tips en trick voor honden en katten

Hoe speel ik veilig met mijn kat?

29 augustus 2022

Spelletjes met je kat spelen is een perfecte manier om een nog betere band te krijgen. Je kunt speeltjes kopen of zelf maken van items die je al in huis hebt. Maar hoe maak je spelen veilig voor je kat, jezelf en andere huisgenoten? Wij geven je tips!

Willen katten op alle leeftijden spelen?

Of je kat dol is op spelen, hangt af van zijn persoonlijkheid en vaak zijn leeftijd. Ook bij een vrij luie kat is het een idee om toch eens te testen of je hem kunt verleiden met wat gezamenlijke fun time. Kies het spelletje dat de meeste uitdaging geeft aan je kat en bepaal of het niet te intensief is. Is jouw kat een rondrennende jager of meer een speelse kroeler?

Hoe kies ik veilige speeltjes?

De speeltjes die je in de dierenwinkel koopt zijn speciaal bedoeld voor dieren. Toch kan het zijn dat je sommige speeltjes wilt opbergen uit veiligheidsoverweging. Een bijkomend voordeel: het speeltje blijft extra interessant als het maar af en toe verschijnt!

Spelende kat

Juiste plek en timing spelen met je kat

Als je gaat spelen met je kat, kies je een veilige omgeving. Niet alleen voor je kat, maar ook om bijvoorbeeld die mooie vaas in huis te beschermen. Met weinig obstakels in de ruimte is je kat minder snel afgeleid en kan hij zich niet verwonden in zijn enthousiasme voor het spel. Kies ook het juiste moment van de dag (bijvoorbeeld voor etenstijd) om te spelen met je kat. Je kat staat dan meer open voor het spel en houdt de maaltijd binnen als deze pas na het spel komt.

 

Spelen met je handen… auw…

Spelletjes zijn ook een goede uitlaatklep voor het jachtinstinct van je kat. Je kunt daarom beter speeltjes gebruiken dan je eigen handen en voeten. Je kat zal het jagen en pakken van handen als spel gaan zien en dit kan doorzetten in ongewenst gedrag als uithalen met de klauwen of zelfs bijten. Als het tijdens het spel ook mag, zal je kattenvriendje het probleem van zijn eigen ongewenste gedrag niet begrijpen. Beter voorkomen dus en zeker bij je lieve kitten!

 

Moet ik op signalen letten bij mijn kat?

Hoe gek je kat ook op spelen is; soms heeft hij even geen zin. Let daarom goed op lichaamstaal en gedrag en onderbreek het spel als je kat er geen plezier aan beleeft. Voorbeelden van signalen bij je kat:

  • Blazen, je kat is angstig;
  • Hoge rug, je kat is boos of bang;
  • Weglopen, je kat heeft geen zin.

 

Kunnen kinderen met katten spelen?

Houd het leuk voor alle partijen en leer ook kinderen voorzichtig in het spel te zijn. Erg jonge kinderen zijn vaak onvoorspelbaar in hun gedrag en je kat vindt dit gedrag moeilijk om te lezen. Laat je kinderen dan alleen onder toeziend oog met jullie dierlijke huisgenootje spelen. Een hengel met een speeltje eraan kan een leuke en veilige manier zijn voor je kinderen om met de kat te spelen. Zo is er iets meer afstand wanneer je kat té speels wordt, maar is het wel leuk voor de kids!

Het mandje is een plek van rust en slaap is ook erg belangrijk voor je kat. Leer dit aan je kinderen. Gelukkig blijven er veel momenten over om samen te spelen!

Een leuk proefpakket voor jouw kat?

Wil je eens kijken of je kat ook zo hoteldebotel van Smølke is? Of wil je je kat eens verwennen met een leuke cadeaubox? Bekijk dan eens onze Smølboxen! We hebben een handige keuzehulp om je te helpen de juiste box voor jouw kat te vinden.

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.