tips en trick voor honden en katten

Krabben aan voorwerpen

30 augustus 2022

Heeft jouw behang ook opeens een streepjes patroon gekregen aan de onderkant? Of vertoont jouw bankstel slijtplekken op rare plaatsen? Zie je je kat krabben aan voorwerpen die daar niet voor bedoeld zijn? Dan heb je waarschijnlijk wel wat aan onderstaande tips!

Waarom krabt een kat?

Krabben is voor katten een vorm van communicatie. Wanneer een kat krabt laat hij zijn geurspoor achter. Tussen de kussentjes van zijn pootjes zitten namelijk geurklieren. Ook laat de kat een zichtbaar spoor achter voor andere katten en mensen die er langskomen. Dit is ook de reden dat katten vaak op goed zichtbare plekken krabben. Ook katten die alleen in huis wonen zullen hun geursporen ergens willen achterlaten. Ze krabben aan voorwerpen die daar misschien niet voor bedoeld zijn, maar een kat moet leren waar hij wel of niet mag krabben.

Daarnaast krabt de kat ook om zijn nagels te onderhouden. Zoiets als een persoonlijke manicure. Ook gebruikt een kat het krabben om zich uit te rekken.

Goed krabben stimuleren

Een kat zal altijd willen krabben. Dit zit namelijk in het aard van het beestje. Voor jou dus zorg om voldoende krabmogelijkheden in je huis te creëren. Daarnaast moeten die krabmogelijkheden ook nog eens aantrekkelijk worden gemaakt.

Wanneer je een kat in huis neemt zorg er dan voor dat er voldoende krabgelegenheden zijn. Dit kan in de vorm van krabpalen, krabtorens of zelfs stukken tapijt. Zo kun je krabben aan voorwerpen die daar niet voor bedoeld zijn voorkomen. Om de kat naar de krabplek te lokken kan je kattenkruid spray op de krabpaal sproeien. Dit maakt deze plek weer uitnodigend. Zodra de kat op de juiste plek zijn nagels krabt mag je hem uitgebreid belonen.

Gebruik van een krabpaal

Een krabpaal is een makkelijke middel om je kat te leren krabben. Daarnaast zijn krabpalen in vele kleuren en maten beschikbaar zodat er altijd wel een krabpaal is die bij je interieur past. En zeg eens eerlijk: wat is lelijker? Een krabpaal in de woonkamer of een kapot bankstel?

Waar moet een goede krabpaal aan voldoen?

Waar moet een goede krabpaal aan voldoen?

Een kat is kieskeurig! Niet alleen met zijn eten, maar ook met zijn favoriete krabpaal. Als je naar de dierenwinkel gaat om een krabpaal uit te zoeken let er dan goed op dat de krabpaal:

  • Stevig staat. Een kat houdt niet van een wiebelende paal.
  • Hoog genoeg is. De kat moet zich helemaal kunnen uitrekken met het krabben.
  • Tegen een stootje kan. De goede krabpaal zal intensief gebruikt worden en moet eventjes mee kunnen gaan.

Als je een krabpaal in huis introduceert moet je de kat leren dat hij hier zijn nagels mag krabben. Plaats de krabpaal op een plaats waar de kat graag ligt of vertoeft. Je kan een krabpaal interessant maken door de kat er met een speeltje naar toe te lokken. Wanneer je ziet dat je kat richting een plek loopt waar hij niet mag krabben leidt hem dan af zonder hem te straffen. Een kat straffen voor het krabben op de verkeerde plek wordt niet begrepen. Het kan de band tussen het baasje en de kat ernstig beschadigen.

Krabt je kat al op een verkeerde plek? Plaats dan (tijdelijk) een krabpaal op deze plek.  Maak de krabpaal aantrekkelijk door de kat hierheen te lokken met een speeltje of door het gebruik van kattenkruid. Hierdoor zal hij de krabpaal aantrekkelijker vinden dan het stuk behang daarachter. Als hij eenmaal met regelmaat aan de krabpaal krabt kun je hem heel langzaam gaan verplaatsen naar de plek waar jij de krabpaal uiteindelijk wil hebben staan.

Wat te doen wanneer je kat de krabpaal negeert?

Wanneer de krabpaal voldoet aan de eisen die hierboven omschreven zijn, maar je kat alsnog de krabpaal negeert, wat kun je dan het beste doen? Maak de krabpaal extra aantrekkelijk voor je kat door er een paar druppeltjes valeriaan tinctuur op te smeren of gebruik Catnip spray op de krabpaal om de aandacht van je kat te krijgen. Grote kans dat hierna je kat wel steeds vaker de krabpaal gaat gebruiken!

Fout krabben afleren

Fout krabben aan voorwerpen afleren

Katten geven voorkeur om op bepaalde plekken te krabben. Logisch want de kat wilt wel dat zijn geur- en krabsporen opvallen voor eventuele andere katten. En ja dat behang naast de deur is dan een hele tactische plek volgens jouw kat. Een kat weet niet dat het krabben aan voorwerpen, de trap of het behang niet de meest gewenste plek voor jou als baasje is. Door onderstaande tips toe te passen kun jij bepalen bij welke plekken de kat straks nog zal krabben.

Wanneer je kat op een verkeerde plek zijn nagels krabt kun je deze plek onaantrekkelijker maken. Bijvoorbeeld door dubbelzijdig plakband (niet te sterk klevend!) op de plekken te plakken waar de kat niet mag krabben. Dit geeft namelijk een onaangenaam gevoel aan de pootjes van de kat. Hierdoor leren de meeste katten het krabben al snel af.

Heb je maar één kat in huis? Laat dan die krabplek waar de kat krabt naar de kat ruiken. Dit doe je door een zakdoekje langs de geurklieren van de kat te halen. Het makkelijkst kun je dit doen op de wangen van de kat, daar waar de kat ook kopjes mee geeft. Daarna wrijf je met het zakdoekje op de plek waar de kat krabt. Omdat deze plek dan al naar de kat zelf ruikt heeft de kat minder snel de neiging om er nogmaals te krabben.

Het allerbelangrijkste is om nieuwe krabplekken te creëren die onweerstaanbaar zijn voor de kat.

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 110 reviews.