tips en trick voor honden en katten

Een krolse kat

30 augustus 2022

Wat is krolsheid bij een kat? Hoe vaak wordt een kat krols en hoe kun je een krolse kat herkennen? Je leest het in dit artikel.

Wat is krolsheid?

Krolsheid is de periode wanneer een poes vruchtbaar wordt. Een poes heeft over het algemeen van het voorjaar tot het najaar perioden  van krolsheid. In de winter stopt dit. Dat heeft te maken met de langere en lichtere dagen ten opzichte van de winter. Dit zorgt er ook voor dat de meeste poezen een nestje krijgen in het voorjaar.

Sommige poezen die alleen binnen in huis gehouden worden kunnen het hele jaar krols worden. Dit komt omdat zij het natuurlijke dag en nachritme minder meekrijgen. De lampen branden ‘s avonds bijvoorbeeld nog terwijl het buiten donker is. Zo kan de kat het idee krijgen dat de dagen langer zijn en daarom toch krols worden.

Hoe lang duurt de krolsheid?

Een poes is ongeveer 6 tot 9 dagen krols. Als de poes niet gedekt wordt kan de volgende krolsheid drie weken later weer beginnen.

Wat is het gedrag van een krolse kat?

Het gedrag wat een kat tijdens de krolsheid laat zien is zeer goed te herkennen. Dit gedrag zit diep in het instinct van de poes en is niet te veranderen of af te leren. Een krolse kat kun je herkennen aan de volgende gedragingen:

  • De poes is aanhalig en wil veel aandacht
  • De poes miauwt veel en hard
  • De poes is rusteloos
  • De kat ‘klaagt’ veel
  • De poes heeft een verminderde eetlust
  • Sommige poezen sproeien urine in huis wanneer ze krols zijn

Liever geen krolse kat?

Krolsheid bij een kat kan als zeer vervelend worden ervaren, zeker als de poes vaak krols wordt. Als je niet van plan bent om met de poes te fokken kun je de kat laten castreren. Gecastreerde poezen worden niet meer krols.

Miauwende kat

Meet weten over katten?

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 149 reviews.