tips en trick voor honden en katten

Fietsen met je hond

31 augustus 2022

Wil je graag langere afstanden met je hond afleggen, maar zie je al die kilometers lopen niet zitten? Heeft je hond erg veel energie of fiets je zelf graag? Dan is het leuk om samen te gaan fietsen! Maar hoe leer je het aan? vanaf welke leeftijd kan je fietsen met de hond? En hoe zit het met warm en koud weer? Lees hier alles over fietsen met je hond. 

Vanaf welke leeftijd fietsen met de hond?

Wanneer je hond volledig is uitgegroeid en echt volwassen is kun je beginnen je hond te leren naast de fiets te lopen. Hoe lang dit duurt is bij elke hond verschillend, gemiddeld is het ongeveer 1 jaar. Voor puppy’s is lopen naast de fiets een te grote belasting voor het lijf. Dit komt doordat je hond nog in de groei is en zijn lijf zich nog aan het ontwikkelen is.

Wanneer een hond naast de fiets loopt, loopt hij over het algemeen een hoger tempo dan zijn normale wandeltempo. De belasting op de gewrichten die nog moeten volgroeien is dan te groot.

Fietsen met je hond: hoe leer je het aan?

Wanneer je hond naast de fiets loopt is het absoluut niet de bedoeling dat hij je voorttrekt ondanks dat we wel aanraden een tuigje te gebruiken. Voorttrekken kan voor gevaarlijke situaties zorgen en daarnaast is het niet altijd even goed voor het lijf van je hond. De bedoeling is dus dat je hond netjes aan een slappe riem naast je loopt. Laat je hond aan jouw rechterkant lopen. Dit is veiliger in het verkeer. Hiervoor is het handig dat de hond al het commando “naast” heeft geleerd voordat hij naast de fiets moet lopen. Je kunt beginnen met lopen en aan de ene kant je hond en aan de andere kant hou je de fiets vast. Zo went de hond alvast aan de fiets.

Op het moment dat dit goed gaat kun je langzaam een paar meter rechtuit gaan fietsen. Houd het in het begin bij zeer korte stukjes om de kans op succes zo groot mogelijk te maken. Des te leuker hij het vindt en des sneller hij leert. Merk je dat dit nog wat moeilijk gaat? Dan kan het helpen om dit stukje nog samen met een ander persoon te doen. Één iemand loopt met de hond op commando en de ander fiets naast de hond.

  • Begin met het aanleren van commando ‘naast’ of ‘volg’;
  • Begin klein, bouw het langzaam op;
  • Start met kleine stukjes rechtuit;
  • Attendeer je hond wanneer je een bocht gaat maken;
  • De eerste bochten van de hond af en maak een ruime bocht;
  • Wanneer je hond hier goed volgt kun je een ruime bocht naar de kant van je hond maken;
  • Zorg dat het tempo niet te hoog ligt en behoed je hond voor overbelasting;
  • Let op de weersomstandigheden en de bijbehorende risico’s, zoals fietsen in warm weer of juist wanneer er gestrooid is;
  • Stop bij succes en houd het leuk voor je hond;
  • En vooral: veel fijne veilige kilometers gewenst!

Welke honden zijn geschikt om mee te fietsen?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Nee, niet iedere hond is geschikt. Bij de volgende honden kun je mogelijk beter een andere manier van beweging kiezen.

Kleine hondenrassen
Voor kleine hondenrassen zoals Jack Russels, Chihuahua’s en teckels is lopen naast de fiets meestal te belastend en dus niet geschikt. Doordat ze klein zijn moeten ze eigenlijk wanneer we met ze wandelen al mee rennen om het tempo bij te houden. Wanneer je met ze zou gaan fietsen moeten ze ver boven hun tempo rennen om de fiets bij te houden.  De combinatie van de grotere afstand, langere duur, constant harder tempo én kleinere pootjes zorgen ervoor dat het te belastend wordt voor deze honden.

Honden met korte snuiten
Veel honden die een kortere snuit hebben, zoals de Franse Bulldog krijgen over het algemeen minder zuurstof tijdens het ademen binnen dan honden met een langere snuit. Dit soort honden zijn hierdoor sneller benauwd en buiten adem. De verminderde zuurstofopname bij honden met een korte snuit maakt dat naast de fiets lopen meestal niet geschikt is voor deze honden.

De senior hond
Nee, niet iedere senior hond heeft moeite om naast de fiets te lopen ;). Maar bij de oudere hond is het wel heel belangrijk om te kijken of hij het nog goed aan kan. Artrose, stijfheid en ouderdomskwaaltjes kunnen ervoor zorgen dat het meelopen naast de fiets een te grote belasting wordt. Zeker bij honden die het fantastisch vinden om naast de fiets te lopen is het belangrijk om goed naar ze te blijven kijken. Sommige honden blijven ondanks het ongemak doorlopen, dan kan het nodig zijn om ze tegen zichzelf te beschermen.

Puppy’s
Doordat puppy’s nog in de groei zijn en dus ook de gewrichten nog niet volgroeid zijn is het meelopen naast de fiets een te grote belasting. We adviseren daarom om pas wanneer de hond echt volwassen en volgroeid is ze te leren naast de fiets te lopen.

Hoeveel kilometer fietsen met je hond?

Wanneer je gaat fietsen is het belangrijk dat het leuk en veilig blijft. Het is voor iedere hond verschillend wat voor afstand hij naast de fiets kan lopen. Daar is geen richtlijn voor. Let daarom altijd goed op:

  • Bouw de duur van de fietstochtjes langzaam uit. Begin niet meteen met lange afstanden, maar maak gebruik van een opbouwschema;
  • Zorg ervoor dat je al op weg naar huis bent voordat je hond te moe is. Zo voorkom je dat hij over zijn grenzen moet gaan;
  • Let op je tempo: zorg dat het een constant tempo is en een tempo welke je hond aan kan;
  • Fiets je in de schemer of het donker? Zorg dan dat je hond ook goed zichtbaar is door middel van verlichting en reflectie. Reflectie alleen is niet voldoende. Ga veilig door het verkeer;
  • Laat je hond niet naast je galoperen/rennen, maar laat hem draven. Galoperen is te belastend voor de gewrichten;
  • Gebruik het liefst geen halsband maar een tuig, dit is prettiger voor je hond. Ook kun je een speciale ‘springer’ aan je fiets monteren. Zo heb jij je handen vrij en is het voor je hond het meest stabiel.

Hoe lang fietsen met je hond?

Wanneer je hond heeft geleerd om netjes naast de fiets te lopen kun je echt beginnen met opbouwen. Net zoals bij mensen moet de conditie van de hond ook rustig opgebouwd worden en ook het lijf moet rustig kunnen wennen aan het sporten. Een goede opbouw is daarbij belangrijk. Houd er ook rekening mee dat je hond ook spierpijn kan hebben een dag later. Loopt hij stijver? Dan was de inspanning de dag ervoor misschien toch iets te veel van het goede. Stuur daarom bij waar nodig.

Onderstaand opbouwschema is een indicatie. Blijf altijd naar je hond kijken en handel daarnaar. Wordt hij moe? Dan maak je het rondje korter.

Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Dag 6 Dag 7
Week 1 5 min Rust 5 min Rust 10 min Rust Rust
Week 2 5 min 10 min Rust 5 min 10 min Rust Rust
Week 3 5 min 10 min 10 min Rust 10 min 10 min Rust
Week 4 10 min 15 min Rust 10 min 15 min 5 min Rust
Week 5 10 min 15 min 10 min Rust 10 min 15 min Rust
Week 6 10 min 15 min 10 min Rust 20 min 10 min Rust

Fietsen met je hond: veiligheid in het verkeer

De volgende tips zorgen ervoor dat je veiliger met je hond kunt gaan fietsen:

  • Gebruik een ‘springer’.  Zo heb je beide handen veilig aan het stuur en is het voor je hond ook stabieler. De kans dat hij met het wiel in aanraking komt wordt zo ook kleiner.
  • Laat je hond rechts van je lopen. Dit is veiliger in het verkeer.
  • Fiets je in de schemer of het donker? Zorg dan dat niet alleen jij, maar ook je hond goed zichtbaar en verlicht is. Gebruik een reflecterende tuig én zorg voor goede zichtbare verlichting op het tuig. Het gebruik van reflectie alleen is niet voldoende.

Fietsen met je hond: fietsen met warm weer?

Wanneer het warm weer is en de zon schijnt vinden we het heerlijk om erop uit de gaan met de hond. Lekker een stukje fietsen! Maar let op: het asfalt wordt ontzettend heet. De voetzooltjes van je hond kunnen dan ernstige brandwonden oplopen. Daarnaast kan de hond alleen afkoelen door te hijgen uit de bek en te zweten uit de voetzooltjes en beide wordt sterk verhinderd als je op een warme dag op warm asfalt je hond laat sporten.

Ons advies: wanneer het buiten boven de 25 graden is, wordt het asfalt al zo’n 50 graden! Dat wil je je hond niet aandoen. Ga met dusdanig warm weer dus niet fietsen met je hond, ook wat lekkerder voor jezelf met dat warme weer 😉 Misschien is lekker badderen in water dan een fijner idee!

Fietsen met je hond: fietsen met koud weer?

Met koud weer kun je in de basis prima met je hond gaan fietsen. Wel zijn er een paar aandachtspuntjes belangrijk.

  • Wanneer er gestrooid is met pekel moet je de voetzooltjes van je hond heel goed en grondig afspoelen aan de onderkant. Pekel kan voor heftige reacties en irritaties aan de voetzooltjes zorgen.
  • Is het glad? Dan is het misschien niet de meest verstandige dag voor jullie beide om met de fiets weg te gaan 😉  De kans dat er is gestrooid is op deze dagen ook groot, dus dan komt de tip hierboven om de hoek kijken.
  • Regent het? Let er dan op dat de voetzooltjes van je hond ook weker worden. Het risico dat je hond zijn voetzooltjes kapot loopt is dan groter.

Fietsen met je hond & voeding

Voor honden die heel actief sporten is het soms nodig om ze een brok te geven die wat meer energie bevat. Onze Smølke Grain Free formula is een energierijke brok die zeker geschikt is voor honden die actief sporten en veel bewegen!

smolke grain free formula 3kg verpakking

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 167 reviews.