tips en trick voor honden en katten

Is jouw kat bang voor geluiden?

27 augustus 2022

Duikt jouw kat bij elk hard geluid onder de bank? Of hangt hij bij elke knal gelijk in de gordijnen? Dan is jouw kat waarschijnlijk angstig voor harde geluiden. Dit komt veel voor bij katten. Heel vervelend voor de kat, maar met veel geduld is dit gedrag te verhelpen.

Waarom is je kat bang voor geluiden?

Angst bij harde geluiden is natuurlijk gedrag voor een kat. In de natuur helpt het de kat namelijk te overleven. Het verschilt per kat hoe erg deze angst is. De angst kan erger worden wanneer de kat een vervelende ervaring heeft gehad met het geluid. Als je zelf schrikt van een geluid kan de kat hier een bevestiging van zijn angst in zien. Wanneer je de kat troost als hij bang is bevestig je dat het inderdaad echt heel eng is. Doe dus niet anders dan normaal tegen je kat als hij bang is. Mogelijke oplossingen om de angst te verhelpen zijn:

Een veilige plek creëren voor je kat

Omdat katten die bang zijn graag willen wegkruipen, is het verstandig een veilige plek te creëren voor je kat. Zo kan de kat wegkruipen wanneer hij dat wil. Een veilig plekje kan al heel simpel gemaakt worden met behulp van een lege doos. Maak in de doos een aantal gaten die groot genoeg zijn om door heen te kruipen en leg een  zacht kleedje op de grond. Deze schuilplaats moet altijd toegankelijk zijn voor de kat. Dus zet deze niet in een kamer waarvan de deur overdag gesloten is. Zo kan de kat zich terugtrekken wanneer hij dit wil. Als je een grote krabpaal voor je kat in huis hebt  zit daar vaak ook een schuilmogelijkheid in. Zorg er dan voor dat deze krabpaal ten alle tijden beschikbaar is voor je kat.

Je kat langzaam aan geluiden laten wennen

Je kunt met veel geduld je kat aan harde geluiden laten wennen en de angst  hiervoor wegnemen. Voordat je met deze training begint is het verstandig eerst een veilige plek voor je kat te creëren.

Je kunt je kat laten wennen aan bepaalde geluiden door het geluid na te maken of af te spelen. Je begint met het heel zachtjes maken/spelen van het geluid en kijkt hoe je kat reageert. Wanneer hij rustig blijft kan de kat uitgebreid beloond worden. Heel langzaam bouw je het volume op. Wanneer de kat toch schrikt stop je meteen. Beloon de kat niet voor zijn angst, maar begin de volgende training gewoon met een lager volume. Het is belangrijk dat je goed op de reactie van je kat let. Als de kat een angstige houding aanneemt en de geluiden gaan door kan de angst zich versterken.

Een gedragstherapeut inschakelen bij je kat

Wanneer het je zelf niet lukt om je kat minder angstig te maken is het misschien een idee om een gedragstherapeut te benaderen. Een gedragstherapeut komt bij je thuis en kijkt naar de situatie van jouw kat. Zo krijg je een persoonlijk advies om het probleem op te lossen.

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.