tips en trick voor honden en katten

Je hond warm houden in de winter

30 augustus 2022

Brrrr… het begint duidelijk kouder te worden buiten! De winter is op komst. We passen onze eigen kleding aan op het koude weer en zetten de verwarming of openhaard weer aan. Je wilt je hond warm houden in de winter. Jij en je hond wandelen nog steeds de dagelijkse rondjes, maar eenmaal thuis wil je het super comfortabel maken. Zeker als je hond wat ouder is of extra lichamelijke aandacht nodig heeft.

Honden die voornamelijk buiten leven

Sommige honden leven voornamelijk buiten. Het is dan goed om na te gaan of het ras van je hond geschikt is voor het buitenleven in de winter. Alaska Malamutes, Siberische Husky’s en Chow Chows zijn bijvoorbeeld rassen die echt beter tegen de kou kunnen. Als jouw maatje een buitenhond is, zijn er wel wat aanpassingen nodig voor de koude dagen.

Zorg voor een droge en geïsoleerde schuilplek en leg een warm dekje neer. Stro op de ondergrond zorgt voor isolatie. Goede isolatie, een schuin dak en verwarming geven de extra warmte die zo hard nodig is zodra het erg koud is, regent of zelfs sneeuwt. Je hond tijdelijk in huis nemen, geeft natuurlijk nog meer zekerheid op een heerlijk warm plekje.

Verwarmen hondenmand

De mand van je hond kun je op verschillende manieren warmer maken tijdens de winter. Wees hier wel voorzichtig mee, want de mand moet niet te warm worden voor je hond. Hier een aantal tips als je toch de mand wilt verwarmen voor bijvoorbeeld oudere honden met artrose of kortharige hondjes.

  • Overweeg een verwarmd hondenbed;
  • Plaats een veilige, afgedekte kruik in de mand;
  • Dek je hond toe met een warme deken;
  • Koop een elektrische deken of warmtemat, speciaal voor honden;
  • Leg oude warme kleding van jezelf in de hondenmand (verwijder ritsen en knopen).

Vooral oudere honden en honden met een aandoening zoals artritus hebben de extra warmte hard nodig in de winter. De onderlaag goed schoonhouden, voorkomt vlooien, bacteriën en insecten die ook voor warme plekjes kiezen. Zo blijft je hondenvriendje gezond en tevreden kwispelen!

Ophogen slaapplek tijdens de winter

Een warme slaapplek geeft ontspanning aan het lichaam van je hond. Normaal staat de mand of het ligbed misschien op de grond in huis en door dit op te hogen voorkom je warmteverlies. Je kunt voor in de winter vrij eenvoudig een ophoging maken door bijvoorbeeld een sterke plank op boeken of bakstenen te leggen. Het is misschien niet de meest stijlvolle oplossing, maar heel fijn voor je hond! Vermijd ook slapen op de tocht of op vochtige plekken, voornamelijk tijdens de koude winterdagen.

Puppy slaapt op wit kleed

Wandelingen in de winter

Bewegen blijft belangrijk voor je hond. Houd de buitenwandelingen op koude dagen korter en ga er eventueel wat vaker uit samen. Je hond kan door het enthousiasme tijdens het spelen niet doorhebben hoe koud het is. Zeker jongere honden kunnen zich hierin vergissen. Weet dat zodra jij het koud hebt, dat je hond ook een risico loopt in de koude temperatuur.

Kleine hond wandelend op besneeuwd bospad

Overige warmtetips voor je hond

  • Droog je hond goed af na het buitenspelen;
  • Geef je hond een massage om gewrichten en spieren warm en soepel te houden;
  • Laat je hond niet achter in een koude of te warme auto en zorg voor frisse lucht;
  • Hondenjasjes, -truien of een dekje houden je hond beter op temperatuur;
  • Speciale hondenlaarsjes beschermen tegen sneeuw, ijs en strooizout.

 

Sommige honden hebben echt een jas nodig in de winter. Denk aan kortharige honden met een enkele vacht, zoals windhonden en chihuahua’s.

Nog een kleine pro-tip: handdoeken en dekjes zijn heerlijk warm als je ze eerst nog even in de wasdroger doet! Laat je hond niet te lang met een dekje of kleding binnenlopen, anders verliest het zijn functie. We wensen jullie warme fijne winterdagen samen!

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.