Spelen met je kat

Zowel binnenkatten als katten die naar buiten mogen kunnen zich vervelen. Omdat verveling stress kan veroorzaken is het belangrijk om dit tegen te gaan! Stress door verveling kan je goed voorkomen door regelmatig met je kat te spelen. Spelen zorgt ook voor een betere band tussen jou en je kat. Omdat je waarschijnlijk niet de hele dag met je kat kan spelen is het ook belangrijk dat je kat speeltjes heeft waarmee hij zich kan vermaken als hij alleen is.

Bekijk hieronder verschillende onderwerpen over het spelgedrag van katten

Lees hoe katten spelen, welk speelmateriaal er beschikbaar is en leuke speltips voor je kat!

Spelen is voor alle leeftijden!

Spelen is voor alle leeftijden!

Je zou misschien denken dat spelen alleen voor kittens belangrijk is maar dit is niet waar! Ook volwassen en oudere katten hebben behoefte om te spelen. Spelen met je kat voorkomt verveling en uiteindelijk stress. Daarnaast is spelen een belangrijke vorm van lichamelijke activiteit wat belangrijk is bij het voorkomen van overgewicht.

Actief en gezond blijven

Wanneer je kat nog jong is spelen met elkaar een leuke manier om een band op te bouwen. Ook leert jouw kitten op deze manier wat de grenzen zijn. Zo mag je bijvoorbeeld nooit accepteren dat hij met je handen speelt. Dit kan op latere leeftijd problemen opleveren wanneer je kat nog steeds je handen als speelmateriaal ziet.

Voor oudere katten is spelen ook belangrijk. Zo blijven ze actief en dit is goed voor hun geestelijke en lichamelijke gezondheid!

Rekening houden met het dagritme

Rekening houden met het dagritme

Katten hebben net als mensen een dagritme. Dit houdt in dat ze bepaalde activiteiten vaak in een vaste volgorde tijdens de dag uitvoeren. Het kan goed zijn dat je kat op vaste tijden even gaat rusten en op andere tijden actief is.

Je kunt van het dagritme gebruik maken door op vaste tijden een speelmoment in te lassen. Hier stelt de kat zich dan ook op in. Wanneer een kat gegeten heeft neemt hij daarna vaak even een rustmomentje. Na het rusten zal hij zich gaan rekken. Het moment na het rekken is een ideaal moment om even met je kat te spelen. Bedenk wel dat een kat van nature veel slaapt.  Wel twee keer zoveel als een mens! De gemiddelde kat slaap namelijk 16 uur per dag. De mogelijkheden voor speelmomenten zijn dus beperkt.

Speltips

Speltips

Spelen met je kat hoeft nooit saai te worden met onderstaande tips!

  • Zorg voor variatie in het spel. Gebruik steeds andere speeltjes. Wanneer je langere tijd een speeltje hebt gebruikt berg deze dan tijdelijk op. Wanneer je dit speeltje later weer tevoorschijn haalt  zal je kat weer helemaal enthousiast worden.
  • Stimuleer zijn jachtinstinct. Door het speeltje met snelle bewegingen heen en weer te bewegen ziet je kat er een prooi in.
  • De kat vindt het leuk om succes te hebben tijdens het spel. Laat je kat dus vaak genoeg de “prooi” vangen. Zo blijft je kat het spelletje langer leuk vinden.
  • Wanneer je ziet dat je kat moe wordt, stop dat met het spel en neem even pauze.
Speelmateriaal

Speelmateriaal

Er zijn in de dierenspeciaalzaak vele verschillende speeltjes voor katten te koop. Voorbeelden hiervan zijn speelgoedmuisjes, balletjes, hengels en zelfs volledig geautomatiseerd speelgoed.  Al dit speelgoed is gericht op het stimuleren van het  jachtinstinct van je kat. Zorg er voor dat het speelgoed wat je aan je kat geeft geen kleine onderdelen bevat. Je kat zou deze onderdelen kunnen inslikken!

Zelf speeltjes maken
Je kunt ook zelf speeltjes voor je kat maken. Maak van een kartonnen doos een speelpaleis door er wat gaten in te maken. Of maak een propje van papier en laat de kat hiermee spelen.

Bekijk hieronder andere gedragsonderwerpen

Meer weten over kattengedrag?

Bekijk het hier