tips en trick voor honden en katten

Hoe kalmeer ik mijn hond?

29 augustus 2022

Vuilniswagens, de confrontatie met andere dieren, een bezoek aan de dierenarts… Het kan allemaal best schrikken zijn voor je hond. Zeker als geluiden en situaties nieuw voor hem zijn. Je hond is angstig en duidelijk geschrokken. Hoe kalmeer ik mijn hond?

Lichaamstaal van je hond

Als je hond geschrokken of angstig is, kun je dit vaak aan de houding en andere lichaamstaal van je hond zien. Je hond:

  • Neemt een gekromde houding aan;
  • Heeft zijn oren plat of naar achteren;
  • Krijgt verwijderde pupillen of kijkt verstart;
  • Jankt, trilt of bibbert;
  • Likken langs de bek of gapen.

Hoe verminder je harde geluiden voor je hond?

Hond ligt op kleed in de woonkamer

Ga als eerste de bron van de angst na. Vaak is dit vrij makkelijk te achterhalen. Komt het door de vreemde omgeving, de stem van een onbekend persoon of onweer? Dit zijn slechts wat voorbeelden.

Het helpt vaak enorm als je een veilige plek creëert voor je hond. Plaats zijn bench of mand op een rustige plek in huis en vraag anderen de hond op deze plek met rust te laten. Neem onweerflitsen weg door gordijnen te sluiten en overstem harde geluiden met rustgevende muziek.

Wordt het geluid veroorzaakt door buren? Spreek mensen hier vriendelijk op aan. Misschien zijn ze zich niet eens bewust van het onbedoeld een angstfactor zijn!

Je hond afleiden

In plaats van troosten, kun je je hond soms beter afleiden met een spelletje. Tenzij hij echt erg geschrokken is. Je hond focust zich zo op het spel en zeker als jij doet alsof er niets aan de hand is kan dit een gevoel van veiligheid geven. Als baasje ben jij echt de houvast van je hond. Haal zijn favoriete speeltje maar eens tevoorschijn en probeer het uit!

Je hond trainen om angst te voorkomen

Vermoed je dat situaties vaker voor gaan komen om en in het huis? In dat geval is het goed om je hond te trainen om paniek te voorkomen. Je hond blijft zo kalm in vervolgsituaties en stress blijft achterwege. Bang zijn voor de dierenarts of andere honden in het park wordt dan ineens verleden tijd. Het helpt om je hond al als pup te laten wennen als dit mogelijk is in jullie situatie.

Bedenk opdrachten voor je hond

De beste manier om je hond te trainen op stressveroorzakers is door hem een alternatieve opdracht te geven en te belonen voor goed gedrag. Probeer ook consequent te zijn in het gebruik van commando’s om je hond meer duidelijkheid te geven. Je kunt je hond bijvoorbeeld het basiscommando ‘af’ geven in de wachtkamer van de dierenarts en belonen met een brokje. Mocht je het zelf ook spannend vinden bij de dierenarts, laat dit zo min mogelijk aan je hond zien.

Wat kan verder helpen om stress bij je hond te voorkomen?

  • Sterilisatie of castratie kan een hond kalmeren;
  • Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties;
  • Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan;
  • Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk;
  • Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.

Liever kalmeren voorkomen

Er bestaan ook kalmerende middelen voor je hond. Denk aan feromonen-verspreiders, medicatie of alternatieve middelen. Gebruik dit alleen op advies van de dierenarts. Het is in alle gevallen fijner om stress tegen te gaan zodat kalmeren niet nodig is. Je kunt zelf je hond trainen of hulp inschakelen van een hondengedragsdeskundige. Hopelijk krijgt je lieve huisgenootje zo meer rust! Je hond kalmeren brengt rust voor jouw als baasje en je viervoeter.

Op zoek naar geschikte voeding?

Speciaal adult hondenvoer voor volwassen honden van kleine rassen tot 10 kg. Voor de dagelijkse balans van jouw kleine vriend.

smolke adult mini 12kg verpakking

Hoe lees ik lichaamstaal van mijn hond?

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 153 reviews.