Eiwitten

Eiwitten zijn als het ware de bouwsteentjes van een mens of dier. Van de botten tot de spieren, van de huid tot het bloed, kortom bijna alle cellen in het lichaam zijn grotendeels opgebouwd uit eiwitten. Daarnaast zijn eiwitten ook belangrijk bij vele processen in het lichaam zoals bijvoorbeeld het afweersysteem.

Aminozuren

Een eiwit kan opgedeeld worden in nog kleinere bouwsteentjes: de aminozuren. Er zijn in totaal zo'n 20 verschillende aminozuren die eindeloos gecombineerd kunnen worden. Net als met de 26 letters in ons alfabet waarbij de combinatie van de verschillende letters een bepaald woord maken, zo bepaalt de combinatie van de aminozuren de werking van het eiwit. Een gemiddeld eiwit kan rustig zijn opgebouwd uit 500 aminozuren!

Eiwitten vind je zowel in plantaardige als dierlijke voedingsproducten. Zowel voor honden als katten geldt dat de eiwitten die uit dierlijke voedingsproducten afkomstig zijn (bijvoorbeeld: vlees, vis en zelfs botten), makkelijker te verteren zijn dan de eiwitten die uit groente of granen komen.

Door het eten van voeding krijgt uw huisdier dus onder andere eiwitten binnen. Maar de eiwitten die uw hond of kat eet lijken nog niet op de eiwitten die zijn lichaam nodig heeft. Daarvoor moeten de eiwitten eerst worden afgebroken tot losse aminozuren en vervolgens weer worden opgebouwd tot een eiwit waar het eigen lichaam iets mee kan. Ook hier kan de vergelijking worden gemaakt met het alfabet. Een woord in een andere taal bevat wel de letters die we herkennen, maar de het woord zegt ons misschien niks. Door de letters los van elkaar te maken kunnen we er een ander woord van maken die we wel kunnen lezen.

Niet alle aminozuren zijn noodzakelijk om met een voeding binnen te krijgen. Het lichaam kan zelf ook bepaalde aminozuren maken. De aminozuren die het lichaam zelf kunnen aanmaken noemen we niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren zijn die aminozuren die absoluut in de voeding aanwezig moeten zijn. Deze kan het lichaam echt niet zelf aanmaken.

Eiwitten in Smølke

Bij Smølke maken we gebruik van zowel dierlijke als plantaardige eiwitbronnen. De voornaamste eiwitbronnen in Smølke zijn afkomstig van:

Kip
Kip is een zeer geschikte bron van hoogwaardige eiwitten. De productietechniek van een droge brok leent er zich echter niet voor om hele stukken kip te verwerken. Daarom wordt het kippenvlees eerst ontdaan van het vocht. Wat overblijft heet vleesmeel, in dit geval kippenmeel. Wist u dat voor 1 kilo kippenmeel, maar liefst 2,5 kg verse kip nodig is?

Lam
Lamsvlees is een zeer lichtverteerbare en hypoallergene eiwitbron. Hierdoor is een voeding op basis van lam vaak ook geschikt voor honden met overgevoeligheden.

Vis
Vis is een hoogwaardige eiwitbron en een rijke bron van Omega-3 en 6 vetzuren. De vis waarmee de Smølke voedingen worden bereid, is afkomstig van de visserij die onafhankelijk gecertificeerd zijn volgens de MSC-standaard voor een goed beheerde en duurzame visserij.

Daarnaast voegen we nog een aantal extra aminozuren toe vanwege hun specifieke werking. Deze aminozuren zijn:

  • DL-Methionine: is een aminozuur die de zuurtegraad van de urine verlaagt waardoor de kans op vorming van struvietstenen bij katten wordt verkleind.
  • L-Carnitine: is een aminozuur dat een belangrijke rol speelt bij de vetverbranding. L-Cartine regelt het transport van vetzuren door het lichaam en stimuleert zo de vetverbranding.
  • Taurine: is een aminozuur dat essentieel is voor katten. Taurine is heel belangrijk voor het goed functioneren van het hart.