tips en trick voor honden en katten

Spelen met je kat

30 augustus 2022

Zowel binnenkatten als katten die naar buiten mogen kunnen zich vervelen. Verveling kan stress bij je kat veroorzaken en dat willen we niet natuurlijk. Spelen met je kat is een leuke manier om verveling tegen te gaan. Spelen zorgt ook voor een betere band tussen jou en je kat. Omdat je waarschijnlijk niet de hele dag met je kat kan spelen is het ook belangrijk dat je kat speeltjes heeft waarmee hij zich kan vermaken als hij alleen is.

Bekijk hieronder verschillende onderwerpen over het spelgedrag van katten

Lees hoe katten spelen, welk speelmateriaal er beschikbaar is en leuke speltips voor je kat!

Spelen is voor alle leeftijden!

Je zou misschien denken dat vooral kittens spelen, maar ook volwassen en senior katten zijn dit vaak nog niet verleerd! Een mooi voordeel van spel: het voorkomt verveling en uiteindelijk stress. Daarnaast is spelen een gezonde vorm van lichamelijke activiteit wat belangrijk is bij het voorkomen van overgewicht.

Actief en gezond blijvenWanneer je kat nog jong is, is spelen met elkaar een leuke manier om een band op te bouwen. Ook leert jouw kitten op deze manier wat de grenzen zijn. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om toe te staan dat hij met je handen speelt. Dit kan op latere leeftijd problemen opleveren wanneer je kat nog steeds je handen als speelmateriaal ziet.

Voor oudere katten is spelen ook belangrijk. Zo blijven ze actief en dit is goed voor hun geestelijke en lichamelijke gezondheid!

Spelende kat

Rekening houden met het dagritme

Katten hebben net als mensen een dagritme. Dit houdt in dat ze bepaalde activiteiten vaak in een vaste volgorde tijdens de dag uitvoeren. Het kan goed zijn dat je kat op vaste tijden even gaat rusten en op andere tijden actief is.

Kijk eens of je het ritme van je kat kunt ontdekken. Op deze manier kun je spelen goed inlassen in zijn ritme en heb je kans dat je kat zich er zelfs op instelt. Wanneer een kat gegeten heeft neemt hij daarna vaak even een rustmomentje. Na het rusten zal hij zich gaan rekken. Het moment na het rekken is een ideaal moment om even met je kat te spelen. Bedenk wel dat een kat van nature veel slaapt.  Wel twee keer zoveel als een mens! De gemiddelde kat slaap zo’n 16 uur per dag.

Rekening houden met het dagritme

Speltips

Spelen met je kat hoeft nooit saai te worden met onderstaande tips!

  • Zorg voor variatie in het spel. Gebruik steeds andere speeltjes. Wanneer je langere tijd een speeltje hebt gebruikt berg deze dan tijdelijk op. Wanneer je dit speeltje later weer tevoorschijn haalt  zal je kat weer helemaal enthousiast worden.
  • Stimuleer zijn jachtinstinct. Door het speeltje met snelle bewegingen heen en weer te bewegen ziet je kat er een prooi in.
  • De kat vindt het leuk om succes te hebben tijdens het spel. Laat je kat dus vaak genoeg de “prooi” vangen. Zo blijft je kat het spelletje langer leuk vinden.
  • Wanneer je ziet dat je kat moe wordt, stop dat met het spel en neem even pauze.
  • Soms kan het heel simpel zijn en hoef je niet per sé dure speeltjes te kopen. Het gooien van een propje papier of een wattenstaafje kan al genoeg speelplezier voor je kat opleveren! Let er wel altijd even op dat je kat dit soort materialen niet probeert op te eten.

Kat speelt met lint

Speelmateriaal

Er zijn in de dierenspeciaalzaak vele verschillende speeltjes voor katten te koop. Voorbeelden hiervan zijn speelgoedmuisjes, balletjes, hengels en zelfs volledig geautomatiseerd speelgoed.  Al dit speelgoed is gericht op het stimuleren van het  jachtinstinct van je kat. Zorg er voor dat het speelgoed wat je aan je kat geeft geen kleine onderdelen bevat. Je kat zou deze onderdelen kunnen inslikken.

Zelf speeltjes maken
Je kunt ook zelf speeltjes voor je kat maken. Maak van een kartonnen doos een speelpaleis door er wat gaten in te maken. Of maak een propje van papier en laat de kat hiermee spelen. Een simpel speeltje is vaak erg in trek en om plezier te hebben hoeft het niet ingewikkeld of duur te zijn. Veel plezier!

Meer weten over katten?

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 141 reviews.