tips en trick voor honden en katten

Canicross – Hardlopen met je hond

29 augustus 2022

Houd jij van actief bezig zijn met je hond? Dan is dit wat voor jullie: canicross – hardlopen met je hond in wedstrijdverband. Samen in de natuur bezig zijn en werken aan je gezondheid. Met Canicross verbeter je ook nog eens de band tussen jou en je viervoeter.

Canicross – Hoe werkt hardlopen met je hond in wedstrijdverband?

Wanneer jij hardlopen leuk vindt en je hond graag meegaat, kan Canicross een hele leuke hobby voor jullie beide zijn! Tijdens de Canicross loop je zo snel mogelijk een uitgezette route over een onverhard parcours. Je hond mag vooroplopen en trekken, dat is toegestaan. Wanneer honden trekken wordt er vaak gebruik gemaakt van een tuig in plaats van een halsband, zodat de hond geen last van zijn nek krijgt. Andersom is het niet toegestaan, je mag je hond dus niet voorttrekken. De meeste lopers gebruiken een heupgordel om de lijn van hun hond aan vast te kunnen maken. Zo loop je zelf ook het fijnst en is voor je hond het meest stabiel.

Sommige mensen zijn bang dat wanneer je een hond leert trekken, hij dit altijd zal doen. In de Canicross is de ervaring dat de hond snel het verschil leert tussen het canicross-tuig en de halsband. Tuig betekent trekken en de halsband betekent netjes meelopen.

Wat heb je nodig voor Canicross

canicross - hardlopen met je hond

Voor Canicross heb je het volgende nodig:

  • Tuig voor je hond;
  • (elastische) lijn van max. 2 meter;
  • Heupgordel;
  • Hardloopschoenen voor jezelf, geschikt voor offroad.

 

Vooral een tuig voor je hond is erg belangrijk, dit wordt ook wel een Canicross tuig genoemd. Een Canicross tuig is een harnas voor je hond. Het is belangrijk dat het harnas volledig aansluit en natuurlijk niet snijd. Een goed passend Canicross tuig zorgt dat jouw viervoeter voldoende ruimte heeft om te bewegen.

Welke hond is geschikt voor Canicross?

Bij Canicross mag iedere volwassen hond, ongeacht grootte of type, meedoen. Van belang is dat de hond conditioneel en fysiek in goede gezondheid is. Niet elke hond ziet het namelijk zitten om meerdere kilometers met zijn baasje hard te lopen. Daarom is het belangrijk om het samen rustig op te bouwen en te kijken wat je viervoeter ervan vindt.

 

Canicross wedstrijden of Canitrail?

In Nederland worden er diverse wedstrijden georganiseerd door heel het land. Tijdens de wedstrijden starten de combinaties na elkaar. Op deze manier kun je rustig starten en hebben de honden ook onderling geen hinder van elkaar.

Niet iedereen hoeft per se aan wedstrijden deel te nemen. Ook zijn wedstrijden niet voor iedere hond geschikt. Er komt toch vaak wat druk bij kijken en zeker voor sensibele honden kan dit teveel van het goede zijn. Gelukkig kun je natuurlijk ook met je hond hardlopen zonder wedstrijdprikkel: ga dan canitrailen samen!

Canitrailen lijkt in veel opzichten op Canicross maar is veel meer gericht op samen genieten van actief bezig zijn in de natuur. Je loopt niet op snelheid maar op omgeving, gericht op genieten en niet op afstand of route. Canitrailen is lekker samen dwalen door de natuur. Sommige hebben het geluk gehad al canitrailend reeën, herten en wilde zwijnen te zien.

Er zijn ook regelmatig canitrail evenementen, onder de noemer Natte Neuzen Trails. Wil je meer weten over canitrailen? Ga dan eens naar canitrail.nl.

 

Actief sporten en voeding

Voor honden die heel actief sporten is het soms nodig om ze een brok te geven die wat meer energie bevat. Onze Smølke Grain Free formula is een energierijke brok die zeker geschikt is voor honden die actief sporten en veel bewegen!

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 149 reviews.