Hoe maak je een pup zindelijk?

Als je pup thuis komt is hij over het algemeen nog niet zindelijk. Hoe maak je een pup zindelijk? Een goede fokker zal hier al wel een begin mee hebben gemaakt, maar het grootste deel zal je zelf nog moeten doen. Zindelijk maken kan op twee manieren: in stappen met behulp van kranten of in één keer. Bekijk hieronder de tips om je pup zindelijk te maken.

Zindelijk maken met gebruik van kranten

Wanneer je ervoor kiest om kranten te gebruiken (bijvoorbeeld omdat de fokker dit ook heeft gedaan) dan leg je deze op een centrale plaats in huis neer, zodat je pup er vaak langskomt. Doet je pup zijn behoefte op de krant dan beloon je hem uitbundig door hem de hemel in te prijzen en wat lekkers te geven. De krant verplaatst je met de tijd steeds verder richting buitendeur totdat je op een gegeven moment kan zien wanneer je pup nodig moet. Dan is het een kwestie van de krant weghalen en als je ziet dat je pup richting de deur gaat hem direct uitlaten!

In één keer zindelijk maken

Wanneer je hem of haar liever in één keer zindelijk wilt maken dan zal je wat vaker naar buiten moeten, maar gaat het zindelijk maken over het algemeen wel sneller. Dit betekent  dat je na elke activiteit zoals slapen, drinken, eten en spelen, je pup meeneemt naar buiten om zich te kunnen ontlasten. Dit kan dus neerkomen op elk uur! Uiteraard beloon je hem of haar uitgebreid zodat je pup snel door heeft wat de bedoeling is.

Toch in huis geplast?

Het kan zijn dat je pup onverwachts toch wat in huis heeft gedaan. In dat geval is het heel belangrijk om niet boos te worden. Zet je pup in dat geval zonder mopperen direct buiten of op de krant en ruim het op zonder dat jouw pup je dit ziet doen. Mopperen en straffen zorgt er alleen maar voor dat hij het een volgende keer zal proberen stiekem te doen op een plaats waar jij het niet ziet!

Deemoedsplasje

Sommige pups plassen uit opwinding of door spanning. Bijvoorbeeld als je thuiskomt wanneer je even bent weggeweest. Dit is niet abnormaal en je pup communiceert op deze manier dat hij jou ziet als baas. In sommige gevallen is het ook gewoon pure opwinding. In dit geval kan je jouw pup in dergelijke situatie het beste negeren. Wanneer de pup weer wat gekalmeerd is kan je hem bij je roepen en hem alsnog kort begroeten. Bij een normale socialisatie en wanneer er geen probleem van wordt gemaakt groeien pups hier vanzelf overheen.

Meer leuke onderwerpen voor jouw pup van 8 weken: