Mijn pup komt niet als ik roep!

Het hier komen is één van de allerbelangrijkste oefeningen. Er zijn immers veel (gevaarlijke) situaties te bedenken waarbij het prettig is dat je er 100% op kan vertrouwen dat je pup direct komt als je hem roept. Hoe bereik je dit?

Tips

• Begin buitenshuis in de aanleerfase één of twee meter bij jou vandaan. Oefen dit ook aan de (lange) lijn. Train eerst in een omgeving waar niet teveel afleiding is. Dan heb je veel sneller resultaat.
• Beloon altijd voor het komen. Ook al komt je pup zonder dat je erom vraagt uit zichzelf naar je toe. Je pup moet er namelijk op kunnen rekenen dat het altijd de moeite waard is om naar je toe te komen.
• Hier komen moet leuker zijn, dan van je weg lopen of iets anders doen.
• Het moet je pup iets heel lekkers opleveren. Je pup bepaalt zelf of het een beloning voor hem is, niet degene die het lekkers koopt of geeft. Jij kan een aai of een droog koekje als een beloning zien; grote kans dat je pup dit echter anders ziet!
• Noem nooit vaker dan één keer de naam van je pup! Dit is heel belangrijk; als jij vaker dan 1x de naam van je pup roept, zal je pup leren dat hij niet meteen hoeft te komen. Komt hij niet? Wacht dan 10 seconden voordat je zijn naam opnieuw roept en doe een stapje terug in de training.
• Zeg pas het woord ‘hier’ in de beweging die je pup naar je toe maakt. Dus niet als hij nog met iets anders bezig is. Je kan dit op allerlei momenten oefenen, bijvoorbeeld als je hem roept voor het eten: op het moment dat hij naar je toe komt zeg je ‘hieerrr’ en je beloont dit gedrag vervolgens met zijn eten!

Oefeningen in stappen

1. Tijdens de start van deze oefening is je pup aangelijnd.
2. Loop samen een paar passen en noem de naam van je pup.
3. Op het moment dat hij naar je kijkt stap je achteruit om hem met je beweging extra uit te nodigen naar je toe te komen.
4. Op het moment dat je pup naar je toeloopt zeg je 'hieerrr'. Zijn gedrag (de beweging naar jou toe) krijgt op deze manier een naam, namelijk 'hier'.
5. Beloon direct met 'goed zo' en iets lekkers.
6. Dan geef je jouw pup een ‘vrij’ of  een volgend commando.
7. Vanaf hier kun je de oefening verder uitbouwen.

Belonen

Kies voor een beloning die makkelijk weg te happen is, zoals bijvoorbeeld stukjes Rodi worst. Varieer ook in de mate van beloning, geef de ene keer een snelle, korte beloning en de andere keer een uitgebreide beloning met meerdere beloninkjes achter elkaar. Zo blijf je onvoorspelbaar en zal je pup er niet naar één snackje weer vandoor gaan. Heel belangrijk is dat je jouw pup NOOIT straft als hij niet meteen luistert: bij jou komen moet te allen tijde leuk blijven en hij moet zich bij jou veilig kunnen voelen. Grijp dus ook niet ineens naar zijn halsband of tuig als hij wel komt, maar gooi desnoods wat lekkers op de grond zodat je hem rustig kan aanlijnen.

Roep je pup ook nooit als er iets moet gebeuren wat hij niet leuk vindt, bijvoorbeeld nagels knippen of een teek verwijderen. Ga in dat geval zelf naar je pup toe en beloon hem altijd met wat lekkers voor, tijdens en na de behandeling.

Hij luistert weer niet

Wanneer je pup niet luistert zou je moeten nadenken wat de reden zou kunnen zijn: ben je misschien een keer boos geworden of is hij met iets leukers bezig? Wil je misschien te snel en ben je te vroeg gestopt met belonen? Heeft hij zichzelf beloond met snuffelen of spelen toen je hem riep? Wordt niet wanhopig maar begin gewoon opnieuw met stap één, je zal zien dat je pup het snel genoeg weer snapt. Mocht je toch nog hulp nodig hebben vraag dan je hondenschool om advies.

Meer leuke onderwerpen voor jouw pup van 6 maanden: