tips en trick voor honden en katten

Behendigheid met je hond

24 oktober 2022

Wat is behendigheid met je hond?

Niets is leuker dan samen plezier beleven aan sport en spel met je hond! Bij behendigheid met je hond train je je hond om zo snel mogelijk en foutloos over een obstakel- en tunnelparcours te rennen. Het is absoluut teamwork en de training versterkt jullie band. Je hond krijgt zo heerlijk veel beweging en gaat vaak nog beter luisteren.

Agility en regels

Behendigheid staat ook bekend als agility. Agility is écht samenwerken met je hond. Als baasje neem je rol in van handler. Je zorgt dat je hond via commando’s op de beste en snelste manier het parcours afrondt. Als handler mag je alleen je stem gebruiken.

Het aanraken van hindernissen en je hond is niet toegestaan bij het lopen van het parcours. Als de ronde erop zit, is er natuurlijk ruimte voor extra veel knuffels, want jullie hebben fantastisch werk geleverd!

agility hond

Behendigheidparcours

Het parcours dat je hond aflegt heeft een vaste route. Een agility-parcours bestaat uit 15 tot 22 hindernissen die foutloos genomen moeten worden. Als baasje ren je met de hond mee, sta je druk te gebaren en help je je hond op weg met je stem.

De uitdagende hindernissen bestaan uit:

  • Springobstakels
  • Tunnels en slurven
  • Paaltjes voor slalom
  • Raakvlaktoestellen zoals een wip of catwalk

Behendigheid als officiële sport

Je kunt agility oppakken als hobby voor jou en je hond. Maar wist je dat behendigheid ook een officieel erkende sport is? Er zijn strikte regelementen en verschillende klassen voor behendigheid. Door punten te scoren bij wedstrijden groeien je hond en jij door naar een volgende klasse. Doe je behendigheid liever voor jullie plezier en meer als hobby? Dat kan natuurlijk ook! Uiteindelijk draait het allemaal om de fun voor jou en je hond.

Klassen en organisaties behendigheidswedstrijden

Gaan jullie behendigheid al sport beoefenen? Leuk! Je hond en jij kunnen wedstijden doen bij de lokale vereniging of zelfs op landelijk of internationaal niveau. Handig om te weten:

  • Er zijn drie moeilijkheidsgraden (klasse A, B en C)
  • Voor de honden bestaan vier hoogteklassen
  • Nederland heeft twee koepelorganisaties, Federatie Hondensport Nederland (FHN) en Raad van Beheer

Voeding voor de actieve hond

Veel beweging en denkwerk vraagt om de juiste voeding voor je hond. Je kiest daarom voor voeding die extra energie bevat. Smølke Grain Free Formula geeft je hond de energie die hij nodig heeft om samen maximaal plezier te beleven aan agility of andere leuke activiteiten.

Denk je dat de Grain Free Formula en jouw furry friend wel eens een goede match zouden kunnen zijn? Maar wil je eerst kijken of je hond het ook zo smølkelijk vindt? Dan is de Smølbox Grain Free Formula wat voor jullie! Pssst…. mét verrassingscadeau voor je hond om het smøllen nóg leuker te maken!

Grain Free Formula proberen
smolke grain free formula 12kg

Hoe leer ik mijn hond obstakels voor behendigheid aan?

Agility of behendigheid is het ultieme samenwerken tussen jou en je hond. Je kunt behendigheid veilig trainen via een hondenvereniging en zelfstandig obstakels oefenen. Baasjes en honden trainen agility als hobby of beoefenen dit samen als sport. Wil jij ook beginnen met behendigheid? Wij vertellen je meer over het aanleren van obstakels nemen. Klaar voor de start? Go.

Commando’s koppelen aan hindernissen

Behendigheid of een nieuw parcours aanleren vereist geduld en discipline. Wel kunnen jij en je hond er enorm veel plezier aan beleven. Een behendigheidsparcours aanleren is daarom echt een kwestie van dagen of weken, zeker als jullie net beginnen. Je begint met het trainen van losse obstakels die je koppelt aan een bepaald commando.

behendigheid-aanleren

Soorten commando’s agility

Voor iedere hindernis geldt opdracht via je stem voor je hond. Via handgebaren en commando’s help je je hond nog makkelijker door het parcours. Voorbeelden van commando’s zijn:

  • ‘Hoog’, bij een muurtje of andere hoogtesprong
  • ‘Breed’, voor een breedtesprong
  • ‘Band’, om door een band te springen
  • ‘Door’, kruipen door een tunnel of slurf
  • ‘Over’, voor het aangeven van een schutting of kattenloop (catwalk)
  • ‘Wip’, voorbereiden op een wip
  • ‘Paaltjes’, om te slalommen

 

Bij het trainen van obstakels wil je je lieverd natuurlijk belonen! Neem wat extra brokjes mee of gebruik een speciaal speeltje dat je hond linkt aan kleine succesjes tijdens het trainen van agility. Hoe meer plezier, hoe leuker het leren is.

Warming-up belangrijk bij behendigheid

Voor baasje en hond is het belangrijk dat jullie opwarmen voor het trainen van obstakels of afleggen van een parcours. Net als bij andere topsport dus! Speel een spelletje waar jullie samen blij van worden of volg de suggestie van de instructeur op als je traint bij een hondenclub. Het opwarmen hoeft niet lang te duren en zorgt ervoor dat jullie de spieren opwarmen. Doe dit op een speelse manier zodat je hond maximale fun gaat beleven aan de rest van de training!

Aanleren obstakels aan je hond

Er is geen vaste volgorde voor het aanleren van behendigheidshindernissen. Je kunt veel handige tips en tricks van het internet halen en er zijn talloze filmpjes op YouTube en Instagram. Het is wel ontzettend belangrijk dat je hond in goede gezondheid is (een dierenarts kan adviseren), je niet forceert en werkt met belonen. Als je agility wilt trainen, is het aan te raden om je aan te sluiten bij een hondenclub. Wie weet leert je hond zo gelijk nog wat leuke speelmaatjes kennen!

Met welke hindernissen kun je beginnen?

  • Tafel: je hond springt op een tafeltje zonder ‘door te schieten’. Dan een paar seconden blijven staan, liggen of zitten en weer de weg vervolgen.
  • Tunnel: je hond neemt een bukkende houding aan en baant zich een weg met zijn snoet door de hindernis.
  • Hoogtesprong: je hond gaat met zijn poten van de grond en springt over het obstakel zonder dit aan te raken.

 

Ondanks dat er geen vaste volgorde is voor het trainen van obstakels, is het ene wel lastiger dan het andere. Over een dichte muur springen is bijvoorbeeld spannender dan een open sprongobstakel. Voorzichtig opbouwen en eerst totaal vertrouwen in elkaar vinden dus!

Is behendigheid geschikt voor iedere hond?

Je wilt behendigheid gaan trainen met je hond? Wat een leuk idee om zo de band met je hond te versterken! Wel wil je op een aantal dingen letten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je hond gezond is, dat hij het leuk vindt om te werken en hij het juiste gedrag vertoont naar andere honden. We vertellen je er graag meer over.

behendigheid-geschikt-voor-iedere-hond

Lichamelijke gezondheid van je hond

Om agility (behendigheid) te trainen, moet je hond gezond en in goede conditie zijn. Ook is de leeftijd belangrijk. Een hond die nog niet volgroeid is, mag nog even wachten voordat echte behendigheidstraining begint. Wel zijn er vaak speciale puppycursussen bij hondenclubs.

Een oudere hond die het liefst uren op de bank ligt, doe je geen plezier met agility. Let op eventuele gewrichtsproblemen en andere belasting voor je hond. Sommige rassen, zoals de Duitse Herder, zijn daar gevoeliger voor. Vraag je hondenschool of dierenarts om advies in dat geval.

Overgewicht en lichaamsbouw honden

En heeft jouw lieverd wat kilootjes extra? Een dieet is dan het advies. Als je ook maar een beetje twijfelt over de gezondheid van je hond, kun je het beste je dierenarts raadplegen. Voor kortsnuitige honden en honden met korte poten is behendigheid geen optie. Er is zeker een andere leuke hond-en-baas-training die goed bij jullie past!

Vergeet het baasje niet!

Als baas neem jij de rol in van handler bij behendigheid. Je zult zelf ook regelmatig over het parcours rennen, terwijl je commando’s geeft en met je armen aanwijzingen geeft. Onderschat dus ook de vereisten aan je eigen lichaam niet. Je conditie kun je fijn opbouwen door een wat groter rondje te wandelen met je lieve hond. Een win-winsituatie voor allebei en vergeet niet de juiste schoenen aan te schaffen!

Goede relatie hond en baas bij agility

Het wordt lastig om agility te trainen als je hond nog niet goed luistert. Bij behendigheid wordt namelijk veel los van de riem getraind. Je hond heeft meer succes bij behendigheid als hij jou ook goed in de gaten houdt. Soms wordt dit extra getraind met een clicker. Als baasje is het belangrijk om op de goeie momenten te belonen met iets lekkers of een hartverwarmende knuffel.

behendigheid-hond

Sociaal gedrag van je hond

Ook het gedrag van je hond naar andere dieren en mensen is belangrijk als je behendigheid wil trainen. Denk aan het volgende:

  • Je hond mag niet angstig of agressief zijn
  • Uitvallen naar andere honden en mensen is niet toegestaan
  • Je hond ligt aangelijnd als hij niet aan de beurt is
  • Loopse teefjes werken verwarrend op andere deelnemers
  • Je hond moet uitgelaten zijn voordat de les begint

Echt agility topteam

Best wat punten om dus rekening mee te houden als je aan agility wilt beginnen. Doe je voordeel met onze tips en neem ze mee tijdens de training. Geef ze een plekje in je achterhoofd en haal vooral de ultieme fun uit behendigheid voor jou en je hond. Vrienden en familie zullen versteld staan wat jullie als heldenteam allemaal voor elkaar krijgen!

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 161 reviews.