tips en trick voor honden en katten

Ontwikkeling van de pup

1 september 2022

Alle pups maken dezelfde ontwikkeling door. Ze doorlopen vanaf hun geboorte tot aan het volwassen worden dezelfde fasen. Wel is het natuurlijk zo dat iedere pup individueel ander gedrag kan tonen, doordat hij bijvoorbeeld anders is opgevoed.

Ontwikkeling van de pup: welke fasen doorloopt een pup?

  • Neonatale fase 0-2 weken oud
  • Overgangsperiode 2-3 weken oud
  • Socialisatieperiode 4-12 weken oud
  • Angstperiode 3-6 maanden oud

Neonatale fase

Deze fase begint bij de geboorte totdat de pup 2 weken oud is. De ogen en oren van de pup zijn nog gesloten en de moeder moet helpen bij het urineren en poepen. De puppy’s kunnen al wel ruiken en voelen.

In deze fase zijn de puppy’s voornamelijk bezig met slapen en drinken. De pup jankt om aan te geven dat hij verzorging nodig heeft van zijn moeder. Verder leren de honden op dit moment nog niet veel, maar kunnen wel al associaties hebben met bepaalde geuren. Doordat het zenuwstelsel nog niet volledig afgewerkt is reageren de puppy’s nog wat trager in het begin op impulsen. In deze fase kruipt de pup en loopt nog niet.

Overgangsperiode

In deze fase is de pup 2 á 3 weken oud. De ogen worden geopend en de pup begint met lopen in plaats van kruipen. De puppy’s beginnen hun omgeving te onderzoeken en ook ontdekken ze hoe ze kunnen kwispelen. In deze fase kunnen de puppy’s al meer leren. Ook plassen en poepen ze nu zelf buiten het nest. De oren gaan open rond de 19e dag en rond de 20e dag komen de tandjes door.

Socialisatieperiode

De socialisatieperiode begint als de pup 4 weken oud is en loopt door totdat hij 12 weken oud is. Deze periode is zeer belangrijk voor het uiteindelijke gedrag van de pup. Ze leren in deze periode namelijk ontzettend veel en herstellen ook nog snel wanneer ze ergens van schrikken. Wat de pup in deze fase op een fijne manier leert kennen zal bijdragen aan de rest van zijn leven. Andersom werkt het ook zo, wat de pup in deze periode niet leert kennen kan later in zijn leven moeilijker zijn of kan hij afwachtend, angstig of afwijkend gedrag naar vertonen.

De puppy’s kunnen wat meer vaster voedsel verwerken. De moeder braakt het vaste voedsel uit wat de pups kunnen eten. Het zijn dus nog geen harde brokjes, maar eerder geweekt vast voedsel. Ronde de vijfde en zesde week begint het spenen. De moeder gromt en hapt naar de pups om ze meer zelfstandig te laten worden.

Wanneer de pup zeven weken oud is kan het zijn dat hij iets meer aarzelt wanneer hij in aanraking komt met iets nieuws. Ook wordt hij zelfstandiger en neemt de binding met het nest af.

Angstperiode

Iedere pup komt ook in de angstperiode terecht. Hij is dan tussen de drie en zes maanden oud. In deze fase kan een hond ineens dingen gaan vermijden waar hij voorheen geen enkel probleem mee had. De ene pup zal dit meer uitten dan de andere pup. Ze stellen zich niet aan, het is een proces in de hersenen. Je zult je pup hier goed bij moeten begeleiden. Pups zijn in deze periode extra gevoelig voor traumatische ervaringen.

Meer over de ontwikkeling en opvoeding in deze gratis app

Met de gratis Kwispelcoach app kun je een profiel aanmaken voor jouw puppy. Je krijgt informatie, leuke tips en weetjes die precies aansluiten bij de leeftijd van je pup. Je kunt mijlpalen bijhouden, foto’s, het gewicht, de grootte en notities bijhouden. Aan het einde van het jaar kun je een leuk filmpje downloaden met alle herinneringen van jullie eerste jaar samen!

Hier lees je meer over de Kwispelcoach
kwispelcoach app

Handig om te bekijken

Meer weten over puppy's

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.