tips en trick voor honden en katten

Kan mijn kat naar buiten in de winter?

30 augustus 2022

Kunnen katten naar buiten in de winter? Dit verschilt echt per kat. We delen waar je rekening mee kunt houden voor je kat in de winter.

Kan mijn kat naar buiten in de winter?

Buiten is het koud en je kunt het je bijna niet voorstellen… maar je kat wil naar buiten. Is dat wel verstandig met het koude weer en mogelijk zelfs sneeuw? Wij laten je weten waar je rekening mee kunt houden om de beste keuze te maken.

Verschillend per kat en situatie

Hoe goed je kat omgaat met kou wordt bepaald door o.a. het volgende:

  • Ras, gezondheid en leeftijd van je kat
  • De frequentie en duur waarop je kat naar buiten gaat
  • De leefomgeving van je kat

 

Katten die grotendeels buiten op een boerderij leven, zijn vaak beter bestand tegen koude temperaturen en kennen de plekjes waar ze kunnen opwarmen en schuilen.

Katten passen zelf hun ritme aan

Als je kat zowel binnen als buiten leeft, zul je ontdekken dat hij de frequentie en duur van zijn buitenavonturen vaak vanzelf aanpast in de winter. Hij zoekt dan eerder warme en comfortabele plekjes in huis op en het fijn om hem hierbij te helpen. Zorg voor meerdere knusse plekjes in huis met kussentjes en kleedjes en wissel van plekken als ze niet goed benut worden. In de buurt van de verwarming of zelfs een hangmatje ernaast is meestal een absolute hit voor je kattenvriendje.

Slapende kat op kleed voor de openhaard

Beschutte buitenplekjes

Voor echte buitenkatten kun je ook fijne plekken buiten maken. Zorg dat de plekjes tochtvrij zijn en voorzien van een afdakje. Een schuur, carport of garage kan ook een perfecte verblijfplaats zijn voor je kattenvriendje. Let wel op als de auto in de buurt staat, want katten verschuilen zich nog weleens onder een auto vanwege de warmte van de motor. Maak wat extra geluid voordat je in de auto stapt of klop op het dak of de motorkap om slapende katten de kans te geven om een ander plekje te zoeken.

Kattenluikjes en hogere slaapplekken

Naast de deur van je huis kun je natuurlijk ook een schuur- of garagedeur voorzien van een kattenluikje. Je kat is zo niet afhankelijk van openstaande deuren of zijn baasje en kan op deze manier zelf de warmte opzoeken. Zorg dat zijn slaapplekjes niet direct op de koude ondervloer staan om het doortrekken van kou minder kans te geven.

Kattenluikjes en hogere slaapplekken

Voeding in de winter voor buitenkatten

Je kat heeft zijn voeding nodig om buiten warm te blijven en daarnaast maakt hij een extra dikke vacht aan. Het is goed om het gewicht van je kat in de gaten te blijven houden. Door in de winter buiten te zijn en te bewegen, verliest hij sneller calorieën dan in de zomer. Heb je een echt buitenkat en merk je dat je kat toch iets afvalt? Dan kun je hem iets meer voeding geven. Of af en toe een extra verwennerij zoals onze soft patés zal je kat ook heerlijk van smøllen!

Zachte patés voor je kat
smolke kat soft pate duck with game

Overige wintertips voor je kat

  • Daag je binnenkat voldoende uit om te bewegen en verveling tegen te gaan met spelletjes en voerpuzzels
  • Smeer voetzooltjes eventueel in met vaseline als je kat soms naar buiten gaat voor extra bescherming tegen pekel en sneeuw
  • Dek een eventuele vijver af zodat je kat niet op dun ijs stapt, zeker als hij vissen kan zien en daar graag op jaagt

Extra verwennerij voor je kat in de winter

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.