tips en trick voor honden en katten

Apporteren

31 augustus 2022

Apporteren is geweldig om samen met je pup te doen. Hoe leer je dit het beste aan? Sommige pups brengen vanzelf al hun speeltje naar jou toe als je het weggooit, maar ze geven het lang niet allemaal zomaar af… Leren apporteren is niet zo moeilijk, je moet alleen even weten hoe je dit makkelijk aanleert.

Apporteren – wat heb je nodig?

Een favoriet speeltje van je pup dat hij graag vastpakt en iets heel erg lekkers, bijvoorbeeld stukjes Rodi worst.

Hoe ga je te werk bij apporteren?

Wanneer je wil beginnen met je pup te leren apporteren doe dit dan met kleine stapjes. Gooi niet meteen het speeltje weg, maar leer je pup eerst een speeltje af te geven.

Vaak laat een pup zich wel verleiden tot het vastpakken van een speeltje als je dit enthousiast voor hem heen en weer beweegt. Pak het speeltje vervolgens vast terwijl je pup het speeltje in zijn bek heeft en pak met je andere hand wat lekkers. Hou dit in je hand voor de neus van je pup zodat hij het kan ruiken, als je ziet dat hij los gaat laten om het lekkers te kunnen pakken zeg je ‘los’ en geef je hem het lekkers.

Wil de hond het lekkers niet pakken? Zorg dan voor iets nóg lekkerders of gebruik een iets minder favoriet speeltje. Heeft je pup alleen maar aandacht voor het lekkers? Neem dan iets minder lekkers en/of kijk of je een speeltje kan vinden waar je pup echt helemaal gek van is.

Stappenplan leren apporteren

Wanneer je pup eenmaal loslaat op commando, kan je het speeltje vlak voor je neus op de grond gooien nadat je jouw pup enthousiast hebt gemaakt. Wanneer hij het zelf oppakt, pak jij het weer voorzichtig vast en zeg je ‘los’. Zorg dat je jouw hand stilhoudt en niet gaat terug trekken wanneer je pup er een trekspelletje van wilt maken.

De laatste stap is het speeltje telkens iets verder weg te gooien. In dat geval kan je er ook het commando  ‘apport’ aan gaan koppelen.

Kortom, leren apporteren bestaat uit een aantal stappen:

1. Je pup gaat achter het speeltje aan;

2. Je pup pakt het speeltje op met zijn bek;

3. Je pup brengt het speeltje terug naar zijn baasje;

4. Je pup laat het speeltje los zodra de pup bij je is aangekomen.

little puppy bullmastiff

Uitbreiden

Als je het leuk vindt kan je de oefening verder uitbreiden als je pup bovenstaande al goed snapt. Je kan hem dan bijvoorbeeld leren om eerst te gaan zitten en dat hij moet wachten op jouw commando, of je kan hem leren dat hij het speeltje in je hand moet leggen.

Bouw zoals bij elke andere oefening ook deze oefening rustig op en in kleine stapjes. Zorg dat het duidelijk is voor je pup wat jij van hem wilt zodat hij niet gefrustreerd raakt: trainen en spelen moet immers leuk zijn!

Onderwerpen voor puppy’s van 10 maanden

 

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 149 reviews.