Overgewicht

De meerderheid van de katten in Nederland is te zwaar en heeft dus overgewicht, het probleem is echter dat de meeste baasjes dit zelf helemaal niet door hebben! Naar schatting heeft 60-70% van de katten in Nederland last van overgewicht. Er wordt gesproken va overgewicht wanneer een kat 20% of meer boven het streefgewicht zit. Je kan hier bij denken aan een kat die 4,2kg weegt maar eigenlijk 3,5kg zou moeten wegen.

Hoe ontstaat overgewicht?

Overgewicht ontstaat, heel logisch, doordat een kat meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan hij nodig heeft. Veel katten houden van eten en krijgen te weinig lichaamsbeweging, ook verveling speelt vaak een rol. Ze eten daardoor meer dan dat ze verbruiken waardoor het gewicht langzaam toeneemt.

Ook castratie en sterilisatie spelen een rol bij het ontstaan van overgewicht. De hormoonhuishouding verandert waardoor je kat minder calorieën nodig heeft. Je kat wordt echter niet vanzelfsprekend te zwaar nadat hij is geholpen, wanneer je de hoeveelheid voeding tijdig bijstelt kan je dit voorkomen.

Problemen door overgewicht

Overgewicht bij je kat kan voor veel problemen en risico’s zorgen, denk bijvoorbeeld aan:

  • sneller moe, minder uithoudingsvermogen
  • verhoogd risico op suikerziekte
  • gewrichtsproblemen
  • verhoogd risico op blaasgruis
  • kortere levensverwachting

Wat kun je eraan doen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen, meet daarom van jongs af aan de hoeveelheid voeding die je kat mag hebben nauwkeurig af en laat niet onbeperkt eten staan. Verdeel de hoeveelheid voeding over meerdere porties per dag, het liefst 5x een kleine portie dan 2x een grotere. Het maagdarmstelsel  van je kat is immers ingesteld op het eten van meerdere kleinere prooien per dag!

Wanneer je kat al overgewicht heeft is het belangrijk om hem dit, geleidelijk aan, kwijt te laten raken. Je mag een kat nooit laten vasten, echter is het wel verstandig om zijn voeding aan te passen. Dit kunnen kleinere hoeveelheden zijn, echter boek je sneller resultaat met een speciale light voeding zoals onze Smølke Weight Control. Smølke Weight Control is speciaal ontwikkeld voor katten met overgewicht of die neigen tot overgewicht. Deze voeding zorgt voor een snellere vetverbranding en bevat maar liefst 40% minder vet. Je kat hoeft dus geen honger te lijden terwijl hij toch op een verantwoorde manier afvalt!

Hup! In beweging

Uiteraard is het net als bij mensen ook belangrijk om je kat wat meer in beweging te krijgen. Kijk wat jouw kat motiveert; is dat een hengel of juist een voerspeeltje? In de dierenspeciaalzaak zijn er vele (voer)speeltjes te krijgen, al zou je uiteraard ook zelf iets kunnen verzinnen. Schiet zijn brokjes eens één voor één door de kamer in plaats van ze in een bakje aan te bieden, of verstop ze in propjes papier. De meeste katten vinden het geweldig om te werken voor hun eten!

Meer leuke onderwerpen voor kittens van 8 maanden: