tips en trick voor honden en katten

13 mooie wandelgebieden voor jou en je hond

29 augustus 2022

Er zijn in Nederland veel mooie wandelgebieden waar je met je hond heerlijk kunt struinen. Wij laten 13 mooie wandelgebieden voor jou en je hond zien. Dit zijn gebieden die andere hondeneigenaren zelf hebben aandragen. Bekijk per provincie de mooiste wandelgebieden van Nederland.

Een aantal gebieden zijn zogenaamde hondenlosloopgebieden. In deze hondenlosloopgebieden kunnen honden naar hartenlust los spelen en rennen. Het zijn gebieden  die gedeeltelijk zijn ingericht voor loslopende honden. Geen tijd om een dagje te wandelen? Bekijk dan hier 10 andere leuke dingen om te ondernemen met je hond.

Over deze wandelgebieden kun je meer lezen

 1. Emmer Schans, Emmen (Drenthe)
 2. Schokland, omgeving Urk (Flevoland)
 3. Parkgebied Oranjewoud, Heerenveen (Friesland)
 4. Rozendaalse Veld, Arnhem (Gelderland)
 5. Losloopgebied De Drieberg, Ede (Gelderland)
 6. De Linge, Asperen & Heukelum (Gelderland)
 7. Leudal, Limburg (Limburg)
 8. De Maashorst, Schaijk (Noord-Brabant)
 9. Bomenpark, Heesch (Noord-Brabant)
 10. De Hooge Vuursche, omgeving Hilversum (Noord-Holland)
 11. Losloopgebied Bosch en Duin (Utrecht)
 12. Westduinpark, Den Haag (Zuid-Holland)
 13. Kievietspark, Foreholtepark en park Overbosch, Voorhout (Zuid-Holland)

 

Hoort jouw favoriete wandelgebied bij de mooiste routes van Nederland?

Heb jij een mooi wandelgebied waar je wat over wilt vertellen? Laat het ons weten! Informatie welke handig is om te vermelden:

– De locatie en/of route;
– Eén of meerdere mooie (eigen) foto’s van het gebied;
– Wat jij of je hond het leukst vindt aan deze locatie;
– Eventuele opmerkingen of tips (denk aan openingstijden, parkeren, los of aanlijnen etc.).

We plaatsen dan ook je voornaam bij het stukje wanneer je dit leuk vindt.

Dus vind je het leuk om samen met je hond iets bij te dragen aan onze website? Stuur dan je stukje samen met één of meerdere foto’s naar [email protected].

1. Emmer Schans – Emmen

Mijn favoriete wandeling met onze hond Tommy is de Emmer Schans rond. Een heel oud stukje Emmen waar het prachtig vertoeven is. Het is er over het algemeen vrij rustig (vooral in de vroege ochtend). Je loopt om de schans en als je even op het bankje zit te rusten is er de kans dat je hele bedrijvige diertjes (mieren) ziet.

wandelgebied-emmer-schans

wandelgebied-emmen

Als je dan verder om de schans loopt kom je op een heide veld waar schapen lopen. Ben je nog niet uitgewandeld dan loop je door naar de naastgelegen oude vuilnisbelt. Via een vervallen trap of een mooi pad word je bovenop de vuilnisbelt getrakteerd op een prachtig uitzicht.

Dit alles aan de (ja, de naam zegt het al) Schansstraat in Emmen.

Namens Ineke en Tommy – Bedankt voor het delen Ineke!

2. Schokland – Omgeving Urk

Ik ging vaak met Bas lopen op Schokland (richting Urk), daar mogen ze nog los lopen. Geweldig natuur gebied, heerlijk rustig en Bas vond het heerlijk een ritje in de auto en dan lekker lopen.  Mijn Bouvier heb ik 5 maart moeten laten inslapen, 11 jaar was hij. Het was echt een maatje, zo’n super lief beest. Ja, ik mis hem ontzettend.

Namens Co – Bedankt voor het delen Co. De mooie herinnering aan Bas blijft altijd bij je.

 

bas-wandelgebied-schokland

Schokland is een prachtig natuurgebied van 490 hectare groot. Schokland heeft een mooie historie van duizenden jaren oud. Ontdek enorme keien uit Scandinavië, oude visserswoningen of de kerk van Ens

In schokland vind je het Schokkerbos. Dit bos is vijftig jaar oud en is 85 hectare groot. Ook is er een gesteentetuin met keien, rotsen en stenen. Hier moeten de honden aan de lijn. In de rest van het gebied mogen de honden loslopen. De hond moet dan wel onder appèl staan en netjes terug te roepen zijn. In de Hydrozone van Schokland zijn honden niet toegestaan.

3. Parkgebied Oranjewoud – Heerenveen

Ik loop altijd met de hond in Parkgebied Oranjewoud (bij Heerenveen). Dit is een mooie wandelplek waar de hond in delen van het bos los mag lopen. Dit staat goed aangegeven op de bordjes. Het bos van Oranjewoud is redelijk groot, vanaf de startplek/parkeerplaats kun je de wandeling dus zo groot/lang maken als je zelf wilt. In de buurt van de parkeerplaats is een restaurant waar je leuk kunt eten, honden zijn hier zowel op het terras als binnen welkom.

wandelgebied-heerenveen

wandelen-hond-heerenveen

Wat leuk is aan het bos, is dat er veel andere honden zijn om mee te spelen en dat ze gewoon lekker los kunnen rennen. Het is ook gewoon een erg mooi bos, met veel fotowaardige plekken, naar mijn mening.

Vanaf de snelweg ben je er binnen ongeveer 5 minuten. Parkeren is trouwens gratis en het gebied is altijd toegankelijk (geen openingstijden).

Parkeerplaats Parkgebied Oranjewoud: Oranjestein, 8453 WH Oranjewoud

Het restaurant Golden Tulip Tjaarda: Koningin Julianaweg 98, 8453 WH Oranjewoud

Mocht je van ver komen en nog een ander deel van het bos willen bewandelen: auto parkeren bij de belvedère (ongeveer 5 min vanaf de andere parkeerplaats). Vanaf daar heb je ook nog een leuk wandelgebied en loop je zo een ander deel van het bos in. Hier moet de hond officieel wel aangelijnd zijn.

Parkeerplaats Belvedere: Regentesselaan, 8448 VJ Oranjewoud

Namens Iris – Bedankt voor het delen Iris!

4. Rozendaalse Veld – omgeving Arnhem

Voor ons is dat met afstand het Rozendaalse Veld, ten noorden van Arnhem. We komen hier minstens één keer per week en dan is het een feest om de honden te zien genieten van de ruimte en de vrijheid. Ze beginnen al te piepen en te blaffen van opwinding ruim voordat we de parkeerplaats aan de Kluizenaarsweg opdraaien.

wandelgebied-arnhem

Het Rozendaalse Veld is populair bij hondenliefhebbers uit de wijde omgeving van Arnhem. In het weekend is het er superdruk!

Het is een uitgestrekt losloopgebied aan de rand van één van de mooiste natuurgebieden van Nederland: de Veluwe. Je kunt hier kilometers lang struinen door bossen en over heide. De vele hoogteverschillen zorgen voor prachtige vergezichten en maken het een fijn terrein voor Instagrammable foto’s van je pupfluencer.

Als je vroeg in de ochtend bent, kun je langs de randen van het losloopgebied reeën en everzwijnen tegenkomen dus let wel goed op voordat je de riemen los gooit!

Mijn border collie Pien en haar twee ‘broers’ zijn dol op de vele smalle paadjes door de heide en vooral op de stukken duin met mul zand. Daar is het heerlijk doorheen rennen, achter elkaar aan en over elkaar heen.

In augustus kleurt het Rozendaalse Veld helemaal paars en is het een feest voor fotografen.

Hoe is het Rozendaalse Veld te bereiken?

Witte hond in het Rozendaalse Veld

Het Rozendaalse Veld is te bereiken via de afslag Velp vanaf de A348 richting Dieren-Zutphen. Ga linksaf richting Velp en ga bij de rotonde rechtsaf. Zodra je het bordje van de bebouwde kom van Rozendaal ziet, ga je rechtsaf. Volg deze weg totdat je aan het eind van de Kluizenaarsweg komt.

En dan genieten maar!

Namens Karen en haar honden Pien, Stan en Djoek. Bedankt voor het delen Karen!

5. Losloopgebied De Drieberg, Ederheide – Omgeving Ede

Brede paden door het bos, smalle paadjes over de heide, vergezichten vanaf de vele prehistorische grafheuvels. Je vindt het allemaal op losloopgebied De Drieberg op de Ederheide, aan de rand van de Veluwe.

Hoe is losloopgebied De Drieberg op de Ederheide te bereiken?

wandelgebied ede

Vanaf parkeerplaats De Drieberg, 5 autominuten van de afslag Oosterbeek van de A12, aan de rand van Ede loop je via verschillende paden de heide op en het bos in. Jij en je viervoeters kunnen er uren dwalen en genieten van de afwisseling die dit losloopgebied je biedt. Als je geluk hebt, kom je de Edese schaapskudde nog tegen die regelmatig over de heide struint. In de oude loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog kunnen je woefjes zich lekker verstoppen. De heide kleurt in augustus prachtig paars en is dan een ideale achtergrond voor een fotoreportage van je Instapup.

Namens Karen en haar honden Pien, Stan en Djoek. Bedankt voor het delen Karen

6. De Linge, Asperen en Heukelum

Mijn twee honden ( Herder en Jack Russel ) en ik lopen iedere dag 10 km. Wij wonen aan de Linge, we hebben bos naast ons huis. Als we daar doorheen lopen komen we in de weilanden. Daar loopt een wandelroute. Dan lopen we over prachtige dijken richting Heukelum. We maken dan een grote ronde van Asperen naar Heukelum. We gaan terug over de Zuiderlinge dijk waar ook een wandelroute is. Er loopt bijna nooit iemand, maar het is werkelijk prachtig!!

Namens Brigitte en Boris & Max – Bedankt voor het delen Brigitte!

wandelgebied-de-linge

Duitse Herder in weiland bij zonsondergang

7. Leudal – Limburg

Het wandelgebied wat ik wil toevoegen is Leudal, Limburg. Je kan er op verschillende plaatsen in lopen. Via de grote parkeerplaats in Haelen, nabij het bezoekerscentrum en Leudal museum. Bij deze route is ook een speciaal rolstoelpad aangelegd.

De mooie wandelroute loop je samen met je hond door een prachtig natuur gebied, met heuvels en dalen. De Leubeek nodigt mijn hond (engelse cocker spaniel) Luna dan ook graag uit voor een zwempartij en verkoeling ‘s zomers.

De St. Ursula molen wat op de route ligt is een intakte watermolen waar de molenaar nog graan maalt. Deze is open gesteld voor publiek uiteraard ook voor je hond. Dan links afbuigend loopt een pad naar beneden geheel langs de beek, waar de bevers hun burchten hebben. Volg dit pad en je komt uit bij de Litsberg, een natuur fenomeen waar menige als kind kwam om te spelen en in de beek te plosen. Ook voor de hond een mooie plaats om te ravotten en te zwemmen.

Zwarte hond zittend in het bos

Luna-Leudal-Wandelgebied

Boven aan de berg loopt een pad naar beneden, deze verbind middels een brug, uit de tweede wereldoorlog de overkant, waar je dan rechts naar Neer loopt, links en vervolgens een paar honderd meter weer links naar Café Dennenoord te Roggel brengt. Een heerlijke pitstop waar je heerlijk kunt zitten onder genot van hapjes en drank. Ook je hond is zeer welkom

Loop je het hoofdpad rechtdoor dan kom je weer op de parkeerplaats uit waar je bij St. Elizabeth ook lekker kunt genieten van spijs en drank, ook hier is je hond zeer welkom. Kortom een gebied wat vele wegen en mooie natuur biedt. Je  hond mag niet overal loslopen, alleen daar waar het aangegeven staat. Laat je verrassen samen met je viervoeter.

Namens Anita en Luna – Bedankt voor het delen Anita!

8. De Maashorst – Omgeving Schaijk

Mijn mooiste natuurgebied is de Maashorst in Schaijk. Daarnaast ga ik ook graag naar Herperduin in Herpen, ook onderdeel van de Maashorst, dit is samen een heel groot aansluitend gebied. Beiden op ongeveer 20 minuten rijden van mijn huis.

In dit gebied kom ik graag met mijn Jack Russels Diesel en Sky,  vaak lopen we Het Boswachterspad van ongeveer 8 kilometer, hier lopen Exmoorponys en Taurossen, het wemelt er van de vogels en insecten. Een mooi gebied in alle jaargetijden. De route staat aangegeven, maar je hebt daar meerdere gekleurde en genummerde routes, dus je kan het zo gek maken als je wil. Honden moeten vast, omdat er dieren lopen op verschillende plaatsen.

Landschapsfoto van de hei in bloei

Hond tussen de struiken

Een leuke plaats voor de honden omdat er zandvlaktes zijn (stuifzand), waterplassen, heidevelden, bossen dus variatie genoeg. Het loopt in elkaar over.

Bij beiden gebieden is volop parkeergelegenheid aan verschillende zijden van het gebied. Ook voor kleine kinderen volop te doen, er is een Kabouterpad en een speelbos (speeltuin met water en zand) en de uitkijktoren in de buurt. Zelfs een trimbaan is er in het gebied.

Ook is er in beide gebieden horeca aan de rand, zodat je gebruik kunt maken van het toilet of een lekkere kop koffie met wat lekkers kan eten.

Namens Jolanda, Diesel en Sky – Bedankt  voor het delen Jolanda!

9. Bomenpark – Heesch

Ik loop heel graag met de honden in het Bomenpark in Heesch. Mijn honden vinden het geweldig dat ze hier los kunnen rennen en nemen ook graag een duik. Je hebt in de omgeving een bos, zandvlakte en water. Dus eigenlijk alles wat je maar wil. Je ziet hier dan ook veel andere honden die lekker los rennen en samen spelen.

wandelgebied-heesch

bomenpark-heesch

Er is een grote parkeerplaats aanwezig en ben je vermoeid na al dat wandelen? Dan kan je samen met de hond op het terras wat te eten en te drinken pakken, ook mogen ze op de veranda.

Namens Jeany en haar roedel – Bedankt voor het delen Jeany!

@fotosby.elles

10. De Hooge Vuursche – omgeving Hilversum

De Hooge Vuursche,  vlakbij Lage Vuursche (iets voor bij Hilversum). Het is een bos die je op paaltje kan lopen (route). De route is ongeveer 6 km en de honden mogen loslopen. Er loopt wel een mountainbike route doorheen.

Er is een parkeerplaats vlakbij aan de overkant van de weg. Hier kun je ook wat drinken of eten.

Op de Hilversumse Hei kun je ook mooi lopen, aan de overkant van de vliegveld Hilversum. Het is een mooie hei en de honden mogen los. Let op, er lopen wel grote runderen.

Namens Esther en Boy – Bedankt voor het delen Esther!

11. Loosloopgebied Bosch en Duin – Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

baloe-hond-wandelen-in-bosch-en-duin

Het losloopgebied wat ik graag erbij heb staan is losloopgebied bij Bosch en Duin. Bij landgoed Bosch en Duin is meer dan genoeg gratis parkeerruimte.

Vanuit daar is het slechts 5 minuten het bos in lopen naar het losloop gebied. Deze begint bij de duinen. Daar kunnen de honden heerlijk z’n 4 a 4,5 kilometer rond rennen met andere hondjes. Als het niet te droog is, is er zelfs een honden zwem plasje waar ze lekker in kunnen afkoelen. Ik ga hier altijd naar toe met onze Baloe, hij en ik vinden het een super gebied om te wandelen.

Namens Stacey en Baloe – Bedankt voor het delen Stacey!

12. Westduinpark – Den Haag

Ons favoriete wandelgebied is het Westduinpark in Den Haag. Je kunt er urenlang wandelen met de hond. Wel aangelijnd, want er lopen ook Schotse Hooglanders her en der. Je kunt op verschillende plekken het strand opgaan waar honden los mogen lopen. Er zijn stukken strand speciaal voor honden. Het mooiste aan deze locatie zijn de leuke paden door de duinen; afwisselend zandpaden, verharde paden. Zandverstuivingen. Vennetjes en hoogteverschillen.

Je kunt goed gratis parkeren in de Vogelwijk in Den Haag.

Een heerlijk wandelgebied!

Namens Desiree – Bedankt voor het delen Desiree!

13. Kievietspark, Foreholtepark en park Overbosch – Voorhout

Ik woon in Voorhout en met onze hond Mika (Mechelse herder van 3 jaar) loop ik heel wat kilometers in onze omgeving. We hebben in Voorhout o.a. het “oude” dorp, waarin veel groen is met een prachtig groen parkje genaamd Kievitspark. Verder een mooi wandelgebied rondom de sportvelden, genaamd Foreholtepark en park Overbosch. In ongeveer 2 uur heb je alles gelopen en ben je weer thuis. Valt ook in delen te lopen! We zien o.a. zwanen, eenden families, reigers en veel andere vogels.

Het is gratis, zelden verkeer en Mika mag op diverse plekken loslopen. Er valt veel te snuffelen dus Mika is er in zijn element. Voldoende gratis parkeergelegenheid!

Namens Adrie en Mika – Bedankt voor het delen Adrie!

wandelgebied-voorhout

Iets lekkers voor je viervoeter!

Smølke Soft Paté Chicken is een verrukkelijke maaltijd met superfood ingrediënten en een heerlijk zachte bite. De perfecte verwennerij voor jouw hond! De combinatie van hoogwaardige kip en superfoods zoals lijnzaad en zalmolie maken deze soft patés een must have op het menu van iedere hond. Een heerlijke complete maaltijd voor de kleine hond en voor de grotere hond een smaakvol tussendoortje!

Soft Paté Chicken
smolke hond soft pate chicken

Meer leuke onderwerpen voor jou en je hond?

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 153 reviews.