tips en trick voor honden en katten

Mijn kat is gebeten of gestoken

3 juni 2022

Wanneer je kat is gebeten kan dit niet veel voorstellen, maar het kan ook juist voor problemen zorgen. Bijtwonden, maar ook insectenbeten kunnen vervelende gevolgen hebben voor je kat. Bekijk hier de tips om je kat te helpen na een beet of steek.

Mijn kat is gebeten door een hond

Wanneer een hond een kat bijt, kan er een grote wond ontstaan. Bijtwonden zijn vervelende wonden en zijn ook gevaarlijk. Deze wonden zijn gevoelig voor infecties, vanwege de bacteriën in de bek van de hond. Maar het kan ook een flinke bloeding veroorzaken. Met een bijtwond is het zaak zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan. Als het niet is om een bloeding te verhelpen, is het wel om de wond goed schoon te maken en eventueel om te hechten. Een grote wond moet binnen 6 uur gehecht worden.

Wat kun je zelf alvast doen nadat je kat gebeten is door een hond?

  • Maak de wond schoon met water en desinfecteer de wond
  • Ga naar de dierenarts voor een verdere wondverzorging

 

Grote wond met veel bloedverlies?

  • Probeer een eventuele bloeding te verminderen door er met een doek of een T-shirt op de wond te drukken
  • Ga direct naar de dierenarts. Neem contact op of laat iemand contact opnemen met de dierenarts om te laten weten dat u er aan komt

 

Ben je zelf ook gebeten door de hond, neem dan contact op met uw huisarts. Het kan zijn dat je een tetanus vaccinatie moet krijgen.

Mijn kat is gebeten door een andere kat

Wanneer katten met elkaar vechten, kan het er flink aan toe gaan. Ze krabben en bijten elkaar. Ook deze wonden zijn gevoelig voor een infectie door de bacteriën die een kat in de bek heeft. Met een bijtwond van de kat is het nodig om naar de dierenarts te gaan. Ook als het maar een klein wondje lijkt. Ook een klein wondje kan een abces veroorzaken wat een langer herstel met zich mee brengt. De dierenarts kan alles goed ontsmetten en zo zorg je ervoor dat de kans op een infectie al verkleind wordt. Heeft je kat een grotere of diepere wond? Wanneer een wond gehecht moet worden zal dat binnen 6 uur moeten gebeuren.

Wat kun je doen?

  • Maak de wond schoon met water en desinfecteer de wond
  • Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts voor een verdere wondverzorging

Ben je zelf gebeten door een kat, neem dan contact op met uw huisarts. Het kan zijn dat u een tetanus vaccinatie moet krijgen.

Mijn kat is gestoken door een wesp

Wanneer je kat is gestoken door een wesp of een ander insect, kan dit een zwelling of hevigere allergische reactie veroorzaken. Een zwelling kan gevaarlijk zijn wanneer de zwelling de ademhaling kan belemmeren. Wanneer je het vermoeden hebt dat je kat een gevaarlijke zwelling of allergische reactie op de steek krijgt is het altijd van belang zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.

Wat te doen nadat je kat gestoken is?

  • Zit de angel er nog in? Probeer deze weg te halen door er met een droge doek voorzichtig overheen te wrijven. Verwijder de angel niet met een pincet, dit kan ervoor zorgen dat de angel breekt en er voor een gedeelte in blijft zitten.
  • Koel de plek met een koude natte doek of met een koelelement uit de vriezer met een theedoek erom heen om zwelling proberen te voorkomen
  • Neem contact op met de dierenarts en luister naar het advies van de dierenarts
  • Hou de kat goed in de gaten. Is de kat in de bek gestoken? Zwelt bijvoorbeeld de tong op? Ga direct naar de dierenarts
Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 141 reviews.