tips en trick voor honden en katten

Hoe ben ik een goede leider voor mijn hond?

29 augustus 2022

Je hond heeft duidelijkheid nodig om zich gelukkig te voelen. Hoe ga je om met al het verkeer en geluid buiten? En als er onbekende mensen op bezoek komen? Het is belangrijk dat je liefdevol, geduldig en consequent te werk gaat als leider. Dit betekent niet gelijk dat je heel dominant hoeft te zijn. Veel baasjes grappen vaak dat hun hond hun kind is, maar eigenlijk is dit best een mooie vergelijking. Ook bij je kind neem je de eerste jaren de leiding met een grote dosis liefde en geduld.

Respect van je hond verdienen

Om jullie band op te bouwen, wil je het respect van je hond verdienen. Het begint met het volgende:

  • Geef je hond duidelijke gedragsregels
  • Ga op de juiste manier met je hond om
  • Neem een zelfverzekerde houding aan richting je hond

Je hond krijgt meer rust als hij weet waar hij aan toe is en zo krijg je gelijk meer waardering als zijn baasje. Je hondenmaatje heeft zo niet het idee dat hij er alleen voor staat. Samen met jou is de wereld een stuk leuker!

Honden straffen werkt niet

Geweld en zwaar straffen is nooit een oplossing om onjuist gedrag af te leren. Dit veroorzaakt alleen maar angst bij je hond. Werk liever met beloningen. Een mooi principe is NILIF: Nothing In Life Is Free. Net als mensen mogen honden soms iets verdienen. Denk aan een enthousiaste stembeloning, een fijne wandeling of iets lekkers tussendoor.

Op deze manier kun je gelijk en makkelijker gewenst gedrag aanleren. Doet je hond iets goed? Dan komt die fantastische beloning. Gehoorzamen wordt zo een stuk leuker en hij zal graag nog eens dat fijne gedrag laten zien.

Foto van hond

Leidinggeven aan je hond is maatwerk

Iedere hond heeft een eigen karakter en bepaalde rassen staan erom bekend dat zij iets meer duidelijkheid nodig hebben. Zelfstandigheid van je hond speelt daarbij een belangrijke rol. De ene hond vindt het heerlijk als jij alle beslissingen neemt, de andere hond bepaalt liever zelf in sommige situaties.

Met dat laatste is niks mis en het is goed om je hond de ruimte te geven die hij af en toe nodig heeft. Let daarbij altijd op de veiligheid van je hond en de omgeving. Leidinggeven is soms ook ruimte creëren en jij als baasje bepaalt de juiste balans. Zorg ervoor dat regels duidelijk zijn en dat deze consequent gelden. Vergeet niet ook je huisgenoten te betrekken om verwarring bij je hond te voorkomen

Initiatief nemen als hondenbaasje

Als baasje laat je duidelijk zien wie de leider is door zelf het initiatief te nemen bij activiteiten. Jij bepaalt het moment om te wandelen, eten en spelen. Houd je viervoeter goed in de gaten, want al snel laat je je verleiden door je hond! Natuurlijk let je op zijn signalen, maar vijf minuten later iets ondernemen kan ook prima zijn. Op deze manier houd jij de touwtjes in handen.

Als je hond toch iets probeert af te dwingen, negeer hem dan. Ook kun je het commando ‘klaar’ aanleren om te laten weten dat het nu genoeg is. Dat is soms best even moeilijk en knuffelen kan gewoon een kwartiertje later weer door hem aan te halen!

En wat als mijn hond toch niet luistert?

Geloof ons, je kunt echt heel veel bereiken met je hond. Het kan wel zijn dat eerdere situaties bij je hond voor bepaald ongewenst gedrag zorgen. Door samen op training te gaan, versterk je jullie band en professionele trainers helpen jullie in de juiste richting. Samen trainen kan ook nog eens ontzettend leuk zijn en zo hebben jullie gelijk wat extra beweging!

Zit je echt met handen in het haar? Een gedragsdeskundige kan hulp bieden. Dit is zeker geen falen als baasje. Soms helpt het gewoon als iemand meekijkt met een andere bril op. En onthoud dat je met liefde, consequent zijn en geduld het meeste resultaat bereikt als leider.

Hoe win ik het vertrouwen van mijn hond?

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.