tips en trick voor honden en katten

Ingrediënten van honden- en kattenvoeding, hoe zit dat?

16 november 2022

Dat voeding niet alleen lekker moet zijn, maar ook gezond en voedzaam dat weten we bij Smølke als geen ander. Daarom gebruikt Smølke zorgvuldig geselecteerde ingrediënten van hoge kwaliteit voor haar recepten. Uiteraard zijn de dierlijke ingrediënten afkomstig van dieren die zijn goedgekeurd voor menselijke consumptie.

Hieronder vind je een korte beschrijving van de ingrediënten die als basis gebruikt worden voor de bereiding van de Smølke producten zodat je precies weet hoe het zit!

Eiwitten

Eiwitten zijn als het ware de bouwsteentjes van een mens of dier. Van de botten tot de spieren, van de huid tot het bloed, kortom bijna alle cellen in het lichaam zijn grotendeels opgebouwd uit eiwitten. Daarnaast zijn eiwitten ook belangrijk bij vele processen in het lichaam zoals bijvoorbeeld het afweersysteem.

Aminozuren

Een eiwit kan opgedeeld worden in nog kleinere bouwsteentjes: de aminozuren. Er zijn in totaal zo’n 20 verschillende aminozuren die eindeloos gecombineerd kunnen worden. Net als met de 26 letters in ons alfabet waarbij de combinatie van de verschillende letters een bepaald woord maken, zo bepaalt de combinatie van de aminozuren de werking van het eiwit. Een gemiddeld eiwit kan rustig zijn opgebouwd uit 500 aminozuren!

Eiwitten vind je zowel in plantaardige als dierlijke voedingsproducten. Zowel voor honden als katten geldt dat de eiwitten die uit dierlijke voedingsproducten afkomstig zijn (bijvoorbeeld: vlees, vis en zelfs botten), makkelijker te verteren zijn dan de eiwitten die uit groente of granen komen.
Door het eten van voeding krijgt je huisdier dus onder andere eiwitten binnen. Maar de eiwitten die je hond of kat eet lijken nog niet op de eiwitten die zijn lichaam nodig heeft. Daarvoor moeten de eiwitten eerst worden afgebroken tot losse aminozuren en vervolgens weer worden opgebouwd tot een eiwit waar het eigen lichaam iets mee kan. Ook hier kan de vergelijking worden gemaakt met het alfabet. Een woord in een andere taal bevat wel de letters die we herkennen, maar de het woord zegt ons misschien niks. Door de letters los van elkaar te maken kunnen we er een ander woord van maken die we wel kunnen lezen.

Niet alle aminozuren zijn noodzakelijk om met de voeding binnen te krijgen. Het lichaam kan zelf ook bepaalde aminozuren maken. De aminozuren die het lichaam zelf kunnen aanmaken noemen we niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren zijn die aminozuren die absoluut in de voeding aanwezig moeten zijn. Deze kan het lichaam namelijk níet zelf aanmaken.

Eiwitten in Smølke

Bij Smølke maken we gebruik van zowel dierlijke als plantaardige eiwitbronnen. De voornaamste eiwitbronnen in Smølke zijn afkomstig van:

 • Kip
  Kip is een zeer geschikte bron van hoogwaardige eiwitten. De productietechniek van een droge brok leent zich er alleen niet voor om hele stukken kip te verwerken. Daarom wordt het kippenvlees eerst ontdaan van het vocht. Wat overblijft heet vleesmeel, in dit geval kippenmeel. Wist je dat voor 1 kilo kippenmeel er maar liefst 2,5 kg verse kip nodig is?
 • Lam
  Lamsvlees is een zeer lichtverteerbare en hypoallergene eiwitbron. Hierdoor is een voeding op basis van lam vaak ook geschikt voor honden met overgevoeligheden en allergieën.
 • Vis
  Vis is een hoogwaardige eiwitbron en een rijke bron van Omega-3 en 6 vetzuren. De vis waarmee de Smølke voedingen worden bereid, is afkomstig van de visserij die onafhankelijk gecertificeerd zijn volgens de MSC-standaard voor een goed beheerde en duurzame visserij.

 

Daarnaast voegen we nog een aantal extra aminozuren toe vanwege hun specifieke werking. Deze aminozuren zijn:

 • DL-Methionine: dit is een aminozuur die de zuurtegraad van de urine verlaagt waardoor de kans op vorming van struvietstenen bij katten wordt verkleind.
 • L-Carnitine: dit is een aminozuur dat een belangrijke rol speelt bij de vetverbranding. L-Cartine regelt het transport van vetzuren door het lichaam en stimuleert zo de vetverbranding.
 • Taurine: is een aminozuur dat essentieel is voor katten. Taurine is heel belangrijk voor het goed functioneren van het hart.

Vetten

Vetten zijn de belangrijkste leverancier van energie voor uw huisdier. Deze energie is nodig om te spelen, te bewegen maar ook bijvoorbeeld om de lichaamstemperatuur op peil te houden.
De hoeveelheid vet in een voer is erg belangrijk. Een te hoge hoeveelheid vet in het voer kan namelijk voor overgewicht zorgen. Maar een tekort aan vetten in het voer kan ook zorgen voor een tekort aan bepaalde zeer belangrijke vetzuren.

Vetzuren

Vetten zijn namelijk opgebouwd uit verschillende vetzuren. Net zoals bij de aminozuren, zijn sommige vetzuren essentieel. Essentiële vetzuren kunnen niet zelf worden aangemaakt door je hond of kat en worden daarom toegevoegd. Twee vetzuren die essentieel zijn en die ook aanwezig zijn in de Smølke voedingen zijn:

 • Omega-3 vetzuren: dit zijn essentiële vetzuren die bekend staan om hun ontstekingsremmende werking
 • Omega-6 vetzuren: dit zijn essentiële vetzuren die een belangrijke rol spelen bij een gezonde huid en vacht. Ook ondersteunen zij een goede werking van de voortplantingsorganen.

 

Omega-3 vetzuren zitten veel in lijnzaadolie en visolie. Omega-6 vetzuren komen vooral in plantaardige oliën voor.

Koolhydraten

Koolhydraten hebben een tweetal functies in het lichaam. Aan de ene kant zijn er de koolhydraten, zoals zetmeel, die als energiebron dienen en daarnaast zijn er de koolhydraten die beter bekend staan als oplosbare vezels.

Oplosbare vezels

De oplosbare vezels worden vaak aangeduid als Ruwe Celstof en zijn afkomstig uit plantaardige voedingsmiddelen. Deze vezels worden niet verteerd door je huisdier, maar waarom zitten er dan toch oplosbare vezels in de voeding?

Het antwoord hierop is heel simpel, oplosbare vezels hebben een gunstig effect op de gezondheid van het spijsverteringskanaal. Een kleine hoeveelheid plantaardige vezels hebben een zeer positieve werking op het goed functioneren van de darmen. Daarnaast zorgen vezels ook voor een verzadigd gevoel in de buik.

Mineralen

Honden- en kattenvoeding bevat verschillende soorten mineralen. Maar wat voor mineralen zijn dit en wat doen ze voor de gezondheid van je hond of kat?

Ruwe As

Ruwe As is de verzamelnaam voor alle mineralen die in een voeding zitten. Mineralen zijn noodzakelijk voor vele processen die zich in het lichaam afspelen. Mineralen kunnen niet zelf worden aangemaakt door het lichaam en moeten dus via de voeding worden opgenomen. Van sommige mineralen is slechts een heel klein beetje nodig, dit worden de sporenelementen genoemd. Van andere mineralen hebben dieren meer nodig, dit noemen we de macro-elementen.

Ruwe As staat voor Ruwe Anorganische Stof. Het is een verwarrende naam die voort komt uit de Weender analyse, een analyse methode waarmee de voedingswaarde van een willekeurige voeding kan worden bepaald. Het is dus niet zo dat er as aan de voeding wordt toegevoegd, maar het is een percentage wat zou overblijven als het voer op zeer hoge temperatuur (>500 graden) zou worden verbrand. Wat overblijft na verbranding bevat dan voornamelijk de mineralen die aanwezig zijn in de voeding.

Macro-elementen
 • Calcium vervult meerdere belangrijke functies in het lichaam. Ten eerste is het samen met Fosfor een onmisbaar bestandsdeel voor de opbouw van het skelet en het gebit. Ten tweede zorgt Calcium voor een goede werking van de zenuwen en spieren. Daarnaast is Calcium ook nodig voor de bloedstolling.
 • Fosfor zorgt samen met calcium voor de opbouw van het skelet en gebit. Daarnaast is Fosfor ook van invloed op de energiehuishouding in het lichaam.
 • Natrium is samen met Kalium onmisbaar voor een goede vochtbalans in het lichaam. Ook is Natrium, samen met kalium nodig voor het kunnen samentrekken van de spieren en het goed functioneren van de zenuwen.
 • Kalium is samen met Natrium onmisbaar voor een goede vochtbalans in het lichaam en voor de bloeddruk.
 • Magnesium zorgt voor de stevigheid van het skelet en het gebit en is onmisbaar bij het goed functioneren van de zenuwen.
Sporenelementen
 • IJzer is absoluut onmisbaar in het lichaam. IJzer is namelijk een essentieel onderdeel bij de zuurstofvoorziening van het lichaam.
 • Iodine is van invloed op het goed functioneren van de energiehuishouding. Daarnaast is Iodine belangrijk bij het behoud van een gezonde huid en vacht.
 • Koper bevordert de opname van ijzer in het lichaam. Daarnaast is koper ook mede verantwoordelijk voor de vorming van de pigmentcellen in de vacht en huid.
 • Mangaan speelt een actieve rol in de energiehuishouding van het lichaam en is ook betrokken bij de vorming van de botten en kraakbeen.
 • Zink bevordert de werking van vitamine A in het lichaam en zorgt voor het behoud van een gezonde huid en vacht. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij het optimaal functioneren van de geslachtsorganen.
 • Selenium is een natuurlijke antioxidant, die samen met vitamine E de cellen beschermt tegen invloeden van buitenaf.
Vitaminen

Vitaminen zijn belangrijke voedingsstoffen die je huisdier nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Honden en katten kunnen vaak vitaminen niet of niet voldoende zelf aanmaken waardoor het belangrijk is dat ze in de voeding aanwezig zijn.

Er zijn twee verschillende soorten vitaminen, de ene lost op in vet en de andere lost op in water. De vitaminen die in vet oplossen, daarvan is het mogelijk om een reserve in het lijf op te bouwen. De in water oplosbare vitaminen worden bij een te veel gewoon weer uitgeplast.

Vitamine A, D, E en K zijn oplosbaar in vet. De vitamine B en C zijn in water oplosbaar.

 • Vitamine A (Retinol) zorgt voor een gezonde huid en vacht. Ook is vitamine A essentieel voor de ogen en de vruchtbaarheid. Daarnaast speelt vitamine A ook een rol bij de stofwisseling en de groei van de botten.
 • Vitamine D3 (Cholecalciferol) is van invloed op het verkrijgen en behouden van stevige botten en tanden. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit de voeding goed kan worden opgenomen.
 • Vitamine E (Tocopheryl Acetaat) heeft een sterk anti-oxiderende eigenschap en beschermt daarmee het lichaam en de huid voor schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast is vitamine E van invloed op de vruchtbaarheid en een normaal verloop van de dracht. Vitamine E vertraagt ook nog eens het verouderingsproces.
 • Vitamine B1 (Thiamine) is een onmisbare vitamine die betrokken is bij de energiehuishouding. Ook is Thiamine essentieel voor een goede werking van het zenuwstelsel.
 • Vitamine B2 (Riboflavine) is belangrijk bij het instand houden van een gezonde huid en glazende vacht. Daarnaast is Riboflavine ook betrokken bij de energiehuishouding van de cellen.
 • Vitamine B6 (Pyridoxine) speelt een rol bij heel veel processen in het lichaam. Pyridoxine is een essentieel onderdeel bij de afbraak van eiwitten en vetten en is het betrokken bij de vorming van de rode bloedcellen.
 • Vitamine B12 speelt een rol bij de opbouw van eiwitten in het lichaam en bij de productie van rode bloedlichaampjes.
 • Niacine draagt bij aan de gezondheid van de huid en de vacht.
 • Foliumzuur speelt een rol in het voorkomen van bloedarmoede en stoornissen aan het zenuwstelsel. Daarnaast is Foliumzuur betrokken bij de stofwisseling van eiwitten.
 • Choline staat bekend om zijn eigenschap om vet af te breken. Daarnaast is deze stof belangrijk bij het goed functioneren van de zenuwen.

Metaboliseerbare Energie (ME)

Metaboliseerbare energie is de energie die gebruikt kan worden voor processen in het lichaam, zoals groei en spieropbouw. Van alle energie die de hond of kat opneemt via de voeding, wordt de energie afgehaald die verloren gaat in de vorm van ontlasting en urine. Wat overblijft is de energie waar de hond of kat wat mee kan voor zijn lichaam: de metaboliseerbare energie (ME).

Metaboliseerbare energie (ME) voor Smølke kattenproducten

Product ME (kcal/100g)
Kitten 411
Adult with Chicken 391
Adult with Fish 384
Adult with Lamb 386
Senior 381
Sterilised 367
Sensible 386
Soft Paté Chicken 102
Soft Paté Turkey 102
Soft Paté Beef 103
Soft Paté Fish 99
Soft Paté Duck 102

 

Metaboliseerbare energie (ME) voor Smølke hondenproducten

Product ME (kcal/100g)
Puppy Mini-Medium 392
Puppy Maxi 385
Adult Mini 373
Adult Medium 365
Adult Maxi 365
Grain Free Formula 372
Weight Control 362
Sensitive Lamb 366
Sensitive Duck 362
Senior Mini 358
Senior Medium 350
Senior Maxi 350
Vers gestoomde maaltijd Chicken 133
Vers gestoomde maaltijd Fish 127
Vers gestoomde maaltijd Lamb 141
Vers gestoomde maaltijd Duck 141
Vers gestoomde maaltijd Game 141
Soft Paté Chicken 104
Soft Paté Beef 98
Soft Paté Lamb 98
Soft Paté Party Edition 106

Overige voedingsstoffen

Naast de eerder genoemde ingrediënten zijn er nog een paar andere voedingsstoffen belangrijk in voeding.

 • Natriumpolyfosfaat zorgt ervoor dat calciumdeeltjes in de bek van de hond of kat zich niet kunnen hechten aan de tanden, waardoor tandsteen en tandvleesproblemen minder kans krijgen.
 • Chondroïtine heeft een remmende werking bij de afbraak van het kraakbeen.
 • Glucosamine zorgt ervoor dat het kraakbeen soepel blijft en stimuleert de aanmaak van nieuw kraakbeen. De unieke combinatie van Glucosamine en Chondroïtine zorgt voor het behoud van gezonde gewrichten.
 • Antioxidanten zijn stoffen die belangrijk zijn voor een gezonde stofwisseling. Ze bieden bescherming tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Vrije radicalen komen in het lichaam vrij als gevolg van allerlei reacties met zuurstof (oxidatie).

 

Ook worden antioxidanten toegevoegd aan voedingen om ze langer houdbaar te maken. Dit kan door het gebruik van kunstmatige of natuurlijke antioxidanten. Bij Smølke maken we geen gebruik van antioxidanten zoals BHT, BHA of Etoxyquin, maar maken we alléén gebruik van natuurlijke antioxidanten zoals vitamine E en Rozemarijn.

 

Benieuwd naar het belang van goede voeding? Lees hier de uitleg voor hondenvoeding en hier voor de uitleg voor kattenvoeding.

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.