smolke-belofte-fit

Zo houd je het gebit van je kat gezond

22 april 2022

Het gebit van je kat wil je natuurlijk gezond houden. Katten kunnen last krijgen van hun gebit naarmate ze ouder worden en jij kunt je kat ondersteunen om het gebit gezond te houden.

Wat kun jij doen om het gebit van je kat gezond te houden?

Je kunt meerdere dingen doen om het gebit van je kat zo gezond mogelijk te houden. Hierbij een paar van onze tips:

Poets de tanden van je kat

Grapje zeker! Nee, hoeveel we ook van een lolletje houden (fun hoort natuurlijk bij ons), is dit een serieus advies. Je hebt speciale tandpasta voor katten en je kunt met dagelijks poetsen tandproblemen zoals tandplak en ontsteking van het tandvlees voorkomen. Misschien wel de grootste uitdaging hierbij: het poetsen zelf. De meeste katten laten dit niet zomaar toe en je zult dit dan ook wel echt moeten oefenen. Stap voor stap en met een gezonde beloning wanneer je kat het goed doet. Leren dat je aan de bek mag komen, de tanden bloot kunt leggen en uiteindelijk het tandenpoetsen van het gebit van je kat zelf. Hoe jonger je kat, hoe makkelijker je dit meestal kunt aanleren. Een beetje doorzettingsvermogen heb je misschien wel nodig, maar daar krijg je een stralend gebit voor terug 😉

Controleer zelf het gebit van je kat regelmatig

Het is handig als je jouw kat eraan went dat je in zijn bek mag kijken, op die manier zie je op tijd wanneer er iets niet klopt. Dezelfde tips van hierboven kun je aanhouden: in kleine stapjes rustig leren steeds meer toe te laten en een gezonde beloning bij goed gedrag helpt al een boel!

Laat het gebit jaarlijks controleren door een dierenarts

Zelf kan je de bek maar gedeeltelijk controleren en nog een klein detail: waarschijnlijk ben je zelf geen dierenarts 🙂 Vandaar dat het belangrijk is je kat jaarlijks geheel na te laten kijken.

Geef je kat gezonde kauwsnacks en kauwspeeltjes

Jazeker, deze zijn er ook voor katten! Vraag er naar bij je dierenspeciaalzaak.

Geef je kat liever meer droogvoeding dan natvoeding

Blikvoeding zorgt eerder voor het vormen van tandplak dan droogvoeding. Daarnaast bevatten de Smølke brokken ook nog eens speciale mineralen die het vormen van tandplak tegengaan.

Voorkomen is beter dan genezen en zo ben jij goed bezig!

Waar let je op bij het controleren van het gebit van je kat?

gebit kat

Je kunt je kat geregeld controleren om de gebitsgezondheid te checken. Let hierbij dan op de volgende punten:

1. Mooi roze tandvlees
2. Goede eetlust
3. Makkelijk kunnen eten & kauwen
4. Niet vaak met de poot langs de bek krabben
5. Normale ademgeur

Hoe ziet jouw kat er van binnen uit?

Weet jij hoe je kat er van binnen uitziet? Wil je iets meer weten over de anatomie van jouw kat? In deze blog vertellen we je er meer over!

Meer over de anatomie
anatomie kat

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 71 reviews.