tips en trick voor honden en katten

Voorkom vlooien

31 augustus 2022

Kriebel, kriebel…. Vlooien! Als het goed is dan is jouw kitten natuurlijk vlooienvrij als je hem krijgt, maar dit hoeft helaas niet. Welke vlooien zijn er en wat kan je ertegen doen?

Soorten vlooien

Bij katten komen er twee soorten vlooien voor: de hondenvlo en de kattenvlo. De kattenvlo is echter de meest voorkomende vlo. Eén vlo kan per dag tientallen eitjes in de vacht van je kitten leggen. Deze rollen vervolgens uit de vacht en komen in je huis terecht. Deze eitjes komen na 2-4 dagen uit waarna de larfjes een lekker donker plekje zoeken zoals het je tapijt of de plinten waar ze gaan verpoppen. Deze poppen kunnen wel anderhalf jaar blijven! Onder invloed van trillingen komt de pop uit en is de cirkel rond.

vlooiende kitten

Wat kun je doen?

Gebruik een antivlooienmiddel met daarin naast een vlo-dodend middel ook een middel dat de vlooien in de omgeving bestrijdt. Selamectine heeft bijvoorbeeld een brede werking tegen vlooien. Het doodt niet alleen de volwassen vlooien, maar bestrijdt ook de vlooieneitjes. Het doodt echter niet de larven. Imidacloprid doodt de vlooien en helpt ook enigszins in de strijd tegen de vlooienlarven in de omgeving. Sinds kort is er ook een middel op de markt met Indoxocarb, dit middel is onschadelijk voor zoogdieren en dus een goed alternatief. Bij een besmetting is het van belang je kitten en andere dieren minimaal 3 – 4 maanden lang elke maand te behandelen. Niet elk middel is geschikt voor hele jonge kittens, vaak zit hier een minimaal gewicht in combinatie met een minimale leeftijd (bijvoorbeeld 8 weken) aan. Lees dus vooraf goed de gebruiksaanwijzing!

Vergeet ook niet goed te stofzuigen, alle manden en dekens goed te reinigen en het huis te behandelen met speciale omgevingsspray. Wanneer je kitten ook wel eens meegaat in de auto is het advies om ook deze grondig uit te zuigen en te behandelen.

 

Vlooienallergie

Sommige katten ontwikkelen een vlooienallergie. Dit is erg vervelend, aangezien 1 beet al voor wel 3 weken jeuk kan zorgen. Je hoeft dus niet eens vlooien te zien! In dat geval is het van groot belang om je kat, en andere huisdieren, elke maand strikt te behandelen en regelmatig te stofzuigen en liefst ook te sprayen. Overleg bij twijfel met je dierenarts.

Meer leuke tips, weetjes en informatie met deze gratis app

Met de gratis Kwispelcoach app kun je een profiel aanmaken voor jouw kitten. Je krijgt informatie, leuke tips en weetjes die precies aansluiten bij de leeftijd van je kitten. Je kunt mijlpalen bijhouden, foto’s, het gewicht, de grootte en notities bijhouden. Aan het einde van het jaar kun je een leuk filmpje downloaden met alle herinneringen van jullie eerste jaar samen!

Hier lees je meer over de Kwispelcoach
Meer leuke tips, weetjes en informatie met deze gratis app
Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 141 reviews.