tips en trick voor honden en katten

Anatomie van je kat

22 april 2022

Je weet natuurlijk hoe een kat er uitziet, maar weet je ook hoe een kat  ‘werkt’ en waarom hij er zo uit ziet?  Anatomie is de leer van de structuren (onderdelen) van het lijf. Weten hoe de anatomie van je kat in elkaar zit? 

Formaat

Katten zijn er in verschillende vormen en maten, zeker als je de wilde katten zoals de leeuw en tijger ook meerekent. De gemiddelde huiskat is ongeveer 20-25 centimeter hoog en 70-90 centimeter lang, van puntje van de neus tot het puntje van de staart. Poezen wegen zo’n 2,8 tot 4,6 kilo en katers wat meer, zo’n 4,2 tot 7 kilo. Uiteraard afhankelijk van het ras en de bouw van de kat.

Het skelet van een kat

Het skelet van een kat bestaat uit zo’n 244 botten, veel meer dus dan de mens die er ‘maar’ 206 heeft. Dit komt onder andere door de extra botten in de staart en in de wervelkolom.

Door de manier waarop het lichaam in elkaar zit, mede dus dankzij de extra flexibele wervelkolom, is een kat in staat soepel en snel te wenden en direct tot actie over te gaan wanneer dit nodig is. Het is dan ook niet raar dat het snelste landdier een katachtige is, namelijk het jachtluipaard!

anatomie kat

Zintuigen van de kat

Katten hebben de ogen aan de voorkant van de kop. Door de grootte van de ogen en de plaats komt er veel licht binnen en hebben katten een breed gezichtsveld. Hierdoor kan een kat in de schemering goed zien, al zien ze niks wanneer het volkomen duister is.

Het zicht van je kat

Op korte afstand zien katten echter niet scherp, vandaar dat ze op die momenten vertrouwen op hun gevoelige snorharen. Knip deze daarom nooit af! Ze zijn voor een kat een belangrijk tastzintuig, zonder snorharen zal een kat zich dan ook sneller onzeker voelen.

Het gehoor van je kat

Ook kunnen katten uitstekend horen, zelfs tot frequenties tot 40 kHz. Mensen kunnen bijvoorbeeld maar tot maximaal 20 kHz horen en dit neemt af naarmate men ouder wordt. Katten kunnen hun oren 180 graden draaien, waardoor ze de locatie van het geluid nog preciezer kunnen inschatten.

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.