tips en trick voor honden en katten

Hond ademt raar

8 maart 2022

Wanneer ademt een hond raar? Ademhalen is voor een hond een natuurlijk proces en uiteraard van levensbelang. Een hond in rust ademt normaal gesproken door zijn neus. Hierbij bewegen de borstkas en buik naar buiten toe. Pas als een hond zich gaat inspannen of het benauwd heeft gaat het ook ademhalen via zijn bek. Een normale ademhaling van een hond heeft een frequentie van 10 tot 30 ademhalingen per minuut. Hoe groter of hoe ouder de hond, hoe lager die frequentie zal zijn.

Wanneer heeft de hond een abnormale ademhaling?

Of de hond een normale ademhaling heeft is niet alleen te zien aan de frequentie, maar soms ook af te lezen aan de slijmvliezen. Normaal gesproken zijn deze slijmvliezen lichtroze van kleur en vochtig. Honden met  een zuurstoftekort  zullen grauwe/blauwige slijmvliezen hebben. De duidelijkste plek waar je de kleur van het slijmvlies kunt controleren is het tandvlees.

hond ademt raar

Hond is benauwd

Een hond ademt raar wanneer hij bijvoorbeeld benauwd is. Een benauwde hond kan moeilijk ademhalen. Een moeilijke ademhaling kan erg gevaarlijk zijn voor een hond. Een moeilijke ademhaling kan wijzen op verschillende dingen. Wanneer de hond het benauwd heeft is het belangrijk om het volgende te doen:

  • Neem contact op met de dierenarts en ga zo snel mogelijk naar de dierenartspraktijk.
  • Vertel of er ook andere symptomen aanwezig zijn en/of wat er is gebeurd.
  • Leg de hond neer op de grond en leg de hond met een gestrekte nek neer, zodat de ademhaling het minst wordt belemmerd.
  • Probeer te achterhalen wat er aan de hand is.
  • Wanneer er een voorwerp in de keel zit, probeer deze er dan uit te halen!

Hond hijgt meer dan normaal

Hijgen is voor een hond normaal, omdat de hond hierdoor zijn warmte kwijt kan. Zeker in de zomer hijgen honden vaak vanwege het warme weer. Wanneer dit hijgen plotseling optreedt, dus zonder reden is er vaak meer aan de hand. Het plotselinge hijgen kan verschillende oorzaken hebben, zoals een maagtorsie of zonnesteek.

Wat te doen wanneer je hond meer hijgt dan normaal?

  • Probeer er achter te komen waarom de hond opeens begint te hijgen
  • Neem contact op met de dierenarts en aan de hand van de overige symptomen en/of gebeurtenis zal de dierenarts bepalen of het spoed is of niet

 

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 121 reviews.