tips en trick voor honden en katten

Dogfrisbee – frisbee spelen met honden

29 augustus 2022

Dogfrisbee, frisbee spelen met honden is de perfecte manier om actief met je hond bezig te zijn! Bij dogfrisbee is het samenspel tussen jou en je hond heel belangrijk. Dogfrisbee kan gewoon voor de fun worden gedaan én er zijn ook speciale dogfrisbee-wedstrijden.

Dogfrisbee geschikt voor iedere hond?

dogfrisee hond vangt frisbee

Dogfrisbee is voor veel honden geschikt. Het is een hele intensieve sport, daarom is het verstandig om te kijken wat je hond aan kan. Dit is afhankelijk van de conditie, bouw en enthousiasme van je hond.

De bouw van je hond bepaalt deels of dit een geschikte sport voor jullie is. Snelheid en wendbaarheid is belangrijk bij dogfrisbee en de honden die wat atletischer en korter gebouwd zijn doen daar hun voordeel mee. Daarom zie je vaak rassen zoals de border collie die meedoen met dogfrisbee.

Wanneer je bijvoorbeeld een zwaar gebouwde hond hebt is de kans groot dat deze sport te intensief is en teveel vraagt van de gewrichten.

De grootte van je hond is iets minder van belang. Wel is het zo dat de krachten die op het lijf van je hond komen door het springen bij grotere honden zwaarder zijn dan bij de kleinere rassen.

Hondenscholen of dogfrisbee clubs zullen rekening houden met de mogelijkheden en onmogelijkheden van je hond én daarop passende trainingen aanbieden. Iedere hond kan dus plezier beleven aan dogfrisbee, zolang het wordt aangepast naar wat voor de hond haalbaar is.

Karakter van de hond geschikt voor dogfrisbee

Het beoefenen van deze sport gaat alleen werken als je hond er ook plezier in heeft. Deze sport is vaak een goede match voor honden die graag met de eigenaar werken, actief zijn en het leuk vinden om iets op te halen en terug te brengen naar de baas, zoals bijvoorbeeld bij apporteren ook het geval is. Dat de hond een drive heeft om die frisbee te halen is wel belangrijk.

 

Leeftijd om te starten met dogfrisbee

Doordat dogfrisbee zo intensief is en best veel vraagt van het lijf van je hond, kun je het beste pas met je hond serieus gaan starten met frisbee wanneer hij volwassen is. Een goede richtlijn die je kunt aanhouden hiervoor is minimaal 18 maanden. Dan weet je zeker dat je hond ook qua groei al goed ontwikkeld is.

En mijn puppy dan? Wanneer je een pup hebt en het je leuk lijkt om deze sport te gaan doen samen dan kun je wel vast starten met kleine oefeningen die nog niet veel van je puppy vragen. Zo kun je bijvoorbeeld starten met het laag gooien van frisbee op kleine afstand. Zorg ervoor dat je puppy absoluut nog niet hoeft te springen en houd de intensiteit en duur van de oefeningen kort.

En mijn senior? Wanneer je een oudere hond hebt is het goed om te blijven kijken naar hoe fit je hond nog is, hoe goed hij nog beweegt en welke intensiteit het beste bij hem past. Ook is het verstandig om het springen af te bouwen en laag te blijven gooien wanneer je merkt dat de soepelheid in zijn beweging afneemt.

 

Dogfrisbee voor de fun of wedstrijden?

Deze sport kun je prima voor de fun doen! Leuk voor de afwisseling naast andere activiteiten. Wel adviseren we om je te laten begeleiden door een hondenschool of dogfrisbee club, zodat jij en je hond de juiste technieken leren en de belasting op het lijf van je hond goed in de gaten wordt gehouden.

Wanneer je het leuk vindt om wedstrijden te doen met je hond, dan kan dit ook! Bij dogfrisbee heb je twee onderdelen:

  • Freestyle;
  • Distance.

 

Freestyle dogfrisbee

Bij het Freestyle onderdeel maak je gebruik van het hele veld. Je hebt meerdere frisbees die je kunt gebruiken. Het is de bedoeling dat je verschillende worpen laat zien die je hond vangt mét daarbij ook nog een aantal tricks die je hond laat zien.

Zo kun je bijvoorbeeld een frisbee gooien, waarbij je hond op je (gebogen) rug sprint om daarna de frisbee te vangen.

En niet geheel onbelangrijk: bij dit onderdeel hoort muziek. Dus kies een nummer wat bij jullie past en maak hierop je eigen freestyle!

In het totaal krijg je twee minuten de tijd om zoveel mogelijk toffe worpen en trucs te laten zien. Per worp en de truc die erbij hoort kun je punten verdienen en het aantal punten bepaald uiteindelijk de eindscore.

 

Distance dogfrisbee

In dit onderdeel is afstand belangrijk en je gebruikt maar één frisbee. Het veld is verdeeld in verschillende vlakken die een vaste afstand aangeven. Die vakken staan voor een bepaald aantal punten. Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten haalt in één minuut tijd. Je gooit de frisbee zo ver mogelijk het veld in. Je hond moet de frisbee vangen en weer bij je terugbrengen. Dit herhaal je net zo lang tot je tijd op is in de hoop zoveel mogelijk punten te behalen. De punten tellen natuurlijk alleen als je hond de frisbee gevangen heeft 😉

Actief sporten en voeding

Voor honden die heel actief sporten is het soms nodig om ze een brok te geven die wat meer energie bevat. Onze Smølke Grain Free formula is een energierijke brok die zeker geschikt is voor honden die actief sporten en veel bewegen!

smolke grain free formula 3kg verpakking

Jouw bijdrage over Dogfrisbee bij dit artikel?

Is Dogfrisbee de sport die jij en je hond samen beoefenen en vind je het leuk om iets toe te voegen aan dit artikel? Laat het ons gerust weten via [email protected] of via onze contactpagina en wie weet komt jouw verhaal op deze pagina’s te staan!

 

Smølke Grain Free Formula voor de actieve hond!

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.