Op vakantie! En nu?

Vakantie! Maar wat doe je met je kat als je weggaat? Gaat hij mee of laat je hem thuis? Of misschien is een pension een beter idee? Waar je ook voor kiest, het is belangrijk om hier ruim om tijd over na te denken. Zodat je de vakantie niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kat goed kan voorbereiden!

Keuzes

Je kan je kat uiteraard meenemen. Wanneer de locatie geschikt is en wanneer je kat hier van jongs af aan is gewend dan is dat natuurlijk een goede mogelijkheid. Informeer dan wel altijd naar de voorwaarden van de locatie en het land waar je naar toe gaat! De meeste mensen laten hun kat echter thuis of brengen hem naar een pension. Voor de meeste katten zorgt dit voor de minste stress. Bovendien heb jij dan lekker je handen vrij op vakantie!

Thuis laten

De meeste katten blijven het liefste gewoon thuis in hun eigen vertrouwde omgeving. Je kan de buren, vrienden of een familielid vragen om 1 of 2 keer per dag langs te komen om eten te geven, de bak te verschonen en om je kat wat aandacht te geven. Dit is een prima oplossing voor wanneer je een korte periode weggaat. Ga je echter wat langer weg dan is dit niet ideaal en kan je beter kijken of er niet iets anders mogelijk is. Zo kan je jouw kat bijvoorbeeld wennen aan een vast logeeradres of kijken of je iemand kan vinden die tijdens de vakantie op je huis en je kat en eventuele andere dieren wilt passen. Dit kan een bekende zijn maar er zijn ook organisaties die hierin bemiddelen.

Zorg altijd dat je duidelijke afspraken maakt over de verzorging van je kat en zet dit ook op papier. Wat en hoeveel hij moet eten, hoe en hoe vaak de kattenbak verschoont dient te worden en wat je kat wel en niet fijn vindt. Handig is ook om te vermelden welk merk voer hij eet en wie je dierenarts is en in welke gevallen je graag wilt dat ze contact met hem of haar opnemen. Sommige mensen vinden het namelijk niet direct een probleem als een dier 2 dagen niet eet, maar jij weet uiteraard beter!

Pension

Een andere optie is dat je jouw kat naar een pension brengt. Er zijn veel pensions, echter zitten de goede vaak al snel volgeboekt. Ga dus ruim op tijd op zoek en bezoek verschillende pensions zodat je kan zien waar je kat zal verblijven tijdens je vakantie. Informeer ook naar de voorwaarden en of ze bijvoorbeeld naast katten ook honden huisvesten. Niet elke kat is daar even blij mee.

Waar moet je op letten

  • Bekijk de verblijven: zijn deze ruim en schoon en mogen ze daar ook uit tijdens hun verblijf?
  • Ruikt alles schoon en fris en ziet het er ook zo uit?
  • Hoe zien de katten eruit? Alert, gespannen of liggen ze juist lekker ontspannen te slapen?
  • Hoe is het personeel? Zijn het duidelijk ervaren kattenverzorgers of lopen er veel vrijwilligers en stagiaires?
  • Worden er een dagboek bijgehouden met eventuele bijzonderheden? Bijvoorbeeld of je kat wel of niet heeft gegeten?
  • In welke gevallen wordt de dierenarts ingeschakeld en is er ook een quarantaineruimte?
  • Vraag of je ook eigen spullen mee mag geven zoals een mandje en wat speeltjes en eventueel haar eigen voer. Veel katten zijn zeer gehecht aan hun eigen gewoontes en spullen en eten bijvoorbeeld niet graag ander voer. Wanneer dit niet is toegestaan is het niet in het belang van de kat.

Wat je ook doet, volg vooral je eigen gevoel. Elke kat is anders en wanneer je er goed over na hebt gedacht en rekening hebt gehouden met het karakter en de behoeftes van je kat, zal je het niet snel verkeerd doen.

Fijne vakantie!

Meer leuke onderwerpen voor kittens van 9 maanden: