tips en trick voor honden en katten

Je kitten opvoeden

22 april 2022

Je kitten opvoeden? Jazeker! Het opvoeden van een kitten is net zo belangrijk als het opvoeden van een pup. Beiden moeten leren welke grenzen er zijn, wat je wel en wat je niet wilt. Ze zeggen niet voor niets: jong geleerd is oud gedaan!

Straf je kitten niet

Je kitten niet direct straffen, dat is eigenlijk het allerbelangrijkste. Vaak hoor of lees je dat je een kitten die stout is in zijn gezicht moet blazen of nat moet spuiten met de plantenspuit. Dit is niet alleen oneerlijk, je kitten weet nog niet wat wel en niet de bedoeling is, het zorgt ook voor stress en wantrouwen. En je wilt natuurlijk wel een leuke en goede start samen. Wij verwachten dat een kitten onze taal spreekt en snapt wat we bedoelen, maar logisch is dit niet… Leg je kitten daarom liever in het begin vaker uit wat je wel graag van hem wilt en voorkom gedrag dat ongewenst is. Bedenk ook waarom je kitten bepaald gedrag vertoont; is hij misschien gestrest of verveeld hij zich?

Wees consequent

Dit klinkt misschien afgezaagd, maar stiekem is consequent zijn vaak best lastig. Ah… één keer kan vast geen kwaad denk je dan. Totdat je merkt dat je kat eigenlijk niet meer weet wat nu wel of niet mag.

Het meest duidelijk voor je kat is als iets niet mag, dan mag het nooit. Ook niet voor een keertje, omdat je geen fut hebt of omdat er bijvoorbeeld visite is. Wanneer je kitten nog klein is zijn veel dingen nog leuk en schattig, je kan dan denken; dat komt nog wel. Maar als ze nog zo jong zijn is dit dé leeftijd waarop ze leren. Daarbij: aanleren is makkelijker dan afleren!

Met je handen spelen met je kitten, of liever toch niet?

In het begin is het leuk en schattig; een kitten die met je handen speelt. Maar wanneer je kat ouder is dan doet het pijn en is het toch niet meer zo leuk. Ze groeien zo snel op! Het lastige, op een later moment is het moeilijker weer af te leren. Super makkelijk te voorkomen: gewoon niet aan beginnen 🙂 Gebruik leuke speeltjes zoals een hengeltje, muisje of balletje. En ook hier geldt weer: wees consequent.

Eten, zo maak je van je kitten een fijnproever!

kat soft pate chicken product

Katten kunnen snel kieskeurig zijn met eten. Ze beoordelen hun eten op textuur, geur, smaak en zelfs vorm! Maar jong geleerd is oud gedaan.

Laat je kitten dus naast droogvoeding ook wennen aan natvoeding, zoals onze overheerlijke en gezonde Soft Patés. Deze voeding wordt door heel veel (ook kieskeurige) katten met veel smaak gegeten. Bewezen door ons testpanel én je kunt eens een kijkje nemen bij de reviews om ervaringen van andere kattenouders te lezen. De Soft Paté zorgt ervoor dat je kitten voldoende vocht binnenkrijgt én het is nog eens een lekkere verwennerij ook!

Je kitten laten wennen aan de reismand

Leer je kitten van jongs af aan dat de reismand iets leuks betekent door hem niet pas te gebruiken wanneer je naar de dierenarts gaat. Maak er een lekker nestje in en beloon hem met regelmaat in zijn reismand met wat lekkers. Neem hem als hij dit alles prima vindt ook eens mee in de auto voor een kort rondje. Het lijkt misschien wat veel werk, maar dit voorkomt veel stress en problemen in de toekomst!

De dagelijkse verzorging van je kitten

Het is verstandig om je kitten vast te wennen aan de dagelijkse verzorging. Leer hem dat het niet eng is om overal aangeraakt te worden en dat je aan zijn oren, staart en pootjes mag komen zonder dat hij dit vervelend vindt of als spelletje ziet. Ook is het een goed idee om hem op jonge leeftijd al te wennen dat je in zijn bekje mag kijken. Veel katten krijgen namelijk gebitsproblemen op oudere leeftijd en het is natuurlijk fijn als je dit zelf met regelmaat kan controleren. Laat je kitten iets goed toe, beloon hem dan. Hoe leuker het is, hoe makkelijker alles gaat.

Je kitten krabt aan meubels, wat nu?

Ai, je net nieuwe bankstel en je kitten zet de nagels er al in. Super zonde en dat wil je liever voorkomen. Zorg voor voldoende krabplaatsen en zet je kitten altijd op de krabpaal wanneer hij ergens anders krabt dan waar hij mag krabben. Neem het liefst meer dan één krabpaal en biedt met name in het begin verschillende soorten krabplaatsen aan. Neem bijvoorbeeld naast een paal ook een krabmat of krabplank en kijk waaraan jouw kitten de voorkeur geeft.

kitten krabt aan meubels

Meer leuke tips, weetjes en informatie met deze gratis app

Met de gratis Kwispelcoach app kun je een profiel aanmaken voor jouw kitten. Je krijgt informatie, leuke tips en weetjes die precies aansluiten bij de leeftijd van je kitten. Je kunt mijlpalen bijhouden, foto’s, het gewicht, de grootte en notities bijhouden. Aan het einde van het jaar kun je een leuk filmpje downloaden met alle herinneringen van jullie eerste jaar samen!

Alle tips passend bij de leeftijd van jouw kitten
Groei met je kitten mee in het eerste jaar samen
Bouw met de herinneringen jullie persoonlijk jaarfilmpje!
kitten app kwispelcoach
Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.