tips en trick voor honden en katten

Overgewicht bij katten

22 april 2022

De meerderheid van de katten in Nederland is te zwaar en heeft dus overgewicht. De meeste eigenaren hebben alleen niet door wanneer hun kat te zwaar is. Naar schatting heeft 50-60% van de katten in Nederland last van overgewicht. Hierbij is de kat tot 10% tot 20% zwaarder dan wat hij zou moeten wegen. Er wordt gesproken van obesitas wanneer een kat 20% of meer boven het streefgewicht zit. Je kan hier bij denken aan een kat die 4,2kg weegt maar eigenlijk 3,5kg zou moeten wegen.

Hoe ontstaat overgewicht bij katten?

Overgewicht ontstaat, heel logisch, doordat een kat meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan hij nodig heeft. Veel katten houden van eten en krijgen te weinig lichaamsbeweging, ook verveling speelt vaak een rol. Ze eten daardoor meer dan dat ze verbruiken waardoor het gewicht langzaam toeneemt.

Castratie en sterilisatie spelen een rol bij overgewicht

Ook castratie en sterilisatie spelen een rol bij het ontstaan van overgewicht. De hormoonhuishouding verandert waardoor je kat minder calorieën nodig heeft. Je kat wordt niet vanzelfsprekend te zwaar nadat hij is geholpen. Wanneer je de hoeveelheid voeding op tijd bijstelt kan je dit voorkomen. Ben je specifiek op zoek naar een voeding die speciaal ontwikkeld is voor katten die gecastreerd of gesteriliseerd zijn en ondersteunen bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht dan raden we de Smølke Sterilised aan.

Problemen door overgewicht

Overgewicht is ongezond en kan bij je kat voor problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • sneller moe, minder uithoudingsvermogen
  • verhoogd risico op suikerziekte
  • gewrichtsproblemen
  • verhoogd risico op blaasgruis
  • kortere levensverwachting

Wat kun je doen aan overgewicht bij je kat?

Open deur alarm 🙂 Voorkomen is altijd beter dan genezen. Meet daarom van jongs af aan de hoeveelheid voeding die je kat mag hebben nauwkeurig af en laat niet onbeperkt eten staan. Verdeel de hoeveelheid voeding over meerdere porties per dag. Het maagdarmstelsel van je kat is namelijk ingesteld op het eten van meerdere kleinere prooien per dag.

Wanneer je kat al overgewicht heeft is het belangrijk om hem dit, geleidelijk aan, kwijt te laten raken. Je mag een kat nooit laten vasten, wel is het wel verstandig om zijn voeding aan te passen. Dit kunnen kleinere hoeveelheden zijn, maar vaak boek je sneller resultaat met een speciale light voeding zoals onze Smølke Sterilised. Smølke Sterilised is speciaal ontwikkeld voor volwassen katten met overgewicht of die neigen tot overgewicht. Deze voeding zorgt voor een snellere vetverbranding en bevat maar liefst 20% minder vet. Je kat hoeft dus geen honger te lijden terwijl hij toch op een verantwoorde manier afvalt!

Bekijk de Smølke Sterilised
overgewicht bij katten

Tjop Tjop! In beweging!

Het is net als bij mensen ook belangrijk om je kat wat meer in beweging te krijgen. Kijk wat jouw kat motiveert; is dat een hengel of juist een voerspeeltje? In de dierenspeciaalzaak zijn er vele (voer)speeltjes te krijgen, al zou je uiteraard ook zelf iets kunnen verzinnen. Schiet zijn brokjes eens één voor één door de kamer in plaats van ze in een bakje aan te bieden, of verstop ze in propjes papier. De meeste katten vinden het geweldig om te werken voor hun eten! Wil je tips over welke speeltjes er zoal zijn? Lees dan dit artikel.

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.