tips en trick voor honden en katten

Tanden wisselen bij kittens

31 augustus 2022

Kittens worden tandeloos geboren. Na 2-4 weken komen de eerste tandjes door en begint het melkgebit zich te vormen. Het melkgebit bestaat uit snijtanden, hoektanden en kiezen. Wanneer je kitten wat ouders is zal hij zijn melkgebit gaan wisselen voor een volwassen gebit.

Het gebit

Het melkgebit bestaan uit 26 tanden en kiezen, waarvan in de onderkaak 6 snijtanden, 2 hoektanden en 6 kleine kiezen (ook wel premolaren genoemd). Voor de bovenkaak geldt hetzelfde, al hebben ze daar maar 4 kleine kiezen.

 

Wisselen

Het wisselen van het melkgebit voor een blijvend gebit begint al op ongeveer 3 maanden leeftijd. De tanden komen eerst was losser te zitten en vallen er uiteindelijk uit. Dit begint meestal met de middelste snijtanden wanneer je kitten een maand of 3 is. Met de leeftijd van 6-7 maanden is het gebit in zijn geheel gewisseld. Het volwassen gebit bevat 30 tanden in plaats van 26. Het belangrijkste verschil is dat je kitten op dat moment ook 4 échte kiezen heeft gekregen, namelijk de zogenoemde ‘molaren’.

Wat kun je doen?

Het wisselen gaat over het algemeen vanzelf. Wel kan je kitten in deze periode mogelijk wat meer moeite hebben met eten of bijvoorbeeld overal op willen kauwen. Je kan zijn brokjes daarom wat weken in warm water of hem wat kauwmateriaal aanbieden. Voor katten is er nog niet veel op de markt, maar ook klein natuurlijk kauwmateriaal voor honden kan je aan je kitten geven. Zo zijn sommige katten gek op gedroogde kippennekjes of reepjes gedroogde kip. Ook doe je sommige katten een plezier met een lekkere bullenpees om op de kauwen. Gewoon even proberen dus, vraag gerust je dierenspeciaalzaak om advies!

gebit-kat

Meer leuke tips, weetjes en informatie met deze gratis app

Met de gratis Kwispelcoach app kun je een profiel aanmaken voor jouw kitten. Je krijgt informatie, leuke tips en weetjes die precies aansluiten bij de leeftijd van je kitten. Je kunt mijlpalen bijhouden, foto’s, het gewicht, de grootte en notities bijhouden. Aan het einde van het jaar kun je een leuk filmpje downloaden met alle herinneringen van jullie eerste jaar samen!

Hier lees je meer over de Kwispelcoach
Meer leuke tips, weetjes en informatie met deze gratis app

Veelvoorkomende problemen

  • Te weinig tanden/kiezen
  • Verkeerde stand
  • Persisterende melktanden (hierbij staan er 2 tanden op dezelfde plaats)
  • Onderbeet

 

Onderhoud van het gebit

Wanneer je een harde droogvoeding voert met tandplakvoorkomende mineralen zoals Smølke, dan help je al voor een groot deel tandplak voorkomen. Soms is dit op latere leeftijd niet altijd bij alle katten voldoende. Vandaar dat we aanraden om je kitten nu alvast te laten wennen aan het poetsen van zijn gebit.

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 153 reviews.