tips en trick voor honden en katten

Kitten zindelijk maken

31 augustus 2022

Katten zijn van nature schone dieren en willen graag een schone bak en als het even kan zonder pottenkijkers. Zorg dat je altijd 1 kattenbak extra hebt dan het aantal katten in huis. Op deze manier is er voor je kitten altijd een rustige bak te vinden en verklein je de kans op ongelukjes. De kans is groot dat je kitten al (grotendeels) zindelijk is omdat zijn moeder hem dit heeft geleerd, wanneer dit nog niet het geval is kan je het hem het beste zo makkelijk mogelijk maken…

De kattenbak

Zet de bak in eerste instantie in de ruimte waarin je kitten zich het meest bevindt en zorg voor een lage instap. Plaats hem niet in de buurt van de voer- en waterbakjes of zijn mandje. Haal ook het bovenste deel van de bak er tijdelijk af wanneer je een dichte kattenbak hebt aangeschaft, dit maakt het in het begin wat makkelijk voor je kitten om hem te vinden en er op tijd bij te zijn als de nood hoog is. Beloon je kitten met wat lekkers of even spelen als hij het op de bak doet, op de manier gaat hij de bak als iets positiefs ervaren en zullen ze het sneller snappen.

Voorkeuren, dit kan hét verschil maken

Merk je dat het toch meer moeite kost om je kitten zindelijk te krijgen? Dan kan het zijn dat hij andere voorkeuren heeft dan de keuze die hij nu heeft. Zo kun je eens kijken of een ander soort kattengrit verschil maakt. Waar katten ook een sterke voorkeur in kunnen hebben is een kattenbak zonder luikje in plaats van met luikje en soms zelfs helemaal zonder deksel. Kijk wat voor jouw kitten het beste werkt in het begin. Later kun je altijd nog rustig kijken of je nog iets aan kunt passen.

Voorkom ongelukjes

Zet je kitten op de bak als je ziet dat hij zoekende is. Verschoon de bak minimaal 1x per dag en gebruik in het begin het liefst  eenzelfde soort kattenbakvulling als bij de fokker. Maak de kattenbak niet schoon met een te sterk ruikend schoonmaakmiddel, je hebt dan de kans dat je kitten het niet meer vertrouwd!

Hoeveelheid kattenbakken

Wanneer je meerdere katten hebt wordt er ook geadviseerd om meerdere kattenbakken te hebben. Bij voorkeur één bak meer dan dat je katten hebt. Veel katten hebben er namelijk moeite mee om op dezelfde plek hun behoefte te doen. Door meer bakken neer te zetten geef je ze de keuze.

Schoner, schoon, schoonst

Katten zijn van nature erg schone dieren. Dit betekent ook dat ze er een hekel aan hebben om op een vieze kattenbak te moeten zitten. Houd je kattenbak zo schoon mogelijk. Zo wordt je kat blij én het scheelt een hoop stank in huis.

Meer leuke tips, weetjes en informatie met deze gratis app

Met de gratis Kwispelcoach app kun je een profiel aanmaken voor jouw kitten. Je krijgt informatie, leuke tips en weetjes die precies aansluiten bij de leeftijd van je kitten. Je kunt mijlpalen bijhouden, foto’s, het gewicht, de grootte en notities bijhouden. Aan het einde van het jaar kun je een leuk filmpje downloaden met alle herinneringen van jullie eerste jaar samen! Hier lees je meer over de Kwispelcoach >

Kwispelcoach: dé app voor het eerste jaar met jouw kitten!

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.