tips en trick voor honden en katten

Help! Mijn hond eet poep

31 oktober 2022

Waarom eten honden poep? Is dit gevaarlijk? En hoe kan ik dit voorkomen? In dit artikel lees je alle tips!

Coprofagie

Coprofagie betekent ontlasting eten. Sommige diersoorten hebben dit nodig om alle voedingsstoffen te kunnen gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld konijnen en ratten, door hun ontlasting te eten kunnen ze voedingstoffen beter opnemen. Bij konijnen en knaagdieren noem je het caecotrofie (hervertering) indien het geen hervertering is dan noem je het coprofagie.

Honden hebben coprofagie niet nodig. Ze nemen alle voedingsstoffen die ze nodig hebben uit voeding meteen op, en hoeven dus niet hun ontlasting op te eten.

Toch zijn er veel honden die hun eigen ontlasting eten, of ontlasting van andere dieren. Dit wordt vaak erg onsmakelijk gevonden door baasjes. Het is niet alleen onsmakelijk maar het kan ook gevaarlijk zijn voor honden. Denk aan een virus of medicijnen die in ontlasting kunnen zitten. De reden voor het eten van ontlasting wordt in meerdere oorzaken gezocht. Het kan te maken hebben met het natuurlijk gedrag van de hond maar ook met aangeleerd gedrag.

Gedrag

Wanneer een teef pups heeft, houdt zij het nest schoon. Dit doet ze door de ontlasting van de pups op te eten. Het kan zijn dat de pups dit gedrag van hun moeder imiteren, en zo ook op latere leeftijd hun ontlasting eten.
Wanneer een hond zich tijdens de wandeling verveelt of nieuwsgierig is kan hij ook ontlasting gaan eten. Wanneer de baas hierop reageert, krijgt hij weer aandacht. Zo kan het dus gebeuren dat de hond het ontlasting eten aanleert om aandacht te krijgen.

Voeding

Ook wordt er vaak een link gelegd met de voeding van de hond. Wanneer deze niet in balans is, of onvoldoende verteerbaar zou dit tot coprofagie kunnen leiden. Met de huidige eisen aan voeding is dit eigenlijk nooit meer aan de orde, wel kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een verstoorde opname in de vertering.

Is poep eten gevaarlijk?

Wanneer een hond zijn eigen ontlasting eet, en hierdoor geen lichamelijke klachten krijgt is het eten van ontlasting niet gevaarlijk voor zijn gezondheid. Echter eten sommige honden ook ontlasting van andere dieren. Dit kan wel gevaarlijk zijn omdat je niet weet wat deze dieren gegeten hebben. Ook kan het zijn dat de dieren wormen hebben, of juist net ontwormd zijn. Denk aan paarden die geregeld ontwormd worden. Indien de hond een mestbal eet wanneer het paard net ontwormd is dan kan dit voor de hond gevaarlijk zijn.

Oplossing

Coprofagie is vaak lastig op te lossen. Toch zijn er een aantal dingen die kunnen helpen bij het stoppen van deze vieze gewoonte.

Aandacht en afleiding

Door de hond meer bezig te houden tijdens de wandeling komt hij minder snel in de verleiding om poep te eten. De eigenaar moet dus veel (aandacht)oefeningen doen, of veel spelletjes. Als de hond wel een keer de kans krijgt om ontlasting te eten moet dit worden genegeerd.

Leuker dan poep

Is er iets dat je hond leuker of lekkerder vindt dan de ontlasting? Bijvoorbeeld zijn favoriete speeltje of een lekkere snack? Dan kun je dit gebruiken. Probeer voordat of op het moment dat je hond poep ziet zijn aandacht te krijgen en beloon hem meteen met zijn favoriete speeltje of snack. Op deze manier verleg je zijn aandacht en wordt hij meteen beloond voor het feit dat hij de poep niet heeft opgegeten. De timing is hierbij soms lastig, omdat je snel zult moeten zijn, voordat je hond de poep eet.

Gedragstherapeut

Mocht je er zelf niet uitkomen, overweeg dan om naar een goede hondenschool te gaan of een gedragstherapeut in te schakelen.

Mijn pup eet poep

Ontlasting eten

Pups nemen als ze jong zijn van alles in de bek. Dit is normaal gedrag, echter als dit ontlasting is zijn wij hier natuurlijk niet zo blij mee! Zeker niet als ze dit vaker doen en het ook nog eens lekker opeten… Een veel gehoord argument is dat je pup iets tekort zou komen in de voeding. Dit is echter vrijwel uitgesloten als je pup complete hondenvoeding te eten krijgt. De huidige commerciële complete voeders bevatten namelijk alle ingrediënten die je pup nodig heeft.

Tips

  • Meerdere keren per dag gaan voeren
  • Voorkomen dat de pup uit verveling poep gaat eten
  • De pup buiten voldoende afleiden zodat het niet in hem opkomt om poep te gaan eten
Gedrag

De oorzaak zit vrijwel altijd in het gedrag. Zeker bij pups is het een vrij vaak gezien ‘probleem’. Soms kopiëren pups het gedrag van de moeder in het nest. Pups moeten nog van alles ontdekken en zullen gedrag wat in hun ogen als een vorm van beloning zien gaan herhalen. Met poep eten geldt vaak dat ze het of gewoon lekker vinden of aandacht krijgen van ons. Het maakt je pup niet uit of dit negatieve of positieve aandacht is. Vaak wordt dit gedrag op een gegeven moment vanzelf minder. Belangrijk is om er niet teveel aandacht aan te geven en zeker niet te straffen. Straffen werkt bij poep eten namelijk vaak averechts; je pup krijgt immers aandacht!

Medisch

Medische oorzaken van Coprofagie kunnen zijn:

  • Maag / Darmproblemen
  • EPI: Exocriene Pancreas Insufficiëntie. Hierbij maakt de alvleesklier geen of onvoldoende verteringsenzymen aan, waardoor er een gestoorde spijsvertering optreedt
  • Een tekort aan voedingsstoffen in de voeding (minst voorkomend gezien de meeste honden complete hondenvoeding krijgen)

 

Om te onthouden

Het kan dus zijn dat je zelf deels de oorzaak vormt van het poep (blijven) eten. De belangrijkste zaken om dan te onthouden zijn:

  • Aandacht verleggen! Als je er bij bent als je pup poep eet, leidt hem dan af door bijvoorbeeld weg te rennen of door een bal, stok, frisbee of een ander speeltje weg te gooien. In ieder geval iets wat zijn aandacht trekt en wat opeens belangrijker wordt dan die drol! Let wel op dat hij dat niet als beloning gaat zien, doe dus net alsof je niet door hebt wat hij doet, of wil gaan doen, en doe alsof je net iets veeeel leukers hebt ontdekt of gezien. Ook kan het positieve onderbrekingsgeluid heel goed helpen. Lees daarvoor dit artikel.
  • Belonen. Als het goed gaat beloon hem dan met wat lekkers of even gek doen.
  • Negeren. Als hij het wel doet en je geen mogelijk hebt om hem af te leiden, hij wacht immers op jouw reactie.
  • Oefeningen die heel goed helpen bij het trainen zijn de zogenaamde impuls controle oefeningen. Hierbij leert je pup aandacht voor jou te hebben en zichzelf te beheersen.
Eigen ontlasting eten

Wanneer je pup ontlasting eet en ook zijn eigen ontlasting niet goed is, kan het zijn dat zijn darmflora is verstoord. In dat geval raden we aan om je pup eens een weekje op compleet diepvries vlees voor honden te zetten om zijn darmflora weer te ‘resetten’ en te herstellen. Bijvoorbeeld met Rodi vers vlees. Daarna kan je weer in één terug over op zijn eigen puppyvoeding. Helpt ook dit niet, dan raden we aan om de ontlasting van je pup eens uitgebreid te laten nakijken door je dierenarts.

Gevolgen Coprofagie

Honden die poep eten hebben een vergrote kans op infecties van met name de spoelworm Toxocara canis. Deze spoelworm kan overleven in het maag- darmstelsel van de hond. Ook zijn deze honden gevoeliger voor Brillendoosjesgist, Cyniclomyces guttulatus. Deze schimmel zit in de darmflora van konijnen en knaagdieren. Honden kunnen dit binnen krijgen op het moment dat ze bijvoorbeeld konijnenkeutels eten.

Honden met coprofagie lopen verder de kans op intoxicatie wanneer ze poep eten van schapen of paarden. Deze dieren worden meestal meermaals per jaar ontwormt. De stoffen die de ontwormmiddelen bevatten kunnen schadelijk zijn voor de hond.

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.