tips en trick voor honden en katten

Pup ineens angstig?

30 augustus 2022

Is je pup ineens angstig? Veel pups komen rond 12 weken in de angstfase terecht. Dit is een tijdelijke fase waarin de pup ineens dingen spannend kan vinden, iets wat hij voorheen niet liet zien. Deze angstfase is anders ten opzichte van ‘normale angst’. Tijdens de angstfase is je hond extra gevoelig voor het opdoen van een traumatische ervaring. De angstfase gaat gewoonlijk vanzelf weer over, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de hond goed door deze fase heen te loodsen.

Wat kun je doen als je pup ineens angstig is?

Zorg ervoor dat je niet teveel nadruk legt op hetgeen waar de hond ineens angstig op reageert. Het is goed om de hond nog steeds wel in aanraking te laten komen met het object wat hij spannend vind, maar geef de hond iets meer ruimte. Loop bijvoorbeeld wat verder weg van het object dan je normaal gesproken zou doen. Op deze manier kan hij er wel naar kijken, maar voelt hij zich iets veiliger door de extra afstand die gecreëerd is.

Kijk of je het gedrag van de hond kan omzetten naar een positieve staat, bijvoorbeeld door te spelen. Beloon de hond als hij het object onderzoekt en zijn nieuwsgierigheid laat zien. Dwing hem niet om iets met het enge object te moeten of er persé dicht bij in de buurt moeten komen.

 

Sociale contacten buitenshuis

Tijdens de angstfase zijn vooral de sociale contacten buitenshuis erg belangrijk. Zorg ervoor dat hij nieuwe ervaringen blijft opdoen en kennis blijft maken met verschillende soorten honden, mensen en voorwerpen. Wanneer de hond tijdens deze periode slecht gesocialiseerd wordt kan dit ertoe leiden dan je hond angst ontwikkeld ten opzichte van onbekende mensen en voorwerpen. Zeer ongewenst, gezien dit een grote negatieve impact heeft op het verdere leven van je hond, aangezien ze bijvoorbeeld altijd onbekende mensen zullen tegenkomen.

De mentale ontwikkeling van je pup

Wil je meer weten over de angstfase en de mentale ontwikkeling van je pup? Dan is dit artikel een musthave om te lezen!

Lees artikel

Onderwerpen voor puppy’s van 12 weken

Tags:

Vergeet dit artikel niet te delen

De waardering van www.smolke.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 149 reviews.