tips en trick voor honden en katten

Vachtverzorging

31 augustus 2022

Elke hond heeft enige vorm van vachtverzorging nodig, die van jou dus ook! Als je pup nog jong is zal je nog niet zoveel aan onderhoud hoeven doen, echter is het wel heel belangrijk dat je pup er al aan went op jonge leeftijd. Begin dus al vroeg met je pup er aan te wennen dat hij overal wordt aangeraakt en dit niet alleen prettig maar ook leuk vindt.

Elke vacht vraagt weer een andere vorm van verzorging. Kijk hieronder welke vacht jouw pup heeft en op welke manier je deze het beste kan verzorgen.

Borstelvacht

Honden met een borstelvacht verliezen het hele jaar door haar en kennen dus geen vaste ruiperiodes. Bij honden met een borstelvacht is het over het algemeen voldoende om ze wekelijks te borstelen. Bekende rassen met een borstelvacht zijn de Bearded Collie, de Briard en het Vlinderhondje.

verharende pup

Plukvacht

Honden met een plukvacht zijn meestal 3x per jaar ‘rijp’ om geplukt te worden. Deze vachten verharen anders dan andere vachten en moeten daarom worden ‘geplukt’ om gezond te blijven. Dit is zelf aan te leren, maar de meeste mensen brengen hun hond hiervoor naar de trimsalon. Honden met een plukvacht zijn onder meer de ruwharige Teckel, Schnauzer, West Highland White Terriër en de Schnauzer.

Effileervacht

Effileervachten zijn vachten die moeten worden ingekort net als knipvachten. Echter zou het bij deze vachten geen mooi effect geven als er een gewone schaar voor zou worden gebruikt. Deze vachtsoort verhaart wel iets, maar niet voldoende om zichzelf te onderhouden. Eens per 3 maanden een bezoekje aan de trimsalon is dus aan te raden. Voorbeelden van rassen zijn de Maltezer, Shih Tzu en Yorkshire Terriër.

Knipvacht

De knipvacht is de meest onderhoudsgevoelige vacht. Ook deze honden verharen, al is het maar zeer minimaal en blijven de haren vaak in de vacht ‘hangen’. Vandaar dat hij bij deze rassen extra belangrijk is om ze regelmatig te borstelen om klitten en irritatie te voorkomen. Deze rassen zullen ongeveer elke 2 maanden naar de trimsalon moeten. Rassen met een knipvacht zijn onder meer de  Poedel, Labradoodle en Waterhonden.

Ook een combinatie van verschillende vachten komt voor. Vraag bij twijfel een trimster om advies!

Tips

  • In de oksels, bij de broek en bij de oren ontstaan bij langharige honden snel klitten. Controleer deze dus regelmatig en knip de haren hier dus zonodig bij, vergeet ook de haren tussen de voetzolen niet!
  • Langharige rassen die nauwelijks verharen hebben vaak ook haren in de gehoorgang en zijn daardoor extra gevoelig voor oorproblemen. Wen je pup er dus aan dat je aan de binnenkant van zijn oren komt.
  • Jong geleerd is oud gedaan! Heb je een pup die als hij ouder is (misschien) naar de trimsalon zal moeten? Plan dan vast een kennismakingsafspraak! Vaak zijn deze gratis of tegen gereduceerd tarief, je pup went dan alvast aan het op de tafel staan en leert op die manier dat het niet eng is.

Zelf je hond onderhouden? Er worden regelmatig workshops gegeven waarin je leert hoe je de vacht van jouw hond het beste kan verzorgen.

Onderwerpen voor je puppy’s van 12 weken

Kwispelcoach: dé app voor het eerste jaar met hou puppy!

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 140 reviews.