Opvoeding kitten

Je kitten opvoeden? Jazeker! Het opvoeden van een kitten is net zo belangrijk als het opvoeden van een pup. Beiden moeten leren wat je wel en niet wilt en jong geleerd is immers oud gedaan!

 

Als eerste is het handig om te bedenken wat je wel en niet van je kitten verwacht. Wil je hem bijvoorbeeld met andere dieren houden? Komt hij straks ook buiten?  Wil je hem misschien ook meenemen of vakantie? Wanneer je hier al een beeld van hebt dan kan de fokker al beginnen met de eerste opvoeding en socialisatie. Ook als je weinig van hem verwacht is het aan te raden om hem aan zoveel mogelijk zaken te wennen en vanaf het begin af aan consequent te zijn. Je weet immers niet precies hoe de toekomst eruit zal zien!

Straf je kitten niet

Dit is eigenlijk het allerbelangrijkste. Veelal hoor of lees je dat je een kitten die stout is in zijn gezicht moet blazen of nat moet spuiten met de plantenspuit. Dit is niet alleen oneerlijk, je kitten weet immers nog niet wat wel en niet de bedoeling is, het zorgt ook voor stress en wantrouwen. Wij verwachten dat een kitten onze taal spreekt en snapt wat we bedoelen, maar logisch is dit natuurlijk niet! Leg je kitten daarom liever telkens opnieuw uit wat je wel graag van hem wil en voorkom gedrag dat ongewenst is. Bedenk ook waarom je kitten bepaald gedrag vertoont; is hij misschien gestrest of verveeld hij zich?

Wees consequent

Dit klinkt afgezaagd, maar bijna iedereen vergeet dit wel eens. Als iets niet mag, dan mag het nooit. Ook niet voor een keertje , omdat je geen fut hebt of omdat er bijvoorbeeld visite is. Wanneer je kitten nog klein is zijn veel dingen nog leuk en schattig, je kan dan denken; dat komt nog wel. Echter is dit dé leeftijd waarop ze leren. Daarbij: aanleren is makkelijker dan afleren!

Niet met je handen spelen

In het begin is het leuk en schattig; een kitten die met je handen speelt. Wanneer hij echter ouder is dan doet het pijn en is het niet meer leuk. Op dat moment is dit echter heel moeilijk weer af te leren. Gebruik daarom altijd speeltjes zoals een hengeltje, muisje of balletje. Ook hier geldt: wees consequent.

Eten

Jong geleerd is oud gedaan. Laat je kitten dus naast droogvoeding ook wennen aan af en toe blikvoer en complete rauwe voeding. Deze voeding zorgt ervoor dat je kitten voldoende vocht binnenkrijgt, bovendien kun je hier in de toekomst eventueel medicijnen in verstoppen!

Krabben aan meubels

Zorg voor voldoende krabplaatsen en zet je kitten altijd op de krabpaal wanneer hij ergens anders krabt dan waar hij mag krabben. Neem het liefst meer dan één krabpaal en biedt met name in het begin verschillende soorten krabplaatsen aan. Neem bijvoorbeeld naast een paal ook een krabmat of krabplank en kijk waaraan jouw kitten de voorkeur geeft.

Dagelijkse verzorging

Leer je kitten van jongs af aan dat de reismand iets leuks betekent door hem niet pas te gebruiken wanneer je naar de dierenarts gaat. Maak er een lekker nestje in en beloon hem met regelmaat in zijn reismand met wat lekkers. Neem hem als hij dit alles prima vindt ook eens mee in de auto voor een kort rondje. Het lijkt misschien wat veel werk, maar dit voorkomt veel stress en problemen in de toekomst!

Ook is het verstandig om je kitten vast te wennen aan de dagelijkse verzorging. Leer hem dat het niet eng is om overal aangeraakt te worden en dat je aan zijn oren, staart en pootjes mag komen zonder dat hij dit vervelend vindt of als spelletje ziet. Ook is het een goed idee om hem op jonge leeftijd al te wennen dat je in zijn bekje mag kijken. Veel katten krijgen namelijk gebitsproblemen op oudere leeftijd en het is natuurlijk fijn als je dit zelf met regelmaat kan controleren!

Meer leuke onderwerpen voor jouw kitten van 10 weken: