tips en trick voor honden en katten

Hond wel of niet verzekeren?

30 augustus 2022

Niet alleen een ongeluk maar ook de dierenartsrekening kan voor veel ellende zorgen…

Je pup wel of niet verzekeren?

Misschien heb je al nagedacht of je jouw pup wel of niet zou verzekeren. Het kan ook zijn dat je er nog niet bij stil hebt gestaan dat je pup op latere leeftijd voor hoge dierenartskosten zou kunnen zorgen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar ook een oude hond kan voor vele duizenden euro’s per jaar aan ‘onderhoudskosten’ vergen. En wat te denken als je hond last krijgt van een allergie? Vaak komt dit al op jonge leeftijd aan het licht en in het ergste geval zal je pup hiervoor zijn hele leven dure medicijnen moeten slikken. In deze gevallen kunnen de kosten aardig oplopen.

Verzekering afsluiten

Er zijn momenteel vrij veel verschillende huisdierenverzekeringen op de markt. Deze verzekeringen komen in de basis voor het grootste deel met elkaar overeen. Er zijn echter wel redelijke verschillen in bijvoorbeeld premie, eigen risico en vergoedingen op bepaalde gebieden zoals bijvoorbeeld heupen /ellebogen en homeopathie.

De premie hangt af van het gewicht en de leeftijd van je pup. Bij sommige verzekeringen speelt ook het ras een rol (aangezien sommige rassen vaker last hebben van erfelijke aandoeningen bijvoorbeeld). Het eigen risico varieert van een percentage per behandeling tot een vast bedrag per jaar. Ook de maximale vergoeding varieert op jaarbasis, maar ligt over het algemeen tussen de €2000,- en €4000,- euro.

Niet alles wordt standaard meeverzekerd. Voor sommige zaken die veel voorkomend zijn zoals een gebitsreiniging en castratie kan men vaak een aanvullende verzekering afsluiten. Aangezien verzekeraars er vanuit gaan dat mensen die dit afsluiten er ook gebruik van zullen maken, is dit niet altijd voordeliger.

Waarom op tijd afsluiten?

Je kan denken: verzekeren kan altijd nog, mijn pup is immers nog jong en de kans dat hij nu iets krijgt is nog niet zo groot. Dit klopt. Het nadeel is echter, anders dan bij humane zorgverzekeringen, dat je niet zomaar kunt overstappen. Veel verzekeringen nemen bovendien geen oude(re) honden aan, hetzij tegen een hele hoge premie. Ander punt is dat klachten die al bekend waren voor het afsluiten van de verzekering, niet zijn meeverzekerd. Mocht er dus bijvoorbeeld een allergie worden vastgesteld bij je pup wanneer hij nog niet is verzekerd, dan zal geen enkele verzekering dit nog dekken.

Zelf een potje maken

Veel mensen kiezen ervoor om zelf een spaarpotje te maken. Dit is natuurlijk ook een mogelijkheid! Wanneer je hond immers zijn hele leven nauwelijks klachten heeft heb je aan het eind een leuk extraatje. Hier zitten echter ook verschillende nadelen aan. Wanneer er bijvoorbeeld de eerste periode iets met je pup gebeurt, heb je mogelijk nog lang niet voldoende gespaard om de kosten te dekken. Ook kan het voorkomen dat je hond te maken krijgt met chronische aandoening waarvan de medicijnen honderden euro’s per jaar kosten. Of denk je eens in dat je hond wordt aangereden en dat ze zijn poot kunnen redden, maar dat dit ruim drie keer zoveel zou kosten als amputeren… wil je dan voor die keuze staan? In deze gevallen was een verzekering praktisch geweest, zeker wanneer je weet dat je geen hoge bedragen in één keer op tafel kan leggen.

Beide opties hebben hun voor- en nadelen, maar het is zeker verstandig om er in ieder geval over na te denken om zo een bewuste keuze te maken (mocht je dit nog niet hebben gedaan)!

Onderwerpen voor puppy’s van 10 maanden

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.