tips en trick voor honden en katten

Kattenvoeding: feit of fabel?

1 september 2022

Er is veel informatie beschikbaar over kattenvoeding. Maar hoe weet je nu of die informatie klopt? Of het een feit of een fabel is? Hieronder zie je een aantal stellingen over kattenvoeding mét het juiste antwoord. 

“Een oudere kat heeft minder eiwitten nodig” | Fabel

Eerder werd gedacht dat een seniorenvoeding niet te veel eiwitten mocht bevatten om de nieren niet onnodig te belasten. Het spijsverteringsstelsel van oudere katten werkt minder efficiënt dan in de jongere jaren (dus ook de werking van de nieren).

Dit betekent nog niet dat een oudere kat per direct een nierpatiënt is. Actuele wetenschappelijke* inzichten laten zien dat oudere katten juist behoefte hebben aan eiwitten die zorgen voor cel opbouw en cel herstel. Daarom bevat een goede seniorenvoeding tegenwoordig voldoende eiwitten. Belangrijk is dat de eiwitten hoogwaardig zijn en dus behalve makkelijk door het lichaam op te nemen zijn ook de juiste aminozuren bevat. Een goede voeding voor oudere katten is Smølke Senior.

Bekijk de Smølke Senior voeding voor katten >

 

*Petfood Forum 2017 Jennifer Adolphe – Senior Nutritionist Petcurean

“Een drachtige of zogende poes heeft extra energie nodig” | Feit

Om de kittens goed te laten groeien en de melkproductie op gang te brengen heeft een drachtige poes meer energie nodig. Voor drachtige en zogende poezen adviseren wij Smølke Kitten. Smølke Kitten bevat behalve extra energie ook vitaminen en mineralen die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de ongeboren kittens en de melkproductie. Voor een voedingsadvies op maat staan wij voor je klaar!

Bekijk hier de kittenvoeding
"Een oudere kat heeft minder eiwitten nodig" | Fabel

“Katten maken geen taurine aan” | Feit

Taurine is een essentieel aminozuur dat bijdraagt aan een goed zichtvermogen en een gezond hart- en bloedvatenstelsel. In tegenstelling tot honden kunnen katten taurine zelf niet opbouwen uit andere in de voeding aanwezige aminozuren. Daarom is het belangrijk dat de kat met zijn voeding voldoende taurine binnenkrijgt. Alle Smølke producten voor katten bevatten de juiste hoeveelheid taurine.

“Kittens hebben een andere voeding nodig dan volwassen katten” | Feit

Kittens hebben een hogere energiebehoefte dan volwassen en oudere katten. Vanwege de groei van kittens verschilt ook de behoefte aan vitamines en mineralen. Ook wordt er rekening gehouden met de grootte van de brok. Daarom zijn er producten voor jonge, volwassen en oudere katten. Een goede kittenvoeding is Smølke Kitten.

Wil je meer weten over het overstappen naar volwassen voeding?

Bekijk dan het artikel over het overstappen van kittenvoeding naar volwassen kattenvoeding
"Kittens hebben een andere voeding nodig dan volwassen katten" | Feit

“Melk is gezond voor katten” | Fabel

Koemelk bevat lactose. Lactose is een stof die door volwassen katten moeilijk wordt verteerd. Dit komt doordat dit enzym niet meer wordt aangemaakt in de dunne darm. Sommige katten kunnen hierdoor last krijgen van diarree. Als je jouw kat melk wilt geven kun je het beste kiezen voor speciale kattenmelk. Deze melk bevat geen lactose.

relaxte kat

“Een te dikke kat moet veel minder voer krijgen” | Fabel

Het is niet verstandig om veel minder te gaan voeren wanneer je al netjes het voedingsadvies volgt. Je geeft hem dan niet alleen minder calorieën, maar ook minder essentiële voedingsstoffen. De kat heeft voer nodig met minder calorieën, maar wel voldoende voedingsstoffen. Zo is Smølke Sterilised aan te raden als een kat moet afvallen of snel te dik wordt. Hier zijn ook extra voedingsvezels aan toegevoegd, zodat de kat geen last heeft van een hongergevoel. Ook zeer geschikt voor gecastreerde en gesteriliseerde katten die aanleg hebben te dik te worden.

Bekijk hier de Sterilised >

“Alleen de smaak bepaalt voor katten of de brok goed gegeten wordt” | Fabel

Om te kunnen bepalen of de kat zijn eten lekker vindt, worden er vier zaken beoordeeld: de geur, vorm en grootte van de brok en tenslotte natuurlijk de smaak. Je kat kan dus zelfs op meerdere punten kieskeurig zijn op zijn voer, nog los van de smaak. Bij Smølke hebben we met al deze zaken rekening gehouden.

Smølke kattenvoeding met kat

Wil je meer weten over voeding?

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.