tips en trick voor honden en katten

Mijn kat heeft iets verkeerd gegeten

16 januari 2022

Katten zijn over het algemeen vrij kieskeurig in wat ze eten en zullen niet zo snel iets vreemds of verkeerds opeten. Wel kunnen katten giftige stoffen binnenkrijgen wanneer ze ergens door heen hebben gelopen en daarna hun pootjes gaan aflikken. Of als een giftige stof op de vacht terecht is gekomen en de kat zich daarna uitgebreid gaat wassen.

Soms kan een kat tijdens het spelen iets naar binnen werken wat niet helemaal de bedoeling was. Niet alles hoeft direct schadelijk te zijn voor de kat, maar vraagt wel om specifieke maatregelen.

Mijn kat heeft een dier gegeten

Wanneer katten buiten komen eten ze wel eens een muis, rat of vogel. Dit is natuurlijk gedrag van een kat en kan moeilijk worden tegengehouden. Het eten van deze prooidieren is op zich niet erg. Alleen kan de kat op deze wijze besmet worden met wormen.

Wormen zijn vervelend en kunnen niet alleen gevaarlijk zijn voor katten, maar ook voor mensen. Er zijn verschillende soorten wormen die kunnen voorkomen bij katten. Een wormbesmetting kan gemakkelijk worden opgelopen als de kat een dier eet wat ook besmet was met wormen. Ook kunnen wormen het lichaam binnenkomen als de kat vlooien heeft. Vlooien kunnen namelijk wormeneitjes bij zich dragen en doordat de kat aan zijn vacht likt kunnen deze eitjes weer in het lichaam komen met alle gevolgen van dien.

Wat te doen nadat je kat een dier heeft gegeten

Wanneer u de kat niet heeft ontwormt bestaat er een kans op wormen. De kat moet dan ontwormd worden. Ontwormingsmiddel kan gehaald worden bij de dierenarts of dierenwinkel. Wanneer er na de ontworming, wormen in de ontlasting aanwezig zijn moet er na 2 tot 3 weken weer ontwormd worden.
Ontworm uw kat minimaal 2 keer per jaar!

Mijn kat eet gras

Katten eten soms wel eens gras. Dit doen katten vaak als ze zich niet lekker voelen. Door het eten van gras kunnen ze namelijk makkelijker braken. Vaak zie je dit bij katten die haarballen hebben, wat vervelend is voor de kat.

Wat te doen wanneer je kat gras eet
  • Het eten van gras is niet schadelijk voor katten, alleen wanneer er een grassprietje in de keel of neus blijft steken kan dit irritaties geven
  • Er bestaat zelfs speciaal kattengras voor katten wat verkrijgbaar is bij de meeste dierenwinkel of tuincentra
  • Vertrouwt u het niet? Neem dan contact op met de dierenarts voor advies

Mijn kat eet hondenvoer

Het eten van hondenvoer is niet heel ernstig als het een keer voorkomt, maar wel belangrijk om in de gaten te houden. Hondenvoer is gemaakt voor honden en kan zomaar niet gegeven worden aan katten. Katten hebben een andere behoefte dan honden. Als katten hondenvoer eten dan krijgen ze niet alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben. Dit kan weer leiden tot andere problemen.

Taurine

Katten hebben bijvoorbeeld Taurine nodig. Taurine is een essentieel eiwit voor katten en wordt daarom speciaal aan Smølke kattenvoeding toegevoegd. Honden kunnen Taurine zelf aanmaken en is dus niet aanwezig in hondenvoeding. Taurine is voor katten van essentieel belang voor een goede werking van de hartspier en de ogen.

Meer dan alleen Taurine…

Er zijn naast Taurine nog een aantal andere belangrijke redenen waarom je kat beter specifiek kattenvoeding kan eten. In dit artikel vind je naast taurine de andere redenen waarom het voor het kat niet goed is om als hoofdvoeding hondenbrokken te eten. Klik hier om dit volledige artikel te lezen.

Wat te doen wanneer je kat hondenvoer heeft gegeten?
Laat de brokken van de hond niet staan als de kat hier gemakkelijk bij kan

Mijn kat heeft anti-vries gegeten

Anti-vries heeft een wat zoete smaak en blijkt bij katten in de smaak te vallen, maar anti-vries is zeer giftig voor katten. Het geeft dan ook veel problemen, zoals acute nierproblemen. Nieren zijn erg belangrijk voor het lichaam om schadelijke stoffen af te voeren.
Gelukkig komt een anti-vries vergiftiging tegenwoordig steeds minder vaak voor. Toch kan het voorkomen dat er wat anti-vries uit een auto lekt. Wanneer een kat hier doorheen loopt en daarna zijn pootjes aflikt kan deze vergiftiging ontstaan. Maar natuurlijk ook wanneer de fles anti-vries ergens onverantwoord ligt.

Symptomen anti-vries vergiftiging:
  • Braken
  • Diarree
  • Veel drinken
  • Veel plassen
  • Coördinatie problemen
Wat te doen bij een anti-vries vergiftiging

Neem contact op met de dierenarts en ga direct naar de dierenartspraktijk.

Mijn kat heeft een vreemd voorwerp gegeten

Het kan voorkomen dat tijdens het spelen een vreemd voorwerp in de maag van de kat terecht is gekomen. Het voorwerp kan in de slokdarm en maag voor problemen zorgen. Dit kan gevaarlijk zijn, vooral wanneer het een scherp voorwerp betreft. Door een beschadiging in de maag of slokdarm kan er een bloed vrijkomen in de maag.

Wat kun je doen?

Ga direct naar de dierenarts en neem contact op of laat iemand contact opnemen om te laten weten dat u er aan komt
Laat de kat niet braken, het voorwerp kan door het braken meer schade aanbrengen

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 141 reviews.