tips en trick voor honden en katten

Hond aan de lijn leren lopen

30 augustus 2022

Bij de ideale wandeling loopt de hond vrolijk naast de baas, trekt niet aan de riem en wanneer de baas doorloopt loopt de hond natuurlijk direct mee. Is dit niet helemaal zoals een wandeling er bij jou uitziet? Dan kun je onderstaande tips waarschijnlijk goed gebruiken!

Waarom trekt een hond aan de lijn?

Wanneer een hond niet geleerd wordt hoe hij aan de riem moet lopen zal hij hier zijn eigen invulling aan geven. Hij ruikt links wat interessant… Oh wacht, daar verderop zie ik iets! Hé, rechts ruik ik ook iets dat ik moet onderzoeken!

Voor je het weet gaat je hond van links naar rechts en trekkend vooruit… Dat is niet zo ontspannen wandelen met je hond. Het is dus handig om je hond te leren netjes mee te lopen aan de riem en niet te trekken aan de lijn.

Waarom trekt een hond aan de lijn?

Vroeg beginnen met het leren lopen aan de riem

Het helpt ontzettend om vroeg te beginnen met het leren lopen aan de lijn wanneer je hond nog een pup is. Zo kun je meteen vanaf de start het juiste gedrag aanleren. Maar ook als je hond al ouder is of je krijgt een herplaatser kun je ze nog prima leren om netjes aan de lijn te lopen.

De juiste voorbereiding: aandacht & beloning

Wanneer je je hond iets wil leren draait alles om aandacht en beloning! Zo ook bij het netjes mee wandelen zonder te trekken. Wanneer je hond van links naar rechts en trekkend vooruit gaat is zijn aandacht overal, behalve bij jou.

Wanneer je hond zijn aandacht bij jou heeft kun je hem dingen leren. De boodschap komt dan goed bij hem over. Wanneer je hond met andere dingen bezig is zal hij geen informatie opnemen en wordt het moeilijk je hond iets te leren. Belangrijk is dan ook om je hond te belonen voor de aandacht die hij je geeft. Kijkt hij je aan? Geef hem iets lekkers of zeg vrolijk tegen hem dat hij het goed doet. Je zult zien dat hij steeds vaker uit zichzelf op je gaat letten en hierdoor kun je makkelijk contact met je hond hebben en hem een commando geven wanneer nodig.

Spaniel wandelt aan de lijn in het bos

Wandelen zonder trekken leer je zo

Kies een voertje wat je hond extra lekker vindt! Houdt deze voor zijn neus, geef hem een commando voor het wandelen zonder trekken (bijvoorbeeld “naast”) en wandel een paar passen. Geef hem het voertje. Oefen dit steeds korte stukjes. Doet je hond dit goed? Houdt je hand weer voor zijn neus, dit keer zonder voertje, geef het commando en wandel een paar passen. Blijft hij netjes bij je dan krijgt hij een voertje. In het begin wissel je met en zonder voertje af. Heb je het idee dat hij het commando inmiddels snapt? Dan kun je het oefenen zonder je hand bij de neus te houden en hem pas het voertje te geven na de paar passen. Dit breid je steeds verder uit totdat je alleen nog maar het commando hoeft te geven, je hond netjes meeloopt én je hem af en toe beloond.

Wandel op een bewuste manier en heb aandacht voor je hond zoals hij ook aandacht voor jou moet hebben.

Corrigeren

Sommige mensen hebben de neiging om een ruk aan de lijn te geven wanneer je hond trekt. Doe dit niet! Het kan nekletsel veroorzaken, je hond leert hier niets van (hij weet niet wáárom je aan die lijn trekt) en de wandelingen worden voor jullie beide minder leuk. Het feit dat je hond nog aan de lijn trekt geeft aan dat het hem nog niet goed is aangeleerd om netjes op commando mee te lopen.

Ook als je ziet dat je hond het begint te snappen, maar je ziet dat hij weer begint te trekken en sneller voor je uit begint te lopen, ben het trekken aan de lijn dan voor. Op het moment dat je ziet dat je hond sneller voor je uit begint te lopen noem je zijn naam. Nog voordat hij aan het trekken is. Kijkt hij je aan, beloon hem dan met een voertje. Voor het voertje is hij weer dichterbij je gekomen, waardoor je weer verder kunt gaan met wandelen zonder trekken, je hebt hem meteen beloond voor het feit dat hij aandacht voor je heeft én je hebt voorkomen dat hij toch weer is gaan trekken.

Maak het wandelen leuk!

Houdt het wandelen leuk en beloon hem met je stem of een voertje wanneer hij netjes doet wat je vraagt of wanneer hij duidelijk zijn aandacht op jou heeft gericht. Zorg ervoor dat je in het begin korte stukjes oefent, maak het in het begin niet te moeilijk. Op deze manier zorg je ervoor dat je hond het snel goed kán doen en is de kans op slagen vele malen groter.

Loop je vaak hetzelfde rondje? Kies eens een andere route, voor jou én je hond is een keer ander uitzicht vast een leuke afwisseling!

Beachtime!

Energie & loslopen

Houd er rekening mee dan een hond ook zijn energie kwijt moet kunnen. Wanneer je hond namelijk nooit los mag lopen en lekker even mag rennen, kun je ook niet van hem verwachten dat hij altijd maar netjes rustig naast je blijft lopen. Geef je hond de mogelijkheid om los van het lopen aan de lijn ook zijn energie kwijt te kunnen.

Kan je hond niet loslopen? Lees dan dit artikel over het leren loslopen van je hond! Ben je toch bang dat je hond weg loopt? Kies er dan voor om in een omheind hondenlosloop gebied te gaan lopen waar je hond veilig los kan en hij niet te ver weg kan gaan. Meteen een ideale locatie om te leren loslopen en weer bij je te komen 🙂

Kan je hond niet loslopen omdat hij bijvoorbeeld niet goed met andere honden kan? Zorg er dan voor dat hij zijn energie op een andere manier kwijt kan, door bijvoorbeeld met hem te spelen of te sporten.

 

 

Meer weten over hondengedrag?

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 158 reviews.