Pup loopt weg

Normaal bleef je pup altijd zo goed bij je in de buurt, maar de laatste tijd gaat hij er zomaar vandoor en let hij helemaal niet meer op je! Op een gegeven moment komen veel pups erachter dat jij wel op hen let in plaats van andersom, maar dat is natuurlijk eigenlijk de omgekeerde wereld. Wat kan je doen om de rollen weer om te keren?

Aandachtsoefeningen

Belangrijke commando’s om je pup te leren zijn het positieve onderbrekingsgeluid en het direct komen wanneer je zijn naam roept. Hoe je dit aanleert lees je hier.

Oogcontact

Als je jouw pup net hebt zal hij heel vaak naar je kijken. Oogcontact is voor honden een essentieel onderdeel van hun onderlinge communicatie en dus ook van de communicatie van je pup naar jou toe! Zorg ervoor dat je dit gedrag zowel herkent als erkent richting je pup. Dit kan met een stembeloning of bijvoorbeeld een glimlach. Hiermee biedt je hem niet alleen veiligheid, maar het zorgt er ook voor dat de hechting met je pup sterker wordt. Verwar dit gedrag echter niet met aandacht  vragend gedrag.

De leukste zijn

Zorg ervoor dat jij te allen tijde de leukste bent. Neem altijd het favoriete speeltje en zijn favoriete snacks mee als je van plan bent hem los te laten van de lijn. Gebruik hier voor iets extra leuks en lekkers dat je alleen bij het loslopen gebruikt; dus niet in huis! Buiten zijn er immers veel meer prikkels en moet de motivatie dus groter zijn.

Waar ben je nou?

Wanneer je in een rustige omgeving bent: verstop je rustig eens ongemerkt achter bijvoorbeeld een boom. Je pup zal merken dat je ineens weg bent terwijl je er net nog liep! Beloon hem uitbundig als hij je gaat zoeken en heeft gevonden. Zorg er wel voor dat je pup niet in paniek raakt. Door deze oefening regelmatig te doen zal je pup beter op je gaan letten.

Meer leuke onderwerpen voor jouw pup van 20 weken: