Mijn pup eet poep

Veel pups zijn gek op het eten van poep. Dit wordt Coprofagie genoemd. Wat zijn de gevaren van poep eten, waardoor komt het en wat kun je eraan doen?

Ontlasting eten

Pups nemen als ze jong zijn van alles in de bek. Dit is normaal gedrag, echter als dit ontlasting is zijn wij hier natuurlijk niet zo blij mee! Zeker niet als ze dit vaker doen en het ook nog eens lekker opeten… Een veel gehoord argument is dat je pup iets tekort zou komen in de voeding. Dit is echter vrijwel uitgesloten als je pup complete hondenvoeding te eten krijgt. De huidige commerciële complete voeders bevatten namelijk alle ingrediënten die je pup nodig heeft.

Tips

  • Meerdere keren per dag gaan voeren
  • Voorkomen dat de pup uit verveling poep gaat eten
  • De pup buiten voldoende afleiden zodat het niet in hem opkomt om poep te gaan eten

Gedrag

De oorzaak zit vrijwel altijd in het gedrag. Zeker bij pups is het een vrij vaak gezien ‘probleem’. Soms kopiëren pups het gedrag van de moeder in het nest. Pups moeten nog van alles ontdekken en zullen gedrag wat in hun ogen als een vorm van beloning zien gaan herhalen. Met poep eten geldt vaak dat ze het of gewoon lekker vinden of aandacht krijgen van ons. Het maakt je pup niet uit of dit negatieve of positieve aandacht is. Vaak wordt dit gedrag op een gegeven moment vanzelf minder. Belangrijk is om er niet teveel aandacht aan te geven en zeker niet te straffen. Straffen werkt bij poep eten namelijk vaak averechts; je pup krijgt immers aandacht!

Medisch

Medische oorzaken van Coprofagie kunnen zijn:

  • Maag / Darmproblemen
  • EPI: Exocriene Pancreas Insufficiëntie. Hierbij maakt de alvleesklier geen of onvoldoende verteringsenzymen aan, waardoor er een gestoorde spijsvertering optreedt
  • Een tekort aan voedingsstoffen in de voeding (minst voorkomend gezien de meeste honden complete hondenvoeding krijgen)

Om te onthouden

Het kan dus zijn dat je zelf deels de oorzaak vormt van het poep (blijven) eten. De belangrijkste zaken om dan te onthouden zijn: 

  • Aandacht verleggen!  Als je er bij bent als je pup poep eet, leidt hem dan af door bijvoorbeeld weg te rennen of door een bal, stok, frisbee of een ander speeltje weg te gooien. In ieder geval iets wat zijn aandacht trekt en wat opeens belangrijker wordt dan die drol! Let wel op dat hij dat niet als beloning gaat zien, doe dus net alsof je niet door hebt wat hij doet, of wil gaan doen, en doe alsof je net iets veeeel leukers hebt ontdekt of gezien. Ook kan het positive onderbrekingsgeluid heel goed helpen. Lees daarvoor dit artikel.
  • Belonen. Als het goed gaat beloon hem dan met wat lekkers of even gek doen.
  • Negeren. Als hij het wel doet en je geen mogelijk hebt om hem af te leiden, hij wacht immers op jouw reactie.
  • Oefeningen die heel goed helpen bij het trainen zijn de zogenaamde impuls controle oefeningen. Hierbij leert je pup aandacht voor jou te hebben en zichzelf te beheersen.

Eigen ontlasting eten

Wanneer je pup ontlasting eet en ook zijn eigen ontlasting niet goed is, kan het zijn dat zijn darmflora is verstoord. In dat geval raden we aan om je pup eens een weekje op compleet diepvries vlees voor honden te zetten om zijn darmflora weer te ‘resetten’ en te herstellen. Bijvoorbeeld met Rodi vers vlees. Daarna kan je weer in één terug over op zijn eigen puppyvoeding. Helpt ook dit niet, dan raden we aan om de ontlasting van je pup eens uitgebreid te laten nakijken door je dierenarts.

Gevolgen Coprofagie

Honden die poep eten hebben een vergrote kans op infecties van met name de spoelworm Toxocara canis. Deze spoelworm kan overleven in het maag- darmstelsel van de hond. Ook zijn deze honden gevoeliger voor Brillendoosjesgist, Cyniclomyces guttulatus. Deze schimmel zit in de darmflora van konijnen en knaagdieren. Honden kunnen dit binnen krijgen op het moment dat ze bijvoorbeeld konijnenkeutels eten.

Honden met coprofagie lopen verder de kans op intoxicatie wanneer ze poep eten van schapen of paarden. Deze dieren worden meestal meermaals per jaar ontwormt. De stoffen die de ontwormmiddelen bevatten kunnen schadelijk zijn voor de hond.

Meer leuke onderwerpen voor jouw pup van 8 maanden: