tips en trick voor honden en katten

Mijn pup luistert niet

16 september 2021

Het hier komen is één van de allerbelangrijkste oefeningen. Als je pup niet luistert zijn er zijn best veel (gevaarlijke) situaties te bedenken waarbij het prettig is dat je er 100% op kan vertrouwen dat je pup direct komt als je hem roept. Hoe bereik je dit?

Tips

  • Begin buitenshuis in de aanleerfase één of twee meter bij jou vandaan. Oefen dit ook aan de (lange) lijn. Train eerst in een omgeving waar niet teveel afleiding is. Dan heb je veel sneller resultaat.
  • Beloon altijd voor het komen. Ook al komt je pup zonder dat je erom vraagt uit zichzelf naar je toe. Je pup moet er namelijk op kunnen rekenen dat het altijd de moeite waard is om naar je toe te komen.
  • Hier komen moet leuker zijn, dan van je weg lopen of iets anders doen.
  • Het moet je pup iets heel lekkers opleveren. Je pup bepaalt zelf of het een beloning voor hem is, niet degene die het lekkers koopt of geeft. Jij kan een aai of een droog koekje als een beloning zien; grote kans dat je pup dit echter anders ziet!
  • Noem nooit vaker dan één keer de naam van je pup! Dit is heel belangrijk; als jij vaker dan 1x de naam van je pup roept, zal je pup leren dat hij niet meteen hoeft te komen. Komt hij niet? Wacht dan 10 seconden voordat je zijn naam opnieuw roept en doe een stapje terug in de training.
  • Zeg pas het woord ‘hier’ in de beweging die je pup naar je toe maakt. Dus niet als hij nog met iets anders bezig is. Je kan dit op allerlei momenten oefenen, bijvoorbeeld als je hem roept voor het eten: op het moment dat hij naar je toe komt zeg je ‘hieerrr’ en je beloont dit gedrag vervolgens met zijn eten!

Oefeningen in stappen

1. Tijdens de start van deze oefening is je pup aangelijnd.
2. Loop samen een paar passen en noem de naam van je pup.
3. Op het moment dat hij naar je kijkt stap je achteruit om hem met je beweging extra uit te nodigen naar je toe te komen.
4. Op het moment dat je pup naar je toeloopt zeg je ‘hieerrr’. Zijn gedrag (de beweging naar jou toe) krijgt op deze manier een naam, namelijk ‘hier’.
5. Beloon direct met ‘goed zo’ en iets lekkers.
6. Dan geef je jouw pup een ‘vrij’ of een volgend commando.
7. Vanaf hier kun je de oefening verder uitbouwen.

Belonen

Kies voor een beloning die makkelijk weg te happen is, zoals bijvoorbeeld stukjes Rodi worst. Varieer ook in de mate van beloning, geef de ene keer een snelle, korte beloning en de andere keer een uitgebreide beloning met meerdere beloninkjes achter elkaar. Zo blijf je onvoorspelbaar en zal je pup er niet naar één snackje weer vandoor gaan. Heel belangrijk is dat je jouw pup NOOIT straft als hij niet meteen luistert: bij jou komen moet te allen tijde leuk blijven en hij moet zich bij jou veilig kunnen voelen. Grijp dus ook niet ineens naar zijn halsband of tuig als hij wel komt, maar gooi desnoods wat lekkers op de grond zodat je hem rustig kan aanlijnen.

Roep je pup ook nooit als er iets moet gebeuren wat hij niet leuk vindt, bijvoorbeeld nagels knippen of een teek verwijderen. Ga in dat geval zelf naar je pup toe en beloon hem altijd met wat lekkers voor, tijdens en na de behandeling.

Hij luistert weer niet

Wanneer je pup niet luistert zou je moeten nadenken wat de reden zou kunnen zijn: ben je misschien een keer boos geworden of is hij met iets leukers bezig? Wil je misschien te snel en ben je te vroeg gestopt met belonen? Heeft hij zichzelf beloond met snuffelen of spelen toen je hem riep? Wordt niet wanhopig maar begin gewoon opnieuw met stap één, je zal zien dat je pup het snel genoeg weer snapt. Mocht je toch nog hulp nodig hebben vraag dan je hondenschool om advies.

Pup loopt weg

Normaal bleef je pup altijd zo goed bij je in de buurt, maar de laatste tijd gaat hij er zomaar vandoor en let hij helemaal niet meer op je! Op een gegeven moment komen veel pups erachter dat jij wel op hen let in plaats van andersom, maar dat is natuurlijk eigenlijk de omgekeerde wereld. Wat kan je doen om de rollen weer om te keren?

Aandachtsoefeningen

Belangrijke commando’s om je pup te leren zijn het positieve onderbrekingsgeluid en het direct komen wanneer je zijn naam roept. Hoe je dit aanleert lees je hier.

Oogcontact

Als je jouw pup net hebt zal hij heel vaak naar je kijken. Oogcontact is voor honden een essentieel onderdeel van hun onderlinge communicatie en dus ook van de communicatie van je pup naar jou toe! Zorg ervoor dat je dit gedrag zowel herkent als erkent richting je pup. Dit kan met een stembeloning of bijvoorbeeld een glimlach. Hiermee biedt je hem niet alleen veiligheid, maar het zorgt er ook voor dat de hechting met je pup sterker wordt. Verwar dit gedrag echter niet met aandacht vragend gedrag.

De leukste zijn

Zorg ervoor dat jij te allen tijde de leukste bent. Neem altijd het favoriete speeltje en zijn favoriete snacks mee als je van plan bent hem los te laten van de lijn. Gebruik hier voor iets extra leuks en lekkers dat je alleen bij het loslopen gebruikt; dus niet in huis! Buiten zijn er immers veel meer prikkels en moet de motivatie dus groter zijn.

Waar ben je nou?

Wanneer je in een rustige omgeving bent: verstop je rustig eens ongemerkt achter bijvoorbeeld een boom. Je pup zal merken dat je ineens weg bent terwijl je er net nog liep! Beloon hem uitbundig als hij je gaat zoeken en heeft gevonden. Zorg er wel voor dat je pup niet in paniek raakt. Door deze oefening regelmatig te doen zal je pup beter op je gaan letten.

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 119 reviews.