tips en trick voor honden en katten

Mijn hond is gebeten of gestoken

12 augustus 2022

Is jouw hond gebeten of gestoken? Bijtwonden of insectenbeten kunnen nare gevolgen hebben voor uw hond. Elke situatie vereist zijn eigen aanpak. Bekijk hieronder verschillende tips.

Mijn hond is gebeten door een kat

Bijtwonden zijn vervelende wonden en zijn ook gevaarlijk. Deze wonden zijn gevoelig voor infecties. In de bek van de kat zitten genoeg bacteriën om een infectie te veroorzaken. Met een bijtwond van een kat is het nodig om naar de dierenarts te gaan. Naast het verhelpen van een eventuele bloeding, moet de wond worden schoongemaakt en als de wond gehecht moet worden, moet dit binnen 6 uur na het incident gebeuren.

Wat te doen wanneer je hond gebeten is door een kat?

Probeer een eventuele bloeding te verminderen door met een doek of een T-shirt op de wond te drukken. Wanneer het om een grote of diepe wond gaat neem dan contact op met je dierenarts, zodat je dierenarts de wond verder kan behandelen. Neem ook contact op met je dierenarts als de wond er ontstoken uitziet om te kijken of je hond nog verdere verzorging of medicatie nodig heeft.

Ben je zelf gebeten door een kat? Neem dan contact op met je huisarts. Het kan zijn dat een tetanus vaccinatie nodig is.

Mijn hond is gebeten door een slang

Een beet van een slang kan onschuldig lijken, maar het is verstandig om altijd naar de dierenarts te gaan. Vooral wanneer het om een giftige slang gaat die heeft gebeten is het van levensbelang om naar de dierenarts te gaan. Een beet van een slang komt niet heel vaak voor, maar het gebeurt vaak in heidegebieden waar slangen zoals de adder (die giftig is) in de natuur leven.

Drie soorten slangen in Nederland

In Nederland leven drie soorten slangen:

 • Adder; giftig
 • Ringslang; niet giftig
 • Gladde slang; niet giftig

 

Hoe herken je de adder? De adder kun je goed herkennen aan zijn ogen. De pupil van de adder heeft de vorm van een smalle spleet. De ringslang en de gladde slang hebben dit niet. De ogen van deze twee soorten slangen hebben ronde pupillen.

Wat te doen na slangenbeet?

 • Probeer de hond rustig te houden en laat de hond zo min mogelijk bewegen, vooral als het gaat om een giftige slang. Door beweging zal de bloedsomloop sneller lopen en zal het gif sneller in het lichaam worden opgenomen
 • Neem direct contact op met de dierenarts en ga direct naar de dierenartspraktijk. De dierenarts zal een behandeling geven
 • Probeer er achter te komen om wat voor slang het gaat. Zonder deze informatie is het geven van een behandeling lastiger

 

Mijn hond is gestoken door een wesp of bij

Vaak wordt de hond gestoken in de bek, omdat de hond naar de wesp/bij hapt. Wanneer de hond deze te pakken heeft kan de wesp of bij gaan steken. In het ergste geval geeft de hond een allergische reactie op de wespensteek. Op dat moment kan er een zwelling in de bek ontstaan waardoor de hond moeite kan krijgen met ademhalen.

Verschil in de steken van een wesp of bij

Wespen kunnen met een angel meerdere keren steken. De angel van een wesp blijft om deze reden meestal niet in het lijf zitten.

Bij de bijen steekt alleen het vrouwtje. Dit doen ze alleen als ze echt in gevaar zijn, de bij sterft namelijk zodra zij steekt. De angel van een bij heeft weerhaakjes en blijft meestal in de huid zitten.

Wat te doen na een steek?

Zit de angel er nog in? Probeer deze weg te halen door er met een droge doek voorzichtig overheen te wrijven of weg te schrapen. Verwijder de angel NIET met een pincet, er kan dan door de druk namelijk nog meer gif in je hond terecht komen.

 • Koel de plek met een koude natte doek of met een koelelement uit de vriezer met een theedoek erom heen om zwelling proberen te voorkomen
 • Een zalf van menthol of calendula kan irritatie van de huid tegengaan en de pijn verminderen
 • Neem contact op met de dierenarts om te overleggen of je even met je hond langs moet komen

 

Is de hond in de bek gestoken? Zwelt bijvoorbeeld de tong op of vermoed je een allergische reactie? Ga dan direct naar de dierenarts.

Is je hond gebeten of gestoken door iets anders?

Bekijk hieronder de overige onderwerpen met tips voor honden die gebeten of gestoken zijn door iets anders dan een wesp of bij.

 

Mijn hond is gebeten door een andere hond

Wanneer je hond is gebeten door een andere hond kan de ernst van de bijtwond verschillen. De ernst van een bijtwond kan verschillen. Het is verstandig om altijd naar een dierenarts te gaan met een bijtwond. Een bijtwond is een vieze wond, omdat er in de bek van een hond bacteriën zitten die voor een ontsteking kunnen zorgen. Naast het verhelpen van een eventuele ernstige bloeding, moet de wond worden schoongemaakt en als de wond gehecht moet worden, moet dit binnen 6 uur gebeuren.

Wat te doen bij een bijtwond?

 • Is er een bloeding aanwezig? Probeer de bloeding dan te verminderen door er met een doek of een T-shirt op de wond te drukken.
 • Laat je hond controleren door de dierenarts. De dierenarts kan de wond ook met de juiste middelen ontsmetten en verzorgen.

 

Mijn hond heeft aan een pad gelikt

Een pad bijt niet, maar is wel gevaarlijk wanneer de hond deze in zijn bek neemt. Een pad heeft namelijk gifklieren die gif afscheiden als de pad zich bedreigd voelt. Wanneer de hond een pad likt of in zijn bek neemt kan de hond een vergiftiging oplopen.

Wat te doen wanneer je hond in aanraking is gekomen met een pad?

 • Spoel de bek van de hond goed met lauw water (bijvoorbeeld met de douche kop)
 • Bel je dierenarts om te kijken of er extra onderzoek noodzakelijk is
Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.