tips en trick voor honden en katten

Mijn kat heeft vreemde of geen ontlasting

16 juni 2022

Ontlasting is het restant van het voedsel wat niet verteerd wordt door het lichaam. Hoe vaak een kat poept is afhankelijk van zijn dieet. Eet uw kat kwalitatief goede voeding, zoals Smølke, dan poept een kat ongeveer eens per dag/twee dagen. Katten die veel blikvoeding krijgen zullen vaker poepen, zo ook katten die voornamelijk brokjes eten die bestaan uit plantaardige materialen.

Aangezien katten echte vleeseters zijn, kunnen zij brokjes met een hoog percentage vlees ook beter verteren.

Mijn kat heeft bloed bij ontlasting

Bloed bij ontlasting kan een schrik geven bij de eigenaren. Wanneer er bloed bij de ontlasting aanwezig is, is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Bloed bij de ontlasting of diarree kan er namelijk op wijzen dat er iets mis is. Het hoeft niet altijd te betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is. In geval van harde ontlasting kan er namelijk ook soms wat bloed bij komen.

Wat te doen wanneer je bloed bij de ontlasting ziet?
  • Is de kat lusteloos, vermagert, braakt en heeft het dier koorts? Neem contact op met de dierenarts en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts
  • Meet de temperatuur op om te kijken of de kat koorts heeft (normale temperatuur is: 38-39°C). Doe dit met een digitale thermometer en breng deze zeer voorzichtig in de anus van de kat. Smeer de thermometer van te voren in met vaseline

Mogelijke oorzaken

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom er bloed bij de ontlasting zit.

Katten AIDS (FIV) en FeLV
Kattenaids (FIV) is een virus die het immuunsysteem van de kat aantast. Katten besmet met kattenaids zijn gevoelig voor infecties waardoor ze ziek worden. Kattenaids is niet besmettelijk voor de mens. FeLV (leukemie) lijkt veel op kattenaids en heeft een soort gelijk ziektebeeld. FeLV is ook een virus dat het immuunsysteem van de kat aantast. FeLV kan ook voorkomen in combinatie met FIV.

Kattenaids wordt voornamelijk overgedragen door het bloed, dus vooral via vecht- en bijtwonden. FeLV wordt voornamelijk overgedragen door het speeksel, dus vooral via langdurig sociaal contact, zoals katten die elkaar verzorgen. Kattenaids en FeLV zijn vanaf het punt van besmetting niet echt te herkennen.

Pas op het moment dat de ziekte echt tot uiting komt zijn verschillende symptomen te herkennen, zoals infecties of ontstekingen door de verminderde weerstand, diarree en/of benauwdheid. Deze ziektes zijn allebei helaas niet te genezen, wel kunnen de infecties die de dieren krijgen behandeld worden. Dit geeft dan een uitstel. Helaas zijn voor beide ziektes nog geen vaccin beschikbaar.

Wat te doen bij een verdenking van kattenaids
Neem contact op met de dierenarts en maak een afspraak.

Dikke darm ontsteking kat
Een dikke darm ontsteking is vervelend voor de kat en kan erger worden als er niets aan gedaan wordt. Een ontsteking kan bijvoorbeeld ontstaan als de kat een voedselallergie heeft, maar het kan ook een andere oorzaak hebben.

Symptomen:

  • Bloed in ontlasting/diarree
  • Pijn bij ontlasting
  • Gewichtsverlies
  • Bloedarmoede
  • Braken
  • Vaker naar kattenbak
  • Persen zonder resultaat
Wat kun je doen?
  • Neem contact op met de dierenarts en maak een afspraak
  • Meet de temperatuur op om te kijken of de kat koorts heeft (normale temperatuur is: 38-39°C). Doe dit met een digitale thermometer en breng deze zeer voorzichtig in de anus van de kat. Smeer de thermometer van te voren in met vaseline
  • Check of de kat alert reageert en of de kat zich anders gedraagt dan normaal

Ook kan het zijn dat je kat iets verkeerd heeft gegeten, lees dan dit artikel .

Mijn kat heeft zwarte ontlasting

Zwarte ontlasting zie je meestal wanneer er een interne bloeding heeft plaatsgevonden. De zwarte kleur geeft aan dat het bloed afkomstig is uit de slokdarm/maag. We noemen dit oud bloed. Een bloeding in dit deel van het lichaam kan verschillende oorzaken hebben.

Wat te doen bij zwarte ontlasting?
Probeer er achter te komen waar het bloed vandaan komt en neem contact op met de dierenarts voor het maken van een afspraak.

Mijn kat heeft diarree

Diarree is een natuurlijke afweerreactie van het lichaam. Wanneer de kat een dag diarree heeft is dat op zich niet erg. Het dier kan bijvoorbeeld wat verkeerds hebben gegeten waardoor de darmen wat van slag zijn. Wanneer dit langer duurt dan twee dagen, zonder verandering, is er waarschijnlijk wat meer aan de hand.

Wanneer een kat langdurig aan de diarree is, bestaat er de kans op uitdroging. Diarree kan verschillende oorzaken hebben. Bij langdurige diarree moet er altijd contact opgenomen worden met de dierenarts. Het kan namelijk een aandoening zijn, waarbij een behandeling nodig is.

Wat te doen bij diarree?

  • Geef de kat kleine beetjes licht verteerbaar voedsel en kleine beetjes water verdeelt over de dag
  • Wanneer de diarree na twee dagen niet veranderd is, dus nog steeds dun blijft en niet dikker wordt, neem dan contact op met de dierenarts en maak een afspraak
  • Bel zeker de dierenarts als de klachten in combinatie met lusteloosheid, vermagering, braken en koorts optreden

LET OP! Geef geen humane diarree remmers! Humane medicijnen kunnen giftig zijn voor katten.

Mijn kat heeft geen ontlasting

Het komt wel eens voor dat een kat op de kattenbak aan het persen is op de ontlasting, maar er komt niets of nauwelijks wat uit. Dit kan verschillende redenen hebben. Het is van belang om dit goed in de gaten te houden, want wanneer een kat zijn ontlasting niet kwijt kan, wordt dit steeds droger en harder. Hierdoor wordt het steeds lastiger voor de kat om de ontlasting kwijt te raken.

Wat te doen?

  • Heeft de kat langer dan 2 dagen geen ontlasting gehad? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts en maak een afspraak
  • Ga direct naar een dierenarts wanneer dit gepaard gaat met lusteloosheid, slecht eten en pijn bij het optillen

Obstructie in de darmen van je kat

Als een kat iets vreemds opeet, kan dit in de darmen terecht komen. Als het voorwerp dan blijft vastzitten in de darmen, kan dit een verstopping veroorzaken. Door de verstopping kan het zijn dat er voedsel niet optimaal verwerkt kan worden in de darmen. Dit kan ervoor zorgen dat de kat zijn ontlasting niet kwijt kan op de kattenbak.

Symptomen:

  • Geen ontlasting
  • Eventueel een zieke indruk
Wat te doen bij een obstructie?

Wanneer u weet dat de kat een vreemd voorwerp heeft opgegeten, neem dan contact op met de dierenarts en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Te harde ontlasting of diarree

Als een kat gezond is en goede voeding krijgt is zijn ontlasting niet te hard en niet te zacht. Ook de hoort de ontlasting niet hard te stinken, natuurlijk zit er wat geur aan maar dit moet niet overdreven zijn. Een kat doet gemiddeld 1-2 keer dag een grote boodschap.

Wanneer de ontlasting er anders uitziet of ruikt, zegt dit iets over de gezondheid van de kat, of over de voeding die de kat krijgt.

Diarree

Als een kat diarree heeft verandert de ontlasting in zachte, waterige ontlasting. De kleur kan ook iets donkerder of lichter worden dan normaal. Diarree kan veroorzaakt worden door een probleem met de voeding. Het kan zijn dat de kat te weinig drinkt, te veel, of teveel soorten voeding door elkaar krijgt.
Maar diarree kan ook een medische reden hebben. Als de diarree langer dan een dag aanhoudt kan je het beste even langs de dierenarts gaan.

Soms is het moeilijk vast te stellen of een kat diarree heeft. Als een kat bijvoorbeeld alleen buiten zijn behoefte doet, is het lastig te achterhalen. Daarom is het van belang de kat altijd goed in de gaten te houden en regelmatig te controleren of hij bijvoorbeeld geen vies achterste heeft, wat kan duiden op diarree.

Te harde ontlasting

Wanneer de kat erg moet persen op zijn ontlasting is de ontlasting vaak te hard. Dit kan veroorzaakt worden door een probleem met de voeding of het kan zijn dat de te weinig drinkt. Om erachter te komen of het een medische reden heeft is het verstandig om even naar de dierenarts te gaan wanneer een aanpassing in de voeding of een verbetering van de wateropname niet helpt.

Tips om een kat meer te laten drinken:
  • Op veel en verschillende plaatsen water aanbieden, zodat de kat kan kiezen.
  • Variëren in plekken waar water aangeboden wordt. Nieuwe voorwerpen wekken nieuwsgierigheid bij katten.
  • Voer- en waterbak van de kat niet naast elkaar zetten en ook niet in de buurt van de kattenbak.
  • Katten houden van stromend water, een drinkfontein kan dus helpen.

Slijm of bloed

Wanneer er slijm of bloed bij de ontlasting aanwezig is kan dit duiden op een ontsteking. Een bezoek aan de dierenarts is hierbij noodzakelijk.

Vreemde plek

Als de kat ineens op andere plaatsen dan normaal zijn ontlasting doet kan dit door stress komen, bijvoorbeeld doordat hij een keer is geschrokken terwijl hij op de bak zat (of meneer of mevrouw vindt de bak niet schoon genoeg!) . Het kan ook zijn dat hij problemen heeft met zijn darmen of blaas. Ook in dit geval is een bezoek aan de dierenarts aan te raden.

Veel ontlasting

Hoeveel een kat gemiddeld poept is erg moeilijk te zeggen. Dit is afhankelijk van het gewicht van de kat, van de leeftijd maar ook van het soort voeding dat de kat krijgt. De voeding van de kat heeft invloed op de hoeveelheid ontlasting door de verteerbaarheid van de voeding. De mate van verteerbaarheid zegt iets over hoe goed de kat de voedingsstoffen uit de voeding kan opnemen. Wanneer de verteerbaarheid van een kattenvoeding laag is, kan de kat maar weinig voedingsstoffen gebruiken. Het deel dat de kat niet opneemt poept hij weer uit, in dit geval heeft de kat dus veel ontlasting.

Dus over het algemeen: Hoe hoger de verteerbaarheid van de voeding, hoe minder ontlasting de kat heeft.

Ingrediënten

De verteerbaarheid van een voeding wordt bepaald door de samenstelling van een voeding. Dierlijke eiwitten zijn beter verteerbaar dan plantaardige eiwitten. Maar ook in de dierlijke eiwitten is onderscheid te maken in verteerbaarheid. Hoogwaardige dierlijke eiwitten (uit bijvoorbeeld kippenmeel of lamsmeel) zijn erg goed verteerbaar voor een kat. Laagwaardige eiwitten (uit bijvoorbeeld vleesbeendermeel of verenmeel) zijn een stuk minder goed verteerbaar.

Smølke verhoogt de verteerbaarheid van kattenvoeding door het gebruik van hoogwaardige dierlijke eiwitten. Ook maakt Smølke gebruik van Inuline en Fructo-Oligosacchariden, dit zijn koolhydraten die een goede darmflora stimuleren en daardoor een positief effect hebben op de algemene opname van voedingsstoffen in de darmen. Wil je meer weten over verschillende ingrediënten? Lees dan dit artikel.

Overgang naar ander voer

Een verandering in de structuur van de ontlasting kan veroorzaakt worden door een plotselinge verandering in de voeding. Wanneer de eigenaar dus wil overstappen op een andere voeding is het van belang dat dit langzaam gedaan wordt.

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 116 reviews.