tips en trick voor honden en katten

Mijn hond heeft iets verkeerd gegeten

20 juni 2022

Niet alles wat een hond eet is ook goed voor de hond. Sommige voedingsmiddelen voor mensen kunnen namelijk giftig zijn voor een hond. Daarnaast kunnen honden ook schoonmaakmiddelen of vreemde voorwerpen opeten. Elke situatie vereist een eigen aanpak.

Mijn hond heeft chocolade gegeten

Chocolade is voor een hond giftig. Hoe puurder de chocolade, des te erger. Het gaat om de stof Theobromine. Deze stof wordt in het lichaam van de hond niet goed verwerkt.

Wat te doen als je hond chocolade heeft gegeten?

  • Bij (zeer) pure chocolade, neem contact op met de dierenarts. De dierenarts kan een middel toedienen wat het braken opwekt.
  • Bij melk chocolade, neem contact op met de dierenarts en overleg of het noodzakelijk is dat je hond op de praktijk gecontroleerd wordt.
  • Heb je het niet zien gebeuren en is het waarschijnlijk al even geleden gebeurd? Overleg dan ook even met de dierenarts of het nodig is dat je hond op de praktijk gezien moet worden.

 

Let op

Vaak wordt gezegd dat een theelepel zout braken op kan wekken. Doe dit niet! Wanneer de hond niet gaat braken bestaat de kans op zoutvergiftiging. Een middel van de dierenarts is veiliger en effectiever.

 

Mijn hond heeft schoonmaakmiddel binnengekregen

Heeft je hond schoonmaakmiddel gedronken? Dit kan schade toebrengen aan het lichaam van je hond. Sommige schoonmaakmiddelen zijn op zure basis en hebben een lage pH-waarde. Een pH-waarde geeft aan hoe zuur iets is. Hoe lager de pH, des te zuurder het product. Wanneer een schoonmaakmiddel een lage pH-waarde heeft kan dit irriterend zijn. Wanneer de hond bijvoorbeeld uit de wc-pot heeft gedronken waarin schoonmaakmiddel aanwezig is met een lage pH-waarde, kan dit schadelijke gevolgen hebben. Vooral wanneer de hond dit weer uitbraakt, daardoor komt het middel nogmaals langs de slokdarm.

Wat te doen wanneer je hond schoonmaakmiddel heeft binnengekregen?

Neem direct contact op met de dierenarts.

Tip

Doen: laat de hond water drinken. Door het water wordt het schoonmaakmiddel verdund, zodat het minder schade geeft aan het lichaam

Niet doen: laat de hond niet braken. Hierdoor kan het zijn dat de schade erger wordt omdat het middel dan nogmaals door de slokdarm heen komt.

 

Mijn hond heeft een dood dier gegeten

Wanneer de hond een dood dier heeft gegeten bestaat er een kans dat de hond wormen krijgt. Ook kan het zijn dat het dode dier bedorven of beschimmeld was. Wanneer dat het geval is, kan de hond dit met braken weer uit het lichaam krijgen. Wanneer dat niet gebeurd kan de hond ziek worden.

Botulisme

Sommige dode dieren besmet zijn met Botulisme. Het gaat hierbij met name om dieren in en rondom het water. Botulisme zorgen onder andere voor verlammingsverschijnselen. Wanneer de symptomen op tijd worden opgemerkt herstellen honden vaak volledig. Symptomen van Botulisme zijn:

  • Misselijkheid
  • Overgeven en diarree
  • De hond is stijf en sloom
  • Verlammingsverschijnselen
  • Moeite met plassen en soms ook poepen
  • Uitdroging
  • Ademhalingsproblemen

 

Let op: een hond die besmet is geraakt met Botulisme hoeft geen koorts te hebben!

Wat te doen wanneer je hond een dood dier heeft gegeten?

Neem contact op met de dierenarts en overleg of het verstandig is om een afspraak te  maken.

Let op

Ook hier geldt dat het niet verstandig is om met een theelepel zout je hond te laten braken. Wanneer de hond niet gaat braken bestaat de kans op zoutvergiftiging. Een middel van de dierenarts is veiliger en effectiever.

 

Mijn hond heeft een vreemd voorwerp ingeslikt

Honden zijn vaak nieuwsgierig en nemen dan wel eens iets vreemds in de bek. Het kan zijn dat de hond dit opeet. Dit kunnen verschillende dingen zijn zoals een teddybeer, T-shirt of een hondenspeeltje, maar ook een scherp voorwerp. Het voorwerp kan in de slokdarm en maag voor problemen zorgen. Dit kan gevaarlijk zijn, vooral wanneer het een scherp voorwerp is. Door beschadiging kan er een bloed vrijkomen en in het ergste geval een scheur maken.

Wat te doen wanneer je hond een vreemd voorwerp heeft ingeslikt?

Kleine voorwerpen

Wanneer je hond geen klachten vertoond kan het bij zeer kleine onscherpe voorwerpen zijn dat hij het zelf weer uitpoept. Wacht alleen niet af maar neem altijd even contact op met de dierenarts wat zij in jouw situatie adviseren.

Grotere en scherpe voorwerpen

Bel de dierenarts en ga zo spoedig mogelijk naar de dierenarts.

Heeft de hond klachten?

Wanneer de hond klachten vertoond, ongeacht welk voorwerp hij heeft ingeslikt, neem dan sowieso contact op met je dierenarts. Het is dan vaak noodzakelijk om zo spoedig mogelijk bij de dierenarts te zijn, ook omdat voorwerpen binnen 24 uur vast kunnen komen te zitten in de slokdarm, maag of darmen.

Heeft de hond geen klachten?

Wanneer je hond geen klachten vertoond wanneer hij iets heeft ingeslikt wil dat niet altijd zeggen dat er dan niets aan de hand is. Neem daarom altijd even contact op met je dierenarts.

Eten

Geef je hond geen eten wanneer hij iets heeft ingeslikt. Het kan mogelijk nodig zijn dat de hond onder narcose moet bij de dierenarts en dan mag hij niets meer gegeten hebben.

Wat juist niet te doen wanneer je hond een voorwerp heeft ingeslikt 

Laat de hond niet braken, waarschijnlijk geeft dit meer schade. Vooral wanneer het een scherp, hard of groot voorwerp is. Wacht ook niet af. Overleg met je dierenarts wat je in jouw situatie het beste kunt doen.

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 153 reviews.