tips en trick voor honden en katten

Vachtverzorging bij je hond

21 februari 2023

Vachtverzorging kan best spannend zijn voor je hond. De aanraking, het stilzitten, de kammen en borstels… en vergeet dat onvermijdelijke bad of die douche niet. Je hond werkt beter mee als hij op zijn gemak is. En geloof het of niet: er zijn zelfs honden die er echt voor gaan zitten! Hoe je dit misschien ook voor elkaar krijgt, lees je in dit artikel.

Hoe verzorg ik de vacht van mijn hond?

De vacht van je hond zorgt voor natuurlijke isolatie en de lichaamstemperatuur van je hond. Zo is je hondenmaatje beschermt tegen invloeden van buitenaf. Afhankelijk van de haarlengte, is te verzorging minder of meer intensief. Zeker in de ruiperiode, vaak twee keer per jaar, is de vachtverzorging van je hond erg belangrijk.

vachtverzorging-bij-je-hond

Rustig wennen aan verzorgen van de vacht
Het liefst laat je je hond op jonge leeftijd al wennen aan vachtverzorging. Hierdoor kan het zijn dat je lieverd er heerlijk voor gaat zitten om verzorgd te worden. Je hond heeft eerst de tijd nodig om te wennen aan aanraking. De borst en rug zijn veilige zones om mee te beginnen en daarna volgen de kop en poten. Vervolgens kun je de hond voorzichtig over zijn buik aaien. Oefen kort en voorzichtig en stop wanneer de hond het niet fijn vindt.

Daar komt de borstel!
Is aanraking in orde voor je hond? Introduceer dan pas de borstel en maak er een ritueel van op een vaste plek. Zorg bijvoorbeeld met een matje dat de hond niet kan wegglijden van het oppervlak en leidt hem af met wat knuffels of iets lekkers als hij goed blijft zitten. Borstel kort en wissel af met aaien en lieve woorden. Bouw steeds verder op en hopelijk wordt borstelen zo een feestje!

Materialen vachtverzorging
Hondentrimmers hebben ervaring met verschillende vachten en kunnen je vaak goeie tips geven over welke materialen je nodig hebt voor de vachtverzorging van je hond. De volgende tools kunnen een oplossing bieden:

  • Kam voor het verwijderen van klitten en kammen van zijdeachtige vacht
  • Slicker-borstel met metalen gebogen haakjes voor het verwijderen van losse haren en klitten bij langharige honden
  • Borstel met rubberen noppen voor loszittende haren bij kortharige honden
  • Harkje voor het kammen van de ondervacht, handig bij honden met grovere haren zoals Duitse herders en golden retrievers

 

Hoe vaak borstel ik de vacht?
De frequentie van borstelen is sterk afhankelijk van de haarlengte van je hond. Kortharige honden hoef je alleen in de ruiperiode dagelijks te kammen. Gewoonlijk is deze periode ongeveer twee keer per jaar. Om de ruiperiodes heen haal je met een natte doek of met een borstel zand en ander vuil uit de vacht.

Langharige honden hebben dagelijks verzorging nodig. Dit geldt ook voor honden met een zijdeachtige of wollige vacht. Je wilt klittende vacht voorkomen zodat de vacht je hond blijft beschermen. Honden met halflang of ruw haar verzorg je drie of vier keer per week.

Plukken van de hondenvacht
Er zijn rassen die in de ruiperiode geplukt horen te worden. Een trimsalon kan advies geven. Vaak is dit nodig bij terriërhonden. De vacht moet wel ‘plukrijp’ zijn omdat je anders mogelijk de rui verstoort. Je kunt dit zelf doen, al is het verstandig om het plukken aan professionals over te laten. Plukken is twee tot vier keer per jaar nodig.

De hondenvacht scheren?
Of de vacht geschoren moet worden, is afhankelijk van het ras van je hond. Een voorbeeld is de poedel. Rassen als cocker spaniels en golden retrievers hebben vaak slechts uitdunnen nodig. Dit soort rassen wil je liever niet scheren, omdat er dan een hele andere minder mooie vacht voor terug kan komen. Een cocker spaniel kan dan bijvoorbeeld een vacht vol gekke krullen ervoor terugkrijgen. Kammen en uitdunnen is dan beter. Je voorkomt zo klitten en lange haren op ongemakkelijke plekken van je hond. Ook scheelt het in de vuil in de vacht en dus in huis :).  Laat het scheren van de vacht aan een gespecialiseerde trimsalon over.

Wassen van de vacht
Was je hond zo min mogelijk. Dit klinkt misschien onhygiënisch, maar gelukkig neemt je hond een groot deel van de verzorging voor eigen rekening. Ook kan het veelvuldig wassen van je hond de natuurlijke vetten in de huid van je hond verstoren. Vetten die hij juist zo nodig heeft voor de bescherming van zijn huid.

Is wassen echt onvermijdelijk vanwege een modderbad? Gebruik dan een speciale hondenshampoo die pH-neutraal is. Beloon je hond na een wasbeurt met een lekkere warme handdoek uit de wasdroger met mini-massage en zo blijft ook het wassen leuk!

Welke middelen gebruik ik voor de vachtverzorging van mijn hond?

vacht-kammen-hond

Iedere hond heeft hulp nodig bij het verzorgen van zijn vacht. Natuurlijk houdt hij deze schoon met zijn eigen wasbeurten, maar dat is helaas niet genoeg. Zeker bij honden met een middellange of lange vacht wil je klitten voorkomen door regelmatig te borstelen. Naast dat je beauty er mooi bijstaat, zorgt dit ook voor het tegengaan van ongemakken bij je hond. Maar wat heb je nodig bij vachtverzorging?

De hondenvacht
De vacht van je hond is belangrijk voor de isolatie van zijn lichaam. Je hond houdt zo beter zijn lichaamstemperatuur vast en is beschermd tegen vuil en water. Er zijn honden met een enkele vacht en met een dubbele vacht.

Bij een dubbele vacht is de ondervacht zacht en de bovenvacht ruwer door de hardere haren op het bovenste oppervlak. Iedere hond heeft in ieder geval de bovenvacht als bescherming. Of je hond wel of geen dubbele vacht heeft, is afhankelijk van het ras of de kruising.

Vachtverzorging door professionals
Je kunt de vachtverzorging laten doen door een hondentrimsalon. Zeker als nieuw hondenbaasje is dit een aanrader, want deze professionals kunnen je tips geven die het beste bij de vacht van jouw hond passen. Sommige rassen hebben een vacht die op een speciale manier getrimd of geplukt moet worden. Het is belangrijk om hierbij voorzichtig te werk te gaan en dit kun je vaak beter aan de trimsalon overlaten.

Materialen vachtverzorging hond
Afhankelijk van de haarlengte zal je je hond regelmatig moeten borstelen. Hondentrimmers hebben ervaring met verschillende vachten en kunnen je als baasje vaak goeie tips geven welke materialen je nodig hebt voor de vachtverzorging van je hond. De volgende tools helpen je bij het verzorgen van je hond:

  • Eén of meerdere kammen
  • Borstel met rubberen noppen
  • Harkje voor het kammen van de ondervacht
  • Tafeltje of krukje om de hond op te laten zitten met slipvrije ondergrond
  • Stofzuiger of stoffer en blik 😉
  • Ph-neutrale shampoo speciaal voor honden als je de hond gaat wassen
  • Handdoeken

 

Overige tips bij vachtverzorging

  • Zorg dat je hond eerst rustig went aan vachtverzorging en koppel het aan iets fijns
  • Met je vingers kun je regelmatig de vacht controleren op klitten
  • Kortharige honden hoeven alleen geborsteld te worden als ze in de rui zijn
  • Voorkom overmatig borstelen in de ruiperiode om de rui niet te verstoren
  • Controleer naast de vacht ook regelmatig de ogen, oren en voetkussentjes van je hond
  • Een goeie start zorgt voor de beste verzorging van de vacht. Laat je adviseren in een dierenspeciaalzaak of vraag om tips tijdens een behandeling bij de trimsalon. Kammen en borstelen maar! Zo zit jouw lieverd weer heerlijk in zijn haardos.

Hoe maak ik de vachtverzorging leuk voor mijn hond?

Vachtverzorging kan best spannend zijn voor je hond. De aanraking, het stilzitten, de kammen en borstels… en vergeet dat onvermijdelijke bad of die douche niet. Je hond werkt beter mee als hij op zijn gemak is. En geloof het of niet: er zijn zelfs honden die er echt voor gaan zitten! Hoe je dit misschien ook voor elkaar krijgt, lees je hieronder.

blije hond in het gras

Hond laten wennen aan aanraking
Je hond moet als eerste gewend zijn aan aanraking. Laat het liefst het eerste contact vanuit je hond uitgaan. Door even te snuffelen aan je hand, raakt hij vertrouwd aan je geur. Daarna kun je voorzichtig eens aaien. Begin bij de borst en het achterlichaam. Daarna kun je voorzichtig andere lichaamsdelen aanraken.

Vaste plek in huis voor vachtverzorging
Bepaal een vaste plek in huis voor de vachtverzorging. Je hond gaat zo deze spot in huis koppelen aan de verzorgingssessies die jullie gaan hebben. Het is voor jou als baasje extra handig als je op deze plek ook neergevallen haar makkelijk kunt opvegen. Als je hond van kleiner formaat is, kun je gebruikmaken van een krukje of tafeltje. Let je wel op dat zijn pootjes niet wegglijden?

Beginnen met borstelen
De vachtverzorging bestaat uit borstelen, kammen en af en toe een wasbeurt. Borstelen en kammen wil je regelmatig doen. Hoe vaak is afhankelijk van de haarlengte van je hond. De eerste borstelbeurten kun je het beste kort houden om je hond te laten wennen aan het gevoel. Reageert hij hier goed op? Maak dan de borstelbeurten langer en uitgebreider. Beloon je hond met lieve woorden, een aai of iets lekkers om de borstelbeurt minder spannend te maken.

Begin bij zijn nek en ga door langs het lichaam. Bij de buik wil je even voorzichtig zijn omdat dit een gevoelig gebied is. Vergeet uiteindelijk die mooie staart niet!

Pauzes inlassen is toegestaan
Merk je dat je hond toch nog moet wennen aan de vachtverzorging? Geef hem een kleine break. Je wilt voorkomen dat je hond angstig wordt van het verzorgen van zijn vacht. Laat hem even vrij en bijvoorbeeld spelen met een bal. Na de pauze nodig je de hond weer uit op de plek om verder te gaan met borstelen of kammen.

Het juiste verzorgingsmateriaal
Als je de juiste tools gebruikt om je hond te verzorgen, scheelt dit ook enorm! Bij een hondentrimsalon of dierenspeciaalzaak kun je informeren welke kam of borstel je het beste kunt gebruiken. Je zult versteld staan hoeveel er te koop is! Zo ga je voor het beste resultaat en de fijnste borstel- of kambeurt voor je hond.

Mega klitten in de vacht
Is een klit niet los te krijgen met borstel of kam? Knip of scheer deze weg met een speciale hondentondeuse. Ga wel voorzichtig te werk, want onverwachte bewegingen kunnen vervelende gevolgen hebben! Een andere mogelijkheid is om het aan specialisten over te laten. Het allerliefst wil je de klitten vooral tegengaan, maar dat had je vast zelf ook voor ogen.

De wasbeurt
Oh jee… een vacht vol modder! Vul het bad op voorhand met water zodat je hond niet hoeft te schrikken van de waterstraal. Een anti-slipmatje in je bad of douche maakt de ondergrond veiliger en zekerder voor je hond. Om het leuker te maken kan je een likmat met zuignapjes aan de wand vastmaken mét daarop natuurlijk lekkere soft paté!

Denk ook aan het gebruiken van speciale hondenshampoo die de huid van je hond zo min mogelijk aantast. Om hem rustig te houden, beloon je hem met je stem en af en toe wat lekkers. Als laatste volgt er natuurlijk een gezamenlijk afdroog-feestje!

Neem de tijd voor vachtverzorging
Je bereikt het beste resultaat als je hond kalm blijft tijdens de verzorging. Introduceer voorzichtig nieuwe middelen aan je hond en bouw de duur van de vachtverzorging in stapjes op. Belonen werkt altijd en af en toe een speelpauze hoort er soms bij. Krijg jij je hond zover dat vachtverzorging zelfs een feestje wordt?

Hoe vaak moet ik de vacht van mijn hond verzorgen?

Honden zijn er in allerlei rassen en formaten. En iedere hond heeft een eigen type vacht. Als baasje wil je weten hoe je de vacht het beste kunt verzorgen met de juiste frequentie. Een gezonde hond heeft een glanzende vacht en dit wil je natuurlijk ook voor jouw hondenmaatje!

vachtverzorging-hond

Problemen bij klittende vacht
Als de vacht van je hond niet regelmatig verzorgd wordt, ontstaan er klitten en wordt vuil vastgehouden. Klitten en viezigheid kunnen serieuze gevolgen hebben voor je hond:

  • De huid kan niet ademen
  • Pijnlijk gevoel bij je hond
  • Kans op huidproblemen zoals hotspot
  • Jeuk en irritatie
  • Vasthouden van bacteriën die klachten verergeren

 

Haarlengte hondenvacht
In de basis zijn er drie haarlengtes voor de vacht: kort, halflang en lang. De lengte van het haar bepaalt hoe vaak je de vacht van je hond hoort te verzorgen. De vacht van je hond biedt bescherming en isolatie en de meeste honden gaan normaal gesproken twee keer per jaar in de rui. In die periode haal je vaker de kam door de vacht.

Honden met een korte vacht
De korte vacht is als baasje het meest eenvoudig te onderhouden. Je kunt eens per week kammen of borstelen om het vuil te verwijderen. Sla je een weekje over? Geen reden tot paniek! In de ruiperiode kam je je hond wel dagelijks om hem te verlossen van het overtollige haar. Bij een korte vacht hoef je je gelukkig geen zorgen om klittende vacht te maken.

Honden met middellang haar
Heeft je hond middellang haar of een ruwere vacht? Borstel en kam dan meerdere keren per week. In de ruiperiode doe je dit dagelijks. Honden met een middellange vacht hebben kans op klitten. De vervelende klitten ontstaan door veelvuldig likken van de hond op een bepaalde plek of vuil in combinatie met water.

Tip: haal regelmatig je vingers door de vacht van je hond om te controleren of haar vastzit. Af en toe is het nodig om de vacht ook te plukken. Dit kun je laten doen bij een hondentrimsalon.

Langharige honden
Honden met een lange vacht hebben dagelijkse verzorging nodig. Dit geldt ook voor honden met een zijdeachtige of wollige vacht. De enige manier om klitten te voorkomen, is echt borstelen, borstelen en nog eens borstelen. Dat kan best een klusje zijn en kan drie tot zes uur per week in beslag nemen. Gelukkig heb je dat natuurlijk over voor je lieve viervoeter!

Advies bij verzorging
Kun je niet ontdekken wat de beste vachtverzorging voor jouw hond is? Bezoek dan eens een trimsalon. Deze specialisten weten hoe jij je hond op de beste manier kunt verzorgen. Ook rasverenigingen hebben vaak veel informatie en helpen je graag op weg. Onthoud dat vooral in de ruiperiode dagelijkse verzorging voor alle honden nodig is. Alleen zo zit je trouwe huisgenootje lekker in zijn vel!

Hoe verzorg ik de vacht van mijn langharige hond

Niks is mooier dan een glanzende haardos en haren die dansen in de wind als je hond heerlijk buiten rent. Je hond wil wel wat hulp van jou als baasje om de vacht gezond te houden. Langharige honden hebben een intensievere verzorging nodig, maar daar krijg je een mooie en blije hond voor terug.

vachtverzorging-vacht-langharige-hond

Beginnen met borstelen
De verzorging van je langharige hond begint met borstelen en kammen. Door te borstelen, verwijder je klitten uit de vacht. Het is belangrijk om hiermee te beginnen, want als je je hond gaat wassen, is het echt onbegonnen werk om de klitten weg te krijgen. Zorg dat je de juiste borstel voor het type vacht van je hond hebt. Golden retrievers kun je bijvoorbeeld het beste borstelen met een slicker- of poetsborstel, gevolgd door een kam met wijde tanden.

Kammen van je langharige hond
Naast de borstel kun je ook een kam gebruiken voor je hondenvriendje. Let wel op dat de kam geen scherpe uiteinden heeft aan de tanden. Je hebt kammen met tanden die dichter op elkaar staan of juist wat verder. Ook met een kam kun je klitten verwijderen. Kijk wel uit dat je niet te hard doortrekt bij vastzittend haar en verwijder een klit in delen. Je begint onderaan de klit, zover mogelijk van de huid vandaag en daarna werk je naar boven. Je kunt ook je vingers erbij gebruiken om klitten te ontwarren.

Een harkje gebruiken
Met een harkje kun je de dode haren in de ondervacht verwijderen. Dit handige hulpmiddel is een aanrader bij honden met een langere vacht, zoals herders. Ook harkjes komen in verschillende maten en met één of twee rijen tanden. In een dierenspeciaalzaak geven ze je vaak het beste advies voor jouw hond.

Vastzittende klitten aanpakken
Klitten kunnen huidirritaties en allerlei bacteriële infecties veroorzaken. Als een klit echt hardnekkig is, kun je de klit laten verwijderen door een hondentrimmer of deze zelf voorzichtig wegknippen. Doe dit laatste alleen als de huid niet aangetast of geïrriteerd is. Is dit wel het geval en zie je bijvoorbeeld roodheid en vocht onder de klit op de huid? Bezoek dan jullie dierenarts voor advies.

In bad of onder de douche
En dan… in bad of onder de douche! Laat je hond wennen aan het geluid van stromend water en in het geval van een bad, vul je het bad op voorhand. Gebruik nooit heet water omdat dit de huid van de hond ernstig kan verwonden. Gebruik lauw tot lichtwarm water voor de baddersessie.

Voordat je de speciale hondenshampoo aanbrengt aan de vacht, maak je je hond helemaal nat. Dit kun je met je handen doen door kommetjes water te scheppen. Als je hond wel gewend is aan stromend water, kun je de douchekop gebruiken. Breng de shampoo goed aan, masseer deze in en spoel grondig na. Zo, dat zit er weer op!

Afdrogen van de vacht
Nu begint het feest voor je hond. Afdrogen kun je namelijk heel makkelijk combineren met een massage. Afdrogen in bad of de douche is vaak een goed idee zodat hij niet zijn lange haren uitschut door de hele badkamer. Leg de handdoek over hem heen voordat hij gaat schudden. Er zijn zelfs honden die het schudden afwachten totdat de handdoek omgelegd is. Krijg je jouw maatje ook zover?

De hondenvacht föhnen
Er bestaan speciale blow dryers voor honden. Het is geen absolute noodzaak om de vacht van je hond te föhnen. Toch kan dit net iets sneller werken bij het laatste beetje opdrogen. Vermijd de warmste stand van de föhn om oververhitting te voorkomen. Gebruik naast de föhn ook een kam als je hond erg lang haar heeft. Een föhn maakt natuurlijk best wat lawaai dus laat je hond rustig wennen door eerst de laagste stand te gebruiken.

Shining beauty
De vacht van je hond is weer prachtig en de verzorging van de vacht is afgerond. Beloon hem met iets lekkers, een spelletje en spreek hem toe met belonende woorden. De kans is groot dat je hond minder angstig wordt van een borstel- of douchebeurt. Geniet van je frisse mooierd!

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 158 reviews.