tips en trick voor honden en katten

10 leuke dingen die je met je hond kunt ondernemen!

29 augustus 2022

Er is zoveel leuks te ondernemen met je hond! Van je hond leren apporteren tot dogfrisbee tot speuren met je hond. Hieronder vind je 10 leuke dingen die je met je hond kunt ondernemen! Ontbreken er volgens jou nog activiteiten voor je hond? Laat het ons weten! 

1. Waterpret

Is het mooi weer en houdt je hond van water? Maak een mooie wandeling bij een hondenstrand, waterpret gegarandeerd!

 

2. Apporteren

Is je hond gek op het halen van attributen? Leer hem apporteren! Wanneer je hond hier nog niet bekent mee is kun je het beste starten aan een lange lijn. Zo kun je hem beter begeleiden op het moment dat hij rondjes gaat rennen met de bal in plaats van dat hij naar je toe komt.

Laat je hond bij je zitten en vraag zijn aandacht zodat hij op jou gefocust is. Gooi het balletje een paar meter bij je vandaan (niet te ver weg in het begin) en geef het commando: apport! Stimuleer de hond naar de bal toe te gaan door eventueel mee te lopen, mocht hij niet al zelf naar de bal toe zijn gegaan. Om het moment dat hij de bal heeft roep je de hond weer naar te toe. Indien hij het commando ‘los’ kent laat je hem de bal afgeven en beloon je hem. Indien hij dit commando niet kent kun je ruilen tegen iets lekkers. Op het moment dat hij de bal los laat roep je: ‘los’. Zo leer je hem meteen het commando ‘los’ kennen.

Op het moment dat dit goed gaat bouw je de afstand steeds verder uit, totdat je het ook los kan uitvoeren.

Tip: hou de training in het begin kort zodat je hond zijn aandacht er goed bij kan houden. Op het moment dat zijn aandacht verslapt is de kans op succes namelijk een stuk minder groot.

 

3. Speuren

Mentaal en fysiek leuk bezig zijn! Van speuren wordt je hond moe en voldaan 🙂

Maak een geurspoor door iets wat je hond lekker vindt en sterk ruikt in een sok of panty te doen en deze in een spoor over de grond te slepen. Leg aan einde van het spoor een beloning voor je hond neer. Dit kan iets lekkers zijn of (indien het einde minder zichtbaar is) zijn favoriete speeltje.

Tip: je kunt de oefening makkelijker maken door op het spoor om de zoveel meter iets lekkers neer te leggen, zo is het voor je hond makkelijker om het juiste spoor te blijven volgen.

4. Snuffelkleed

Speuren in een vrolijk jasje, je kunt hem zelf maken! Het kost wel even wat tijd om dit zelf te maken. Een snuffelkleed kun je gebruiken als je wilt dat je hond gaat speuren zonder dat je een geurspoor hoeft te maken. Je verstopt namelijk het lekkers in het matje. Handig in de winter of op hete zomerdagen, aangezien dit ook binnen in huis super goed te gebruiken is!

Lees hier precies hoe je zelf een leuk snuffelkleed kunt maken!

hersenwerk voor honden

5. Verwenmomentje

Gewoon een leuk verwencadeautje voor je hond! Heeft jouw hond onze Vers Gestoomde Maaltijd al eens gehad? Een verwennerij voor je hond! Verkrijgbaar in de volgende varianten:

Vers gestoomde maaltijden mix
smolke vers gestoomde maaltijd chicken

En niet te vergeten onze nieuwste aanwinst én heerlijke verwennerij voor jouw viervoeter: Soft patés!

Verkrijgbaar in vijf heerlijke smaken:

Soft Paté Party Edition
smolke hond soft pate lamb

6. Wandeling ergens anders

Maak een wandeling in een voor jullie vreemd gebied. Zowel jij als je hond hebben weer veel nieuws te zien. Kies voor een leuk hondenbos of ga eens naar een hondenstrand.

7. Verstoppertje

Speel verstoppertje met je hond. Geinig en je maakt de band met je hond er nóg sterker mee!

Wanneer je met je hond aan het wandelen bent en hij loopt los kun je verstoppertje spelen. Wanneer je hond jou even niet in de gaten hebt ga je achter een boom staan. Houd je hond in de gaten zonder dat hij je kan zien. Merk je dat hij om zich heen kijkt of je gaat zoeken, roep dan zijn naam zonder dat hij je kan zien. Reageert hij goed op het geluid en komt hij de goede kant op, blijf hem af en toe roepen tot hij je gevonden heeft. Merk je dat je hond je niet kan vinden of gaat hij de verkeerde kant op? Kom dan tevoorschijn en roep je hond nog een keer. Vergeet ze niet te belonen zodra ze bij je zijn!

Extraatje: met deze oefening leert je hond beter op je te letten en je tijdens een wandeling vaker in de gaten te houden. Dit kan weer van pas komen op andere momenten wanneer je de aandacht van je hond nodig hebt of hem een commando moet geven. De kans op slagen is namelijk groter zodra je hond aandacht voor jou heeft.

8. Dogfrisbee

Vindt je hond het leuk om achter ballen aan te gaan? Dan is dogfrisbee leuk voor jullie! Gaat je hond wel achter de frisbee aan, maar brengt hij hem niet terug? Dan kun je dit oefenen met je hond door de oefening ‘Apporteren’ met de frisbee te oefenen. Zie oefening 2.

9. Denkspelletje met een hondenpuzzel

Speciale hondenspellen, altijd leuk om in huis te hebben. Je kunt verschillende hondenspellen vinden via dierenspeciaalzaken en webwinkels.

10. Waterbrokjes

Is het warm weer en houdt je hond van water? Vul je dan een ondiep teiltje met water en gooi er wat brokjes in. Laat je hond de brokjes vervolgens uit het water pakken.

Let op: doe dit spelletje niet te lang, omdat je anders het risico loopt dat je hond teveel water binnen krijgt.

Vind je de 10 leuke dingen die je met je hond kunt ondernemen leuk? Laat het andere weten via de deelknop onder aan het artikel en geef zo nog meer baasjes en honden plezier!

De mooiste wandelgebieden vinden?

Andere leuke activiteiten voor je hond?

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.