tips en trick voor honden en katten

Speuren met je hond

29 augustus 2022

Speuren met je hond: ja iedere hond kan speuren, want het zit in zijn genen. De ene hond is er gedrevener in dan de andere, maar meestal kun je speuren voor iedere hond leuk maken! Wil je weten hoe speuren met je hond in zijn werk gaat? Lees dan verder!

Speuren met je hond: praktijkspeuren

Eén van de bekendste vormen van speuren is praktijkspeuren. Bij praktijkspeuren volgt de hond een menselijke geur. Het doel van praktijkspeuren is om vermiste mensen op te sporen. Een geurspoor is voor je hond goed te volgen. We hebben als mensen veel geur bij ons, veel meer dan we eigenlijk zelf ruiken. De hond kan veel meer geuren onderscheiden dan dat wij mensen dit kunnen en daarom zijn honden ook zo geschikt als speurder.

De geur die ieder mens bij zich draagt is uniek. Bijna een soort eigen DNA, maar dan met geur. Wanneer een hond naar één specifiek persoon op zoek is, maakt het dus niet uit als er ook andere mensen in dat gebied hebben rondgelopen. Die hebben namelijk niet dezelfde geur als de geur waar de hond naar op zoek is.

Hoe weet de hond dan welke geur hij moet volgen?

De hond krijgt de geur te ruiken van de vermiste persoon. Dit wordt vaak gedaan door bijvoorbeeld de hond aan een gedragen kledingstuk van de persoon te laten ruiken. Zodra de hond het spoor met die geur vindt, volgt hij het spoor vaak in een vlot tempo. De honden zitten daarom aan een tuig met lange lijn, zodat de hond de ruimte heeft en jij als begeleider tijd genoeg krijgt om het tempo van je hond te volgen.

speuren

Kan iedereen hond een speurhond worden?

Zoals gezegd kan iedere hond speuren. Ook de leeftijd van de hond maakt niet uit, van puppy tot senior, speuren kan altijd! Sommige honden pakken wel een geur en spoor sneller op dan de andere hond en de ene hond blijft langer gefocussed op het spoor, daar waar een andere hond misschien sneller afgeleid is door de omgeving. In iedere regio is het mogelijk om te speuren met je hond. Ga er voor!

 

Speuren met je hond is intensiever dan een wandeling

Wist je dat speuren heel veel energie kost? Doordat de hond al zijn reukpapillen gebruikt en zich voor een langere tijd heel goed moet concentreren kost speuren veel energie. Daarom is speuren ook een ontzettend mooie activiteit voor honden die niet goed hun energie kwijt kunnen.

Lijkt jouw hond na een wandeling nog steeds energie te veel te hebben en heb je het idee dat je hond altijd maar druk blijft? Ga dan naast het wandelen ook met je hond speuren! Onze ervaring is dat dit soort honden door speuren veel meer tot rust komen dan bijvoorbeeld urenlange wandelingen om zijn energie kwijt te raken.

 

Speuren met je hond en voeding

Voor honden die deelnemen aan intensieve activiteiten is het soms nodig om ze een brok te geven die wat meer energie bevat. Onze Smølke Grain Free formula is een energierijke brok die zeker geschikt is voor honden die actief bezig zijn en veel bewegen!

 

Bekijk meer Fit & Fun tips voor jou en je hond!

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 149 reviews.