tips en trick voor honden en katten

Wat is een goede basis voor de opvoeding van je hond?

29 augustus 2022

Je krijgt een hond in huis. Enorm gezellig en als het goed is, heb je er echt een maatje aan! Het opvoeden begint al als pup, al kan het natuurlijk zijn dat je een hond adopteert die volwassen is. Opvoeden doe je het liefst zo vroeg mogelijk, maar gelukkig kunnen oudere honden vaak ook nog prima nieuwe dingen leren. Wij leggen je uit hoe je een goede basis legt voor de opvoeding van je hond.

Twee puppy's in het gras

Socialisatie van je hond

De socialisatiefase van je hond begint al bij vier weken. Deze periode gaat door tot week 9 of 14, afhankelijk van het ras van je hond. In deze levensfase staat je hond open voor ontdekken zonder hier direct van te schrikken. Je wilt dat je hond zo veel mogelijk kennis maakt met van alles wat hij in zijn toekomstige leven gaat tegenkomen.

Maak een keuze waar je hond mee te maken krijgt en zorg dat hij eraan went. Denk aan andere dieren, verschillende mensen en geluiden buiten zoals een vrachtwagen of spelende kinderen. Onderneem maximaal één activiteit per dag om te trainen. Er komt namelijk al veel op een pup af!

Een groot deel van de socialisatie gebeurt al in het nestje. Toch blijft het heel belangrijk om aan socialisatie te blijven werken, ook na de socialisatiefase. Daar krijg je een stabielere hond voor terug.

Is je hond toch een keer geschrokken?

Ach jee, je hond is toch een keer geschrokken van een situatie! Wacht tot je hond duidelijk gekalmeerd is en zoek dan vrij snel een soortgelijke situatie op. Maak de omgeving prettig door een spelletje te spelen.

Begin op afstand van iets wat angst veroorzaakte en kom tijdens het spel dichterbij. Schenk zelf zo min mogelijk aandacht aan het object of geluid en laat zo weten dat het in orde is. Voor geen druk uit en ga vooral samen op in het spel waarbij je hond in de gaten houdt. Een grote kans dat die vrachtauto ineens niet zo eng meer blijkt te zijn!

 

Zindelijkheid hond trainen

Het is natuurlijk erg fijn als je hond buiten zijn behoefte doet. Je kunt zindelijkheid trainen met je pup, maar ook als je hond op latere leeftijd in huis komt. Hoor of zie jij als baasje die plas eraan komen door piepen of rondjes draaien? Ga dan samen direct naar buiten en blijf dit herhalen. En ja… dat betekent soms ook in de nachtelijke uurtjes! Die paar nachten minder slaap kunnen je later veel plezier opleveren. Je vindt online veel artikelen over het trainen van zindelijkheid. Succes bij het zetten van deze mooie stap!

 

Aan de lijn lopen

Gelukkig bestaan er veel losloopgebieden voor honden. Maar om daar te komen, ben je vaak wel verplicht aangelijnd te lopen. Probeer je hond op jonge leeftijd te laten wennen aan de lijn en het dragen van de halsband. Ook als hij voor het eerst kennis gaat maken met andere honden is het fijn om te weten dat je hond niet van schrik kan wegrennen.

Uiteindelijk zal het je hond een gevoel van veiligheid geven als hij naast zijn baas mag lopen. Als baasje stel je je zelfverzekerd en rustig op om samen aangelijnd nieuwe dingen te ontdekken. Zo wordt de lijn ook nog eens extra fijn.

 

Basiscommando’s hond aanleren

Gaat je hond loslopen of wil je orde in huis houden? Train dan vooral op de basiscommando’s! Je hond krijgt zo meer duidelijkheid in wat er van hem verwacht wordt. Handige basiscommando’s zijn:

  • ‘Zit’ om je hond te laten zitten
  • ‘Af’ waarmee je je hond laat liggen
  • ‘Hier’ of ‘kom’ zodat de hond naar je toekomt
  • ‘Blijf’ om weg te lopen bij je hond, vaak voorafgegaan aan ‘zit’ of ‘af’
  • ‘Afblijven’ om te voorkomen dat je hond van alles oppakt en aanraakt

Het klinkt allemaal wat streng, maar duidelijkheid zorgt voor een hond die stevig op z’n pootjes staat. Je kunt nog steeds commando’s geven op vriendelijke toon 😉

 

Puppytraining en andere hondentrainingen

Veel mensen die voor een pup kiezen, gaan met de hond op training. Het is een leuke en speelse manier om samen jullie band op te bouwen en je leert als baasje nog beter het gedrag van je hond lezen. Zeker als je voor het eerst een hondenbaasje bent, is dit een absolute aanrader.

Komt de hond toch op latere leeftijd in je leven? Ook dan zijn er nog tal van trainingen waaraan jullie kunnen deelnemen bij hondenclubs. Als je eenmaal het vertrouwen van je hond hebt gewonnen, valt er vaak nog veel resultaat te behalen! Wees vriendelijk, beloon goed gedrag en zet in op plezier.

Hoe verzorg ik de vacht van mijn bond?

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 141 reviews.